Policie má k dispozici drony a další moderní techniku, aby důsledně ochránila státní hranici České republiky. Jak se stále zvyšující počet dronů reguluje?

SecurityGuideBezpečnostní technologie, Koktejl

Ministerstvo vnitra (MV) od roku 2015 investovalo do nové techniky cizinecké policie k ochraně našich státních hranic 380,5 milionu korun. Nyní má dostatek nové techniky (schengenbusy, terénní vozy, drony i termokamery) k ochraně hranice pro případ krizové situace.

Přestože drony patřily původně vojenským účelům, zvyšuje se počet jejich uživatelů i v soukromém sektoru, proto od začátku tohoto roku každý provozovatel dronu musí provést registraci a projít povinným výcvikem.

Ministr vnitra Jan Hamáček a ředitel Ředitelství služby cizinecké policie plk. Milan Majer představili novou policejní techniku k ochraně české státní hranice. Patří mezi ni schengenbusy vybavené vnitřní mobilní laboratoří, která dokáže odhalit padělané cestovní doklady přímo na místě, Heart Beat detektory schopné najít nelegální migranty i v neotevřeném nákladním voze, terénní eskortní vozidla, termokamery, drony nebo mobilní kufry na kontrolu dokladů.

V roce 2015 jsme neměli skoro žádnou moderní techniku a naše připravenost byla menší. Teď je naše vybavenost a připravenost nesrovnatelná. Cíl je jasný, situace z první migrační krize se nesmí opakovat,“ uvedl ministr vnitra. Také současná situace je podle něj jiná než před šesti lety a EU je dnes ve shodě, že je třeba důrazně bránit hranice. Pryč jsou i snahy o relokace a povinné kvóty. „Nikoho nestrašíme, sledujeme vývoj na migračních trasách a signály o nové masivní vlně zatím nejsou. Jsme však připraveni,“ dodal Jan Hamáček. Celkem cizinecká policie získala nově k dispozici skoro stovku vozidel a tisíce kusů další techniky a nového vybavení za 380,5 mil. Kč.

MV pravidelně aktualizuje také typové plány pro případ masivní migrační vlny, takže stát dokáže prakticky okamžitě zavést kontroly na hranicích. Zavedení kontrol policie také pravidelně cvičí a vyzkoušela je v praxi i během koronavirové pandemie.

Používání dronu pro soukromé účely

Pokud si chcete pro svou potřebu pořídit bezpilotní letadlo – tedy dron, měli byste znát nová pravidla platící od 31. 12. 2020, která vycházejí z evropské legislativy a jsou spojena s tím, že v Evropě je používání dronů považováno za leteckou činnost. Týkají všech typů tzv. dronů, včetně leteckých modelů. Povinná je nyní registrace provozovatele, přičemž Vaše registrace bude platná ve všech státech EU po dobu stanovenou pro konkrétní kategorii.

Každý pilot dronu musí absolvovat povinný výcvik (seznámení se s pravidly a dostupnými informačními materiály, které jsou dostupné na webu caa.cz) a on-line test. V něm Vás čeká 40 otázek, z nichž alespoň 30 musíte zodpovědět správně. Časový limit je 60 minut, v případě neúspěchu je možné zkoušku opakovat.

Registraci bezpilotních systémů a on-line test najdete na webu Úřadu pro civilní letectví.

Pravidla pro rekreační používání dronů jsou specifická pro každý stát. Dotýkají se např. ochrany soukromí a osobních údajů ostatních lidí, povinnosti létat s dronem do určité nadmořské výšky, povinnosti neustále udržovat vizuální kontakt se svým dronem, zákazu létání nad některými oblastmi – např. letiště či stadiony, zákazu létání v noci nebo za určitých povětrnostních podmínek a další.

Pokud Vás naopak cizí dron ve Vašem soukromém životě obtěžuje, obraťte se v tuto chvíli na policii. V minulosti bylo již řešeno mnoho případů mechanického poškození obtěžujícího dronu (zpravidla sestřelení), na to ovšem nemáte ani na svém pozemku právo a můžete se dopustit trestného činu. Pořiďte si vlastní záznam situace, díky kterému bude možné rozpoznat, které přestupky majitel dronu učinil.

Zdroj: TZ mvcr.cz, caa.cz, dronerules.eu