Domů » Historie » Kde se vzal název Škoda Felicia? A co takhle Favorit?

Kde se vzal název Škoda Felicia? A co takhle Favorit?

0

Kdo z vás alespoň jednou neseděl ve voze Škoda Felicia nebo Favorit. Takový člověk snad ani není správný Čech. Tyto výrobky mladoboleslavské automobilky patří k české historii, tudíž nás většinou ani nenapadne se nad významem jejich názvů nějak hlouběji zamýšlet. S trochou zvědavosti ale budeme zase o něco chytřejší. Pojďme se tedy podívat na to, podle čeho tyto vozy své názvy dostaly.

Kde se vzal název Škoda Felicia? A co takhle Favorit?

Škoda Favorit

Začneme starším z těchto dvou. Tento hatchback představený v roce 1987 dostal své jméno podle svého předchůdce z doby meziválečné. Mezi lety 1936 a 1941 byl vyráběn vůz střední třídy, jehož úkol byl vyplnit mezeru mezi tehdejšími modely Rapid a Superb. Ano, tyto jména dnes také důvěrně známe. Původ slova favorit najdeme v latině. Možná sami přijdete na to, že znamená předpokládaný vítěz. To je pěkné jméno pro auto. Jeho významu ale ona meziválečná verze nedostála. To náš favorit Favorit z konce 80. let se dostal úplně na jinou pozici.

Mohl se jmenovat i jinak

Interní označení bylo Škoda 781. O několik let později proběhlo hlasování, v němž zvítězil název Laura. Těsně za ním bylo pojmenování Bella, Bertonetta a Optima. Již během hlasování se ale uvnitř automobilky vědělo, že se bude jmenovat Favorit.

Škoda Felicia

Jak to bylo s Felícií? Přišla jako nástupce Favoritu a Formanu. Svým předchůdcům byla velice blízká, ale názvem se měla odlišit, aby nežila v jejich stínu. V té době již škodovka patřila koncernu VW. Bylo tak potřeba najít nové jméno. Nejspíš vás nepřekvapí, že se podívali do historie. Tam figuroval malý kabriolet postavený na základu Octavie. Vyráběl se pouze pět let v období mezi roky 1959 a 1964. Označení zase pochází z latiny, kde se podobá dvěma slovům. Felicitas znamenající plodnost a felicis, jehož význam je šťastnější.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články