Letošní jablka a švestky? Podprůměrná úroda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Letošní jablka a švestky? Podprůměrná úroda!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Foto ČTK - David Taneček)

Letošní nevyzpytané počasí, které přineslo letní mrazíky i krupobití, příliš nepřeje úrodě jablek, švestek a dalších druhů ovoce. Naopak hruškám se letos dařilo!

Vůbec nejnižší úrodu švestek za posledních deset let zaznamenala například likérka Rudolf Jelínek ve svých sadech ve Vizovicích na Zlínsku. „Dařilo se pouze odrůdě Čačanská rodná, ostatní měly žádnou nebo podprůměrnou úrodu,“ uvedl ředitel společnosti Jiří Koňařík, podle něhož letos navíc sklidili jen deset procent očekávané úrody meruněk a přibližně třetinu třešní. Letošní sklizeň švestek se pak bude podle Koňaříka pohybovat pouze kolem 150 tun. „V loňském roce byla naše sklizeň ve výši 553 tun,“ přisvědčil. Rekordní sklizeň zaznamenala firma v roce 2018, a to zhruba 840 tun švestek. Podobné problémy s úrodou mají i pěstitelé v jiných částech Česka a Slovenska, výrobce lihovin se tak musí spolehnout na nákup ovoce ze zahraničí, především z Balkánu. 

Neutěšenou situaci letos zažívají lokálně také pěstitelé jablek. „Máme na více než polovině sadů síť proti kroupám, ale ty pohromě nezabránily, škodám po mrazicích také ne. Řekl bych, že sklizeň bude tak 30 procent pod našimi možnostmi,“ řekl Aha! ředitel sadu Pomona Těšetice Ivo Pokorný. Podle odhadů odborníků z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského bude letošní úroda českých jablek nižší o 5,2 procenta, zatímco úroda hrušek se zvýší téměř o 18 procent na 6995 tun.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.