České barvy bude na Motokrosu národů hájit nadějné mládí

Světový šampionát družstev Monster Energy FIM Motokros národů (MXoN) se koná o víkendu v italské Mantově. Bude to už 74. ročník soutěže, kterou v roce 1975 vyhrál tým Československa.

Novým manažerem národního výběru se stal šéf týmu JD Gunnex KTM Racing Jiří Jankovský, který přebral pomyslné žezlo po Jiřím Čepelákovi. Ten se rozhodl nominovat do klání družstev trio Petr Polák, Dušan Drdaj a Jan Wagenknecht. Roli náhradníka plní Petr Rathouský.

"Do role reprezentačního trenéra a mé druhé pravé ruky jsem pasoval Filipa Neugebauera, který bude předávat své bohaté zkušenosti klukům, kteří do Mantovy na Motokros národů pojedou. Letos jsem vymyslel ještě jednu změnu. Oproti minulým rokům nebudeme dělat několik soustředění, ale kluci, kteří se pravidelně neúčastní světového šampionátu, absolvovali oba podniky mistrovství světa v Turecku, které bylo přípravou na Motokros národů," vysvětlil zkušený manažer.

Máme mladý tým a myslím si, že to bude fungovat. Petr Polák by měl být tahounem týmu, Dušan Drdaj předvádí skvělé výsledky a letos vypadá na motorce skvěle. Co se týče Honzy Wagenknechta, tak vím, že mu koleje na trati sedí, takže bude ideálním pilotem na doplnění týmu. Mladý Petr Rathouský je náhradníkem,“ dodal Jankovský.

Ve třídě MX1 se představí Drdaj, jezdec týmu PP Racing. Ten je v této kategorie aktuálně nejlepším českým závodníkem. "Myslím si, že startovat na MXoN je snem každého jezdce, takže jsem rád, že se i mně splní. Jednou už jsem byl na národech v Americe. Tak už trochu vím, jak to tam chodí. Těším se a chtěl bych poděkovat Jirkovi a Filipovi, že mi dali ještě možnost startovat na dvou Grand Prix v Turecku, což byla dobrá průpravou před národy,“ sdělil zástupce Česka mezi elitou.

V kategorii MX2 nastoupí východočeský závodník Jan Wagenknecht z týmu HT Group Racing Team. Pro něj bude určitě zajímavé porovnat svou aktuální formu se špičkou světového motokrosu. "Chci bych poděkovat Autoklubu České republiky a Jirkovi Jankovskému za tuto příležitost