22.09.2021 16:52

Divadlo Minor uvede premiéru inscenace Bratři naděje, která připomíná loutkáře Kopecké

Divadlo Minor uvede dnes vpodvečer jako první ze svých podzimních premiér inscenaci Bratři naděje. Režisér Jan Jirků v ní připomíná bratry Kopecké, nositele nejznámějšího českého loutkářského příjmení a statečné legionáře v první světové válce. Jan Jirků se v Minoru dlouhodobě věnuje historickým tématům, k jeho tvorbě patří třeba inscenace Hon na Jednorožce, Lipany nebo Zá-to-pek! Představení Bratři naděje je podle tvůrců i pro děti od devíti let.

Inscenace sleduje příběh bratrů Kopeckých od jejich dětství a seznámení s loutkami, přes vstup do rakousko-uherské armády, hrůzy války, při kterých se snaží obveselovat ostatní vojáky loutkovým divadlem, během zajetí Italy a postupného přechodu k legiím, až po vítězný konec první světové války, kdy se bratři vracejí zpět do Čech a pokračují v hraní loutkového divadla.

„Hledali jsme nějaký příběh, na kterém bychom mohli ukázat výjimečnost českého loutkářství a vytryskl před námi příběh bratrů Kopeckých - legionářů, kteří hráli loutkové divadlo ve vysokých Alpách uprostřed zákopů světové války," uvedl režisér Jan Jirků.

Při přípravě hry kromě studia knih a článků s rodinou procestoval celé území, kudy před sto lety vedla italská válečná fronta. „Pořád jsem někomu ten příběh vyprávěl a pořád jsem cítil, jak ve mně roste jeden veliký smutek: Je to všechno zapomenutý! Nejen bratři Kopečtí, nejen legionáři, nejen založení naší republiky, ale celá ta první světová, dříve jen Velká válka," doplnil, co ho k práci motivovalo.

Autorem scény a loutek je Jakub Kopecký, mimo jiné prapravnuk jednoho z bratrů legionářů, který s Minorem i Janem Jirků spolupracuje opakovaně, naposledy při inscenaci Zá-to-pek!. Na něm se podílela i většina dalších členů tvůrčího týmu - autor hudby Jiří Hradil, kostýmní výtvarnice Andrea Králová, dramaturgyně Iva Kopecká, herci Bořek Joura, Václav Jelínek, Gustav Hašek, Johana Schmidtmajerová, Radka Pavlovčinová, Pavol Smolárik a Ondřej Nosálek, který za Zá-to-pka! získal v roce 2020 Cenu Thálie.

Jan Jirků pod vedením Jana Borny vystudoval režii a dramaturgii alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU. Spolupracuje s divadly po celé České republice a vytvořil přes 40 činoherních i loutkových inscenací. U řady inscenací je autorem textu či dramatizace. Kromě divadla se věnuje také televizní tvorbě. S Minorem ho pojí dlouhodobá spolupráce, v letech 2002-2004 byl jeho uměleckým šéfem, do roku 2007 zde působil jako kmenový režisér.

Další podzimní premiérou v Minoru bude 2. října titul Zachraňte číslo 6! Petra Erbese a Borise Jedináka a trojici zakončí 18. listopadu inscenace Jiřího Jelínka Dobré ráno, Viktore. Kromě divadla se Minor plánuje věnovat i tradičním vzdělávacím dílnám a outdoorovým hrám a pokračovat bude i on-line projekt Televize Minor.

https://www.minor.cz/

Autor článku: ČTK: hrm, rot

Divadlo Minor uvede premiéru inscenace Bratři naděje, která připomíná loutkáře Kopecké

Inscenace

07.06.2024

Šumperské divadlo chystá sedm premiér, propojí je motto Hlavně hravě

Mottem nadcházející sezony Divadla Šumperk se stalo Hlavně hravě. Divákům nabídne sedm titulů, které bude pojit hravost a kreativita. Patřit mezi ně budou klasická dramata i současné novinky, z nichž dvě budou úzce spjaty se zdejším regionem.

07.06.2024

Musica Florea uvede španělskou barokní zarzuelu „La guerra de los gigantes“ (Válka obrů)

Musica Florea připravila na své letní scéně Florea Theatrum pro letošní sezonu nový unikát – španělskou barokní operu, zarzuel na mytologické téma. Válka obrů neboli Ópera escénica deducída de la guerra de los gigantes je dramatickým alegorickým dílem barokního skladatele Sebastiána Duróna (1660–1716). V české premiéře zazní 12. července, a to v hudebním nastudování uměleckého šéfa souboru, dirigenta Marka Štryncla a v režii a choreografii Andrey Miltnerové. Florea Theatrum diváky přivítá na nádvoří Lichtenštejnského paláce, sídla Hudební a taneční fakulty AMU, představení začíná po setmění ve 21:00 hodin.

06.06.2024

Premiéra 24 Bohemia Baletu se vrací – s novou choreografií Marka Svobodníka

Bohemia Balet, soubor Taneční konzervatoře hl. m. Prahy, se vrací s komponovaným programem Premiéra 24 do Divadla Komedie. V obměněné podobě jej uvede 12. června. Svou premiéru bude tentokrát mít i choreografie Marka Svobodníka Veteš, která nemohla být pro zranění v souboru uvedena na první premiéře.