Domů
Jaderné elektrárny
ČEZ chce kolem roku 2040 začít stavět malé modulární reaktory

ČEZ chce kolem roku 2040 začít stavět malé modulární reaktory

Energetická společnost ČEZ pracuje kromě přípravy dukovanského jaderného bloku také na tom, aby kolem roku 2040 začala stavět malé modulární reaktory (SMR). Na dnešní konferenci o nových jaderných zdrojích v Praze to řekl člen představenstva firmy Tomáš Pleskač.

„Není to jenom o tom, co se chystá v Dukovanech. V současné době pracujeme už i na malých modulárních reaktorech a na tom, abychom byli schopni někdy kolem roku 2040 začít stavět i tyto malé modulární reaktory. Byť v případě některých ze spojení malé modulární platí jenom to modulární, to malé rozhodně neplatí,“ řekl dnes Pleskač.

Z jeho dnešní prezentace vyplývá, že ČEZ se připravuje na stavbu těchto reaktorů o celkovém výkonu přes 1000 megawattů (MW). Instalovaný výkon Jaderné elektrárny Dukovany přitom nyní činí 2040 MW, plánovaný nový blok elektrárny by měl mít výkon 1200 MW.

Ilustrační foto

Právě jaderné zdroje menšího výkonu označil předloni za optimální řešení pro stavbu nových jaderných bloků v Česku premiér Andrej Babiš (ANO). Někteří odborníci však upozorňují na to, že ve světě se tato zařízení teprve vyvíjejí, praktická zkušenost s jejich provozem téměř chybí. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) letos v dubnu uvedl, že celosvětově je zatím komerčně využíván pouze jeden reaktor tohoto typu.

„MAAE (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) v roce 2020 vydala ucelený celosvětový přehled projektů SMR. Z více než 70 projektů pouze jeden byl zrealizován a je komerčně využíván (KLT-40S – Rusko), dva projekty mají charakter výzkumných projektů (HTR-10 v Číně a HTTR v Japonsku) a dva projekty jsou v realizační fázi (CAREM v Argentině a HTR-PM v Číně),“ uvedl SÚJB.

ČEZ už dříve uvedl, že malé modulární reaktory by mohly být do budoucna doplňkem plánovaného velkého jaderného bloku, který má být postaven v Dukovanech. Na začátku loňského roku firma oznámila, že oslovila se žádostí o sdílení podrobných technických informací k možné stavbě SMR v ČR celkem 11 firem. Kromě amerických podniků šlo také o firmy z Číny, Británie, Ruska, Francie, Jižní Koreje nebo Argentiny.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(25)
Pavel Karásek
23. září 2021, 22:11

Malé modulární reaktory žádný smysl nedávají. Stejně jako velké nejsou ekologické, ani bezpečné a ekonomické taky nebudou. Budoucnost bude v OZE.

Jan Stehlik
24. září 2021, 08:33

Je to pravda . Prostě sice v zimě energie nebude . Od toho máme regulace. Také jim zakážeme maso , omezíme mobilitu . Oni si zvyknou .

Jan Veselý
24. září 2021, 09:04

Jaký je váš dezinformační kanál? Tohle smrdí jako něco z USA. Fox "News"?

Josef
24. září 2021, 11:52

Dezinformační kanálů je u nás celá řada , Česká televize a Český Rozhlas jsou ty nejznámější....

Jan Veselý
24. září 2021, 12:03

Já se snažím přijít na to, kde lidé jako Jan Stehlík berou ty nesmysly se zakazováním masa. Tohle ani nikdo v Česku neříkal, podle mých vědomostí je to lež z dílny Fox News v USA, která se navíc Evropy nijak netýká.

