Jakub Dvořák
22. září 2021 • 23:00

Velká šance i poctivost. Jak Král při debutu za West Ham zkrotil Ďábly

Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestupem do Premier League si splnil dětský sen. Ovšem premiéra Alexe Krále na Ostrovech měla přímo snové kulisy – v dresu West Hamu se český reprezentant představil v Anglickém ligovém poháru na Old Trafford. Před publikem čítající 72 tisíc fanoušků. A úspěšně! „Kladiváři“ vrátili United víkendovou ligovou porážku a po vydřeném vítězství 1:0 postoupili do dalšího kola.



Tradiční dvojice Tomáš Souček a Declan Rice, jež šéfuje středu West Hamu, dostala volno. Na houževnatém výkonu londýnského celku to však nebylo znát. Český debutant Alex Král vytvořil duo s velezkušeným kapitánem Markem Noblem a hvězdy Manchesteru United to s nimi neměly snadné.

Akvizice z ruského Spartaku Moskva se uvedla v dobrém světle. Král se mnohdy nabízel spoluhráčům do zajímavé pozice. Když se k němu dostal míč, okamžitě hledal způsob, jak jej konstruktivně poslat dál.

Poctivý byl i směrem k vlastní brance. Několikrát ukázal, že do defenzivy umí zabrat. Například když se rodila zajímavá příležitost pro Juana Matu, ale kudrnatý středopolař se přiřítil, obral španělského záložníka o balon a okamžitě zvedl hlavu vzhůru, kam má kulatou zásilku doručit.

Navíc mohl být Král za hrdinu. Nechybělo málo. Snad jen lépe trefit míč slabší levačkou. To když se k němu po několika odrazech ve vápně dostal balon a český reprezentant jej bez přípravy otřel o Erica Baillyho.

Alex Král při svém prvním startu za West Ham
Alex Král při svém prvním startu za West Ham

Mrzet ho to dlouho nemuselo. O několik minut později byl u zrodu úvodní trefy. Kudrnatý záložník, jehož fanoušci West Hamu na sociálních sítích v průběhu zápasu přirovnávali k Davidu Luizovi, posunul míč do pravé strany na Ryana Frederickse, jenž nastoupil na místě Vladimíra Coufala, anglický bek obešel Alexe Tellese a připravil gól pro Manuela Lanziniho.

V tu chvíli se začínala rodit pomsta za víkendovou porážku v Premier League, kde West Ham rovněž vedl 1:0, ale o dost silnější výběr United dokázal ještě do poločasu vyrovnat a ve druhém dějství definitivně zlomit utkání ve svůj prospěch.

Fredericks se však při gólové akci zranil a Král se dočkal příchodu krajánka Vladimíra Coufala na hřiště možná až nečekaně brzy.

Druhá půle už byla čistě v režii Manchesteru. Trenér Ole Gunnar Solskjaer oživoval hru Masonem Greenwodem a Brunem Fernandesem. Bez úspěchu. Tu největší – Cristiana Ronalda – norský kouč ponechal doma.

A česko-anglická ekipa z Londýna zdárně odolávala. Především díky skvělému výkonu brankáře Alphonse Areoly, který zneškodnil několik nebezpečných střeleckých příležitostí domácích.

Pojistku mohli hostům přidat Jarmolenko či Nobel, ale v obrovských šancích oba zkušení hráči selhali. Jarroda Bowena zase skvěle vychytal brankář Dean Henderson.

Vše tak záviselo především na tom, jak defenziva „Kladivářů“ ustojí závěrečný tlak. Hned dvakrát odkopával Král průnikové přihrávky napříč pokutovým územím pryč do bezpečné vzdálenosti a výrazně se podepsal pod překvapivé vyřazení United.

Góly

Domácí:

Hosté: 9. Lanzini

Sestavy

Domácí: D. Henderson – Dalot, Lindelöf, Bailly, Telles (73. Elanga) – N. Matić (C), van de Beek – Sancho, Mata (62. M. Greenwood), Lingard (73. B. Fernandes) – Martial.

Hosté: Aréola – Fredericks (17. Coufal), C. Dawson, Diop, Johnson – Noble (C), Král – Jarmolenko, Lanzini (69. Fornals), Masuaku (69. Vlašić) – Bowen.

Náhradníci

Domácí: Heaton, Jones, Wan-Bissaka, McTominay, Fernandes, Greenwood, Elanga

Hosté: Randolph, Coufal, Zouma, Ogbonna, Fornals, Vlašić, Benrahma

Karty

Hosté: Noble

Rozhodčí

Moss – Perry, Wood

Stadion

Old Trafford, Manchester

Návštěva

72 458 diváků

Vstoupit do diskuse
20

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud