POLEMIKA: Sudí nechybují jako za Berbra, jak píšou v deníku Sportu. Suchej hajzl se už pro nikoho nestaví

POLEMIKA: Sudí nechybují jako za Berbra, jak píšou v deníku Sportu. Suchej hajzl se už pro nikoho nestaví
ČTVRTEČNÍ OFSAJD PAVLA PROCHÁZKY

Ondřej Škvor, zástupce šéfredaktora deníku Sport, který patří majiteli Sparty Danielu Křetínskému, nazval svůj středeční komentář „Sudí chybují jako za Berbra“.  Dovoluji si namítnout, že to není pravda.

Rozhodčí ve Fortuna:lize  i pod vedením své nové komise v čele s Radkem Příhodou a Liborem Kovaříkem samozřejmě chybují nadále. Protože chybovat je lidské a chybujeme všichni, včetně fotbalových arbitrů i novinářů. Ovšem za zásadní považuji fakt, že v této době rozhodčí, alespoň většinově, podle všeho nechybují na zakázku. Že „po politické strahovské návštěvě“ jiného Křetínského zaměstnance už sudí poslušně nestaví na hřišti žádné „suché hajzly“ a ani se nikdo z kanceláří pod Hradem nechlubí kamarádům za řekou Vltavou, že „celý jaro bylo cinklý“.  

„Začnou pískat lépe, protože už je nevede komise v područí Romana Berbra. Kdo si to myslel, poznává, že se mýlil. Rozhodčí i pod vedením Radka Příhody a Libora Kovaříka, dvou respektovaných mužů, kupí chyby. Ve stejné míře, plus minus, jako za černých časů. Proč? Možná že nyní, ve svobodnějších časech, jsou sudí svým způsobem svázanější než dřív. Od komise rozhodčích cítí i větší tlak než v minulosti. Dostávají víc instrukcí. A protože se snaží až úporně držet udělených pokynů, vytratí se vlastnosti, které jsou nezbytné pro odlišení nuancí – cit a nadhled. Ty se však do škatulky metodických instrukcí nevejdou. Ty buď máte z části vrozené, ve větším pak přijdou s časem a zkušeností,“ napsal mj. Škvor ve středečním Sportu.

Za „Náčelníka“ to bývalo mnohem horší

Ano, sudí Klíma páteční duel Olomouc-Ostrava (1:1) hodně zkazil a po zásluze byl potrestán. Měly se kopat některé penalty (třeba proti Slavii v utkání se Slováckem), někteří hráči měli být vyloučení.

Ovšem troufám si tvrdit, že jsem viděl od roku 1964, co jsem pravidelně začal chodit na fotbal, mnohem víc ligových zápasů než kamarád Ondřej Škvor. A můžu tedy zodpovědně říci, že za „Náčelníka“ Berbra, když to řídil, i když to předtím pískal, to bylo mnohem – i co se týče kvantity a míry chyb – horší. Zažili jsme  Machovu, Horníkovu i Chřestýšovu éra. To byly zářezy v přímém přenosu a s úsměvem „řezníků s píšťalkou“ na rtech.  A nikdo ani nepípl, vše se smazalo, často pak těch pár odvážných kritiků, fotbalových „disidentů“, co se ozvali, potrestáno.

Nepopírám, že řada bývalých rozhodčích i těch, kteří nyní museli odejít (a možná ještě někteří po otevření spisu v Berbrově kauze odejdou), uměla pískat. Mnohdy lépe než jejich současní nástupci, kteří teprve nabývají zkušenosti. Ano, byli schopní, ovšem leckdy všeho. A v tom je jádro pudla. 

„Čeští rozhodčí dělají hrubky i poté, co v jejich čele stojí věrohodní lidé. Budou je páchat i nadále. Pořád kolem nich bude humbuk. Je to normální, v českém kontextu dokonce nevyhnutelné. Zčásti od fanoušků, zčásti od médií, nejvíce však od klubů. Bezpochyby přijdou další a ještě větší chyby než dosud. Pokud půjde jen o omyl bez zadání, dá se to snést, i když aktéry zápasu to pochopitelně rozzuří. Naprosto důležité však je, že pokyny k falešnému pískání nezazní ze Strahova. Ani z nejvyššího vedení, ani z komise rozhodčích,“ končí ve Sportu svůj středeční komentář Ondřej Škvor.

Větší problémem než sudí jsou „staré klubové struktury“

A dospívá tak vlastně ke stejnému závěru jako já. Mezi tím, jak se pískalo za Berbra a nyní je – navzdory současným chybám arbitrů – podstatný rozdíl. Nikdo ze Strahova totiž rozhodčí nenutí, aby ty chyby dělali záměrně, v něčí prospěch.

Mladí sudí se časem zlepší, stejně jako budou správně využívat (nikoli zneužívat) systém VAR. „Staré psy“, co v systému jeli, už ale novým kouskům nenaučíš. Neříkám, že teď nastane ráj na fotbalové zemi, ale větší důvěra snad ano.

I když s některými „starými klubovými strukturami,“ které v červnových volbách ve FAČR vehementně a všemi prostředky podporovali Berbrovy nástupce a pomahače, to s tou důvěrou půjde pomalu. Problém už nyní netkví na Strahově, ale spíš v LFA (Ligové fotbalové asociaci, která první a druhou ligu řídí). Stačí se podívat, kdo ligové kluby stále zastupuje, a to i ve vedení FAČR. 

V minulých dnech Ondřej Škvor společně se šéfredaktorem Sportu Lukášem Tomkem dost tvrdě po 100 dnech ve funkci grilovali nového předsedu FAČR Petra Fouska. To je správné, na nové šéfy musí být přísnost. Věřím tedy, že podobně ožehavé otázky brzy ve Sportu čekají i  šéfa LFA Dušana Svobodu.

Pavel Procházka, šéfredaktor magazínu HATTRICK

Foto: profimedia.cz