Nesmyslný čin pobouřil veřejnost. Velkoformátové desky s unikátními fotografiemi z různých koutů planety mohla veřejnost poprvé spatřit v květnu 2019 v Praze na Kampě. Od té doby si už výstavu stihl prohlédnout přibližně milion lidí.

Chytili je

Teď ale expozice věnovaná významu vody na planetě doputovala. Dva mladíci z Písku vymlátili desky z rámů instalovaných na nábřeží řeky Otavy. Uchráněny zůstaly jen stojany před vchodem do kulturního domu. „V noci z pátku na sobotu kolem třetí hodiny ranní došlo k poškození poloviny z 26 panelů. Jednání dvou mladistvých zaznamenal kamerový systém městské policie, která pachatele vypátrala, zadržela a předala státní policii,“ informovalo město o události. „Že se taková věc může stát, nikdo nečekal. Všichni jsme z toho v šoku. Je to smutné,“ řekla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová.

Výstava, jež byla v jihočeském městě zahájena za účasti Olgy Menzelové letos 25. srpna, měla končit právě dnes…

Budou je soudit?

Ať už byl důvod nesmyslného ničení panelů, z nichž každý váží čtvrt tuny, jakýkoliv, vandalové si zavařili. Vzhledem k tomu, že škodu počítají policisté v desítkách a samotná vdova po režisérovi Jiřím (†82) ji vyčíslila na 100 tisíc, čeká je s největší pravděpodobností soud. „S ohledem na rozsah způsobené škody nejde o přestupek, ale o trestný čin. I když jim ještě nebylo osmnáct let,“ podotkla policistka Kamila Čuřínová. Za poškozování cizí věci hrozí pachatelům až půl roku za mřížemi.

Kde byla, tam ji chválili

Expozici Voda a civilizace dosud lidé přijímali s velkým zaujetím. Obdivovali zejména autorské či historické snímky, které ukazují na minulost, současnost a budoucnost vody na Zemi. „Jde o světově unikátní projekt. Vody oceánů pokrývají téměř tři čtvrtiny povrchu Země. Pohyb vody na Zemi a kolem ní zásadně ovlivňuje klimatické poměry i kvalitu lidského života,“ připomněl při vernisáži na Kampě autor výstavy - egyptolog a archeolog Miroslav Bárta. Olga Menzelová je spolu se společností Medialogue organizátorkou a producentkou této expozice.

Skleslá producentka: Lidská blbost je těžký soupeř

Samotná Olga Menzelová je z události skleslá. „Je smutné a deprimující, že výstava byla několika devianty předčasně ukončena,“ posteskla si producentka. „V Písku to navíc není první incident. K poškození panelů graffiti tady došlo před 14 dny, kdy byly poničeny tři výstavní tisky. Jsou okamžiky, kdy nejsem hrdá na to, že jsem z Písku. Ale jak říkal Sir Nicolas Winton, vše je o jednotlivci. Lidská blbost je těžký soupeř,“ dodala. Ke stotisícové škodě dála uvedla: „Z našich prostředků necháme zhotovit nové tisky a opravit poškozené panely, aby výstava mohla pokračovat. Expozice byla pojištěna, ale vzhledem k tomu, že jsou pachatelé známi, bude pojišťovna patrně vymáhat finanční prostředky z rodin nezletilých.“

VIDEO: Vdova po Menzelovi (†82) Olga v paruce a Jiřího mikině: Rozhodla, co udělá s popelem.

Video
Video se připravuje ...

Vdova po Menzelovi (†82) Olga v paruce a Jiřího mikině: Rozhodla, co udělá s popelem. Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
45 fotografií