Jaroslav
24. září 2021, 09:39

pravda je, že si lidi zvyknou na kde co...protože musí...do teď jsme drancovali Zemi jak se dalo...ono schudnout v nárocích a zamrazit ten mentální průjem nekonečného blahobytu a růstu není zas tak moc špatné a je to svým způsobem žádoucí pro to, aby jsme si vzpomněli, co jsme a co jsme byli Homo Sapiens a objevili energii v sobě vyššího vědomí...momentálně ty naše používané " technologie" nízkého vědomí nás spíš uvádí do bezvědomí. I Homo Sapiens existuje jen díky energii, jinak bychom bez energie vypadali jak natažená klobása na prkně

Josef
24. září 2021, 21:30

Každý člověk může být bohatý a nic se drancovat nemusí, stačí používat trochu logiky. Například ve výstavbě nahoru je místa dost , takže lidé mohou mít luxusní velké byty ve městech budovy lze nechat částečně porůst zelení a při troše dobré vůle to můžete udělat tak ,že každý může mít ve svém patře svojí malou zahrádku. Energie máme k dispozici mraky jaderné zdroje jsou prakticky nevyčerpatelné alespoň v řádu 10 000 let , přitom už za 100 let bude většina budov patřit do kategorie stavby s téměř nulovou spotřebou tepla a kromě elektřiny patrně soukromě nebudeme používat jiné zdroje energie když tak jedině pro zábavu. Zemědělství se také změní, protože energeticky náročné potraviny se budou vyrábět uměle - maso, mléko, káva. Změní se i mezinárodní obchod spíše než konečné produkty se budou prodávat výrobní prostředky a technologie. Lidé zbohatnou, ale spotřeba energie od určitého bodu začne klesat.

Jan Stehlik
24. září 2021, 22:00

Spotřeba energie nikdy nebude klesat . Bude to vždy žádané zboží . Energie nás omezuje v rozvoji do vesmíru . Ať už sluneční soustava nebo ještě dál . Ale to je velice vzdálená budoucnost a kdoví zda budeme cestovat v současné tělesné schránce.

Jaroslav
24. září 2021, 09:27

to je váš názor ale budoucnost v OZE není.

OZE to, co se dnes tím míní je naprosto nesoustavná produkce elektrické energie a když už tak malého rozsahu. Prznit Zemi plastovo hliníkovým odpadem FVE bloků nepovažuju za ekologické řešení a o větrnících je to utopie. Jádro má smysl, protože potřebujete stabilizovat energetickou síť a to čistě z OZE neuděláte nikdy.

Jen mě udivuje, že modulární reaktory jsou vyvíjeny v Řeži u Prahy. Výhoda vyvíjeného modulu je malé rozměry a ZEJMÉNA změna technologie chlazení, kdy se výzkum zaobírá použitím roztavených solí jako uzavřený obvod. Tedy to považuju za naprosto zásadní pro bezpečnost a použitelnost reaktorového bloku. Vzhledem ke změně klimatu je dost možné, že voda bude potřeba na něco jiného, než jí zbůhdarma vypouštět jako páru A tak změna chladící technologie je výrazně potřeba. Stavět ohromné bloky jsou celkem zbytečné, zaspali jsme 10 let ty bloky, co se teď plánují se měli v tuto dobu už spouštět. Ta deset let, kdy se mají bloky jaderné dostavět, budou jiné možnosti a popravdě je otázka, jestli bude spouštění bloků Dukovan rentabilní v čase a produkci. Zásadní věc je, aby jsme se zaměřovali na produkci a dopravu vodíku. Elektromobilita je NESMYSL jak poznamenal suše jeden z politiků, stejně ten komín, ekologičnosti bude v Počeradech. Pokud bude uhlí, tak se o ekologičnosti elektromobility dá pochybovat. Proto sázím na vodík, který je skutečně čistá energie....ale NEČEKEJME, že dokážeme produkovat paliva bez CO2, to je takřka vyloučené.

hellokitty
27. září 2021, 19:29

vidime aka je elektromobilita nesmysl ked teraz vsetci v UK stoja fronty na benzin a to je iba taka prkotina vdaka brexitu, ze im ridici z EU kaslu na ich pracovne nabidky a to je iba ten posledny clanok infrastruktury kedy to v cisternach rozvozia na pumpy... ked sa to rozpadne niekde medzitym, tak to bude stat este dlhsie

elektromobilisti sa teraz musia smiat tym chudakom fosilnikom, ze sa nemaju ako svojimi krabicami na dinosauri dzus kam dostat, zatial co oni si mozu nabit napr. doma zo strechy

ha ha ha

Jan Veselý
24. září 2021, 07:14

Tohle mluvení o SMR je fakticky přiznání jaderných nadšenců, že už i oni uznali, že velké reaktory nemají budoucnost.

U SMR samotných se ovšem nejdříve musí prokázat jaký design vůbec bude použitelný a rozběhnout tovární výroba. Na to je 20 let velice optimistický odhad.

Matěj
24. září 2021, 07:33

Za 20 let se dá stihnout leccos, když vezmete v úvahu, že možných designů je široká paleta a nemusí být nutně použít tlakovodní reaktor, ale něco, co pracuje při téměř atmosférickém tlaku a tak není možná parní/vodíková exploze. Něco chlazené solemi, sodíkem, olovem... Povolovací proces by mohl být mnohem kratší a jednodušší, při nižší ceně a rychlejší výstavbě. Zároveň reaktor může mít více uplatnění, mimo elektřinu a load following i průmyslové teplo, centrální vytápění...

Jan Veselý
24. září 2021, 08:27

V tom množství designů je právě ten problém. Všechno se to bude muset vyzkoušet v reálném provozu, aby se vyprofilovat jeden, dva designy, které budou nejlépe použitelné a až potom se bude moct rozběhnout pořádná produkce. Zatím si každý šmidlá něco na svém písečku, svůj unikátní design. Ale SMR potřebují být vyráběné z vzájemně zaměnitelných standardizovaných dílů, podle zavedených průmyslových standardů a tohle je ještě hodně daleko.

Emil
24. září 2021, 08:14

Proto asi ti "jaderní nadšenci" mluví nejen o jednom velkém reaktoru v Dukovanech, ale i o dalších dvou v Temelíně. Takže to "přiznání" je ve skutečnosti jen takové vaše "wishful thinking".

Jan Veselý
24. září 2021, 08:28

Jo, vy myslíte tyhle. Dobrá upřesním to, "jaderní nadšenci v ČEZu, které pustí ven něco veřejně říkat". Je jasné, že jsou i snílci, kteří si malují ještě dva reaktory JE Tetov a JE Blahutovice a dva reaktory v SZ Čechách. I tady se vyskytují.

Emil
24. září 2021, 09:03

"Postupujeme v souladu s aktualizovanou státní energetickou koncepcí a národním akčním plánem, který předpokládá rozvoj obou lokalit, nicméně v logické posloupnosti. Aktuálně se soustředíme na práce na novém zdroji v lokalitě Dukovany, která má přednost a stanovený harmonogram," řekl Kříž."

ekolist. cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sujb-cez-ma-stale-povoleni-pro-pripadne-nove-bloky-v-temeline

Takže jen další pohádky a "zaručené" předpovědi, u kterých se obvykle stává skutečností jejich pravý opak.

JD
24. září 2021, 10:24

Nebo tohle:

https://www.ceska-justice.cz/2021/06/podporujme-vodik-i-male-modularni-reaktory-ale-nespolehejme-se-na-ne-rika-karel-havlicek/

"Problém je však v tom, že produkci energie nebudeme navyšovat, ale pouze budeme saturovat odstavené jaderné bloky v Dukovanech. Z tohoto úhlu pohledu nás tedy zřejmě nemine diskuze o investicích v rámci Temelína, případně další technologie typu malých modulárních reaktorů."

"Tyto zdroje (SMR) by mohly sloužit jako doplněk energetického mixu, nicméně nesmíme zanevřít na velké reaktory, které ve finále nemusíme postavit. Tato vláda však má povinnost vše připravit."

Jiří Kelnar
24. září 2021, 09:25

Strašně rád bych viděl, jaké reaktory by mohly projít u zdejších obyvatel, když tu jsou přece všichni fanoušci jádra, ale zároveň jsou všude NIMBY. Není moc reálné postavit cokoliv mimo Temelín a Dukovany.

Jan Veselý
24. září 2021, 16:42

V případě Blahutovic už dali místní dostatečně na srozuměnou, že by se zachovali stejně jako lidi z Frenštátu vůči OKD.

Energetik 007
24. září 2021, 09:36

ČEZ toho chtěl a nedosáhl ničeho:

- dostavba JETE 3,4

- horkovod z JETE do Budějovic

- fluidní kotel v EMĚ

- spalovnu v EMĚ

- Ledvice měl děravé jak řešeto

- ekologizovat elektrárnu Varna

- akvizice Turecko, Albánie, Bulharsko, Rumunsko jen soudy a

útěk

O SMR na ČVUT vyprávěl jeden nadšenec na ČVUT už před 40 roky a nic

Stanislav Mikeska
24. září 2021, 13:30

Ještě připomenu nerealizované plány horkovodu z JEDU do Brna... pouhých 35 km...:-)

Vinkler
24. září 2021, 16:22

Myslím, že tomu nerozumíte. Horkovod neměl smysl, protože topení bylo parní teprve teď se v Brně předělává na horkovodní.

Uvažovat o horkovodu z JEDU bude snad mít smysl, pokud se postaví nový blok.

Stanislav Mikeska
26. září 2021, 18:00

Asi se pletu, ale 1951–1953

výstavba prvního horkovodního napáječe, čtvrté větve „Juliánov“

1966

uvedení do provozu horkovodní výtopnu Červený Mlýn o výkonu 134 MW

A až teprve potom se zprovoznila JEDU 1978

Teplárna Brno má parovod od počátku 1930 a potom dodělávala horkovody a ty staré parovody se postupně předělávají na horkovody.. a těch 35 km z Dukovan a je jedno jestli horkovod nebo parovod, byly nepřekonatelnou budovatelskou překážkou...

petr
26. září 2021, 11:22

Dobrý den,

nemyslím si, že instalace 30 - 40 malých rektorů je výhodná oproti řekněme 3 velkým.

Jaké to má důsledky :

1) výstavba umožní nahradit hnědouhelné teplárny, které dnes vyrábějí teplo a částečně elektřinu (náklady z výroby elektřiny z 65 % nacpou do ceny tepla) a které dnes toto teplo prodávají konečnému klientovi od 500 - 1000 Kč/GJ - tedy konzervace starého socialistického systému. Tedy zajistí velké zisky pro majitele...

2) SMR reaktory snad budou z velké části vyrobeny ve výrobním závodě a tedy jejich celková instalace bude rychlejší než v případě velkých.

3) Cena 1 kW výkonu nemůže být nižší než u velkého

4) Čím více reaktorů, tím více bezpečnostních rizik a větší požadavek na rozsah a odbornost obsluhy (v dnešních teplárnách nepracují žádní superstárové, nýbrž banda důchodců s nízkým stupněm vzdělání)

5) spotřeba tepelné energie v panelácích starých klesla na polovinu a u novostaveb je na 30 % spotřeby za socíku a tedy CZT se stává tak trochu přežitkem. Dům o 40 bytech potřebuje dnes 2 kotlíky á 70 kW a jednu bandasku cca 2000 l na TUV. To vše může řešit TČ + 1 kondenzační kotel a v cenách i po odpisech zdrojů cca o 20 - 30 % nižších než je CZT.

Tedy nevidím tak jasnou a zářivou budoucnost pro smart reaktory, spíše jen jako zdroj příjmů pro další "koumáky"

Stanislav Mikeska
26. září 2021, 18:01

SMR musí splňovat bezpečnost provozu stejně jako Temelín, tedy náklady na vyrobenou jednotku budou násobně větší...

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se