Co nás čeká v oblasti zabezpečení? Lepší analýza a predikce, ale i roboti

SecurityGuideBezpečnostní technologie

Blížící se konec roku tradičně svádí k predikcím dalšího vývoje. Co nás čeká a kudy se ubírají trendy v oblasti zabezpečení? Světová pandemie nám letos dokázala pravdivost rčení, že předpovědi jsou těžké, zvláště pokud se týkají budoucnosti. Přesto si pojďme nastínit základní směry, které v oblasti bezpečnosti vidíme.

Připojení objektu na pult centrální ochrany (PCO) i elektronické zabezpečovací a požární systémy bývají ve střežených objektech dnes už standardem. Změna však nastává u kamerových systémů. Neustále rostoucí kapacita procesoru umožňuje moderním IP kamerám pokročilou automatizaci a videoanalýzu, a to přímo v koncovém zařízení (tzv. edge computing). Kamery můžou díky tomu provádět i relativně náročné operace, jako je rozpoznávání objektů, maskování osob v reálném čase (např. kvůli GDPR) anebo pokročilá ochrana perimetru.

Automatizace, ale také vyšší specializace

Dalším důležitým trendem je efektivní využití technologií, s čímž se pojí automatizace a bezobslužnost. Například v systému Securitas RVS mohou být dohledové kamery doplněny o reproduktor, prostřednictvím něhož může vzdálený operátor systému přímo oslovit narušitele ještě předtím, než stačí napáchat nějakou škodu. Eliminuje se tak potřeba pochůzkáře na místě. Reproduktor může také v případě incidentu přehrát automatické hlášení, například: „Pohybujete se ve střeženém prostoru, vyčkejte na příjezd ostrahy.“ Účinek takové zvukové výstrahy bývá velmi spolehlivý.

Podobně lze automatizovat také vrátnici. Takzvaná eVrátnice dokáže veškerou evidenci vozidel, obsluhu závory a řízení vjezdu i výjezdu zařídit buď zcela bezobslužně, nebo jen s omezeným množstvím personálu určeným pro vybraný typ kontroly. Právě specializovaná ostraha je dalším trendem – nejde jen o prosté vrátné, ale o pracovníky, kteří umí zacházet s bezpečnostními rámy a dalšími technologiemi, které podstatně zefektivňují kontrolu.

Robotická ostraha – blízká, nebo vzdálená budoucnost?

Ačkoliv může pojem robotická ostraha znít jako hudba vzdálené budoucnosti, opak je pravdou. Kolegové v Securitas v USA již testují robotické strážné, a tak lze očekávat, že se brzy do ochrany objektů zapojí fyzičtí roboti. Než k tomu ale dojde i v českém prostředí, bude nejprve třeba učinit velký krok směrem k digitalizaci. Služby Securitas již dnes na mnoha místech plně digitalizované jsou – agenda pracovníků, jejich úkony a řešené incidenty se ukládají do cloudového rozhraní Securitas Vision, do kterého zákazník může průběžně nahlížet.

Digitalizace je totiž zásadní pro budoucí statistické zpracování a analýzu dat. Díky tomu bude v budoucnu možno data využívat k tzv. prediktivní bezpečnosti. Efektivní předvídání problémů na základě dat umožní například lépe plánovat nasazení techniky i personálu, a tak ve výsledku významně ušetří náklady.