Bělobrádkova komise: BIS neporušila zákon, Zeman nemůže požadovat, co jej napadne

23.09.2021 20:12

Ve čtvrtek zasedala sněmovní komise pro kontrolu BIS, která podle slov jejího předsedy Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) konstatovala, že BIS postupovala v rámci úkolů prezidenta republiky v souladu se zákonem. Na stole totiž měla stížnost hlavy státu, který si stěžoval, že mu Michal Koudelka neodpověděl na dotaz ohledně odposlechů jeho spolupracovníků.

Bělobrádkova komise: BIS neporušila zákon, Zeman nemůže požadovat, co jej napadne
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Prezidentská kancelář totiž koncem srpna tvrdila, že pověřený ředitel civilní kontrarozvědky Michal Koudelka neodpověděl od roku 2018 na prezidentův dotaz, zda služba při použití odposlechů na Zemanovy spolupracovníky zjistila konkrétní bezpečnostní rizika.

Komise tak projednala všechna stanoviska, dokumenty i informace, kterými se výhradám prezidenta Koudelka hájil. „Na základě předložených dokumentů včetně právní analýzy (komise) konstatuje, že BIS postupovala v souladu se zákonem o BIS,“ citoval z usnesení Bělobrádek podle serveru Novinky.cz s tím, že Bělobrádek dodává, že prezident nemůže požadovat informace nad rámec zákona. I zde totiž platí zákon o utajovaných skutečnostech. „V tomto případě nelze vyžadovat od BIS všechno, byť by to byl prezident republiky,“ uvedl Bělobrádek a připomněl, že BIS prezidentovi nepodléhá.

Stanovisko potvrdil i člen komise Lukáš Kolářík (Piráti). Podle něj komise prošla časovou osu žádostí a jednoznačně z podkladů vyplynulo, že BIS postupovala v souladu se zákonem. Podotkl následně, že důkazy podkládající tvrzení prezidentské kanceláře nejsou.

Hrad totiž obvinil koncem srpna Koudelku z toho, že dlouhodobě porušuje zákon a zpravodajské prostředky zneužívá ke shromažďování informací pro svou potřebu. Podle Bělobrádka se jednalo o závažné obvinění, vyřešeno by mohlo být podle něho žalobou. Koudelka již dříve potvrdil, že za dobu jeho vedení nebyl odposloucháván žádný z nejvyšších ústavních činitelů.


 

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…