Za smrt fanouška v Havířově dostal člen ostrahy podmínku a několik zákazů

  8:58
Vyvedl opilého a nadávajícího fanouška mimo havířovský zimní stadion, pak se ještě vrátil a dal mu facku. Fanoušek se čtyřmi promile alkoholu se bezvládně skácel a uhodil se hlavou o zem. Později v nemocnici jednačtyřicetiletý muž zemřel. Za tento čin z října 2019 dostal dvacetiletý pracovník ostrahy David Slonka pětiletou podmínku.

Slonka byl minulý týden odsouzen za ublížení na zdraví a výtržnictví, Krajský soud v Ostravě přidal i několik zákazů a povinností. 

„Obžalovaný například nesmí pět let zajišťovat pořadatelskou službu při sportovních utkáních, na stejně dlouhou dobu má i zákaz zaměstnání a povolání souvisejících s ochranou osob a majetku,“ přiblížila mluvčí soudu Veronika Ralevská.

První tři roky podmínky bude Slonka pod dohledem probačního úředníka, musí se podrobit psychosociálnímu výcviku a podle svých možností uhradit pozůstalým nemajetkovou újmu.

Dále tři roky nesmí pít alkohol či užívat omamné a psychotropní látky, což může probační úředník kdykoli zkontrolovat. A první dva roky rovněž nesmí chodit do restaurací a na akce, kde se mezi 22. až 6. hodinou podává alkohol.

Pokud podmínku poruší, hrozí mu tříleté vězení.

Jak uvedl deník Blesk, soudce vysvětlil rozsudek tím, že obžalovaný svého činu litoval a v posledním půlroce začal pozůstalým platit odškodné. 

„Po zvážení všech okolností a vzhledem k lítosti jsme se rozhodli mu dát šanci,“ citoval deník předsedu senátu Iva Davídka.

Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Slonka verdikt přijal s úlevou.

Autor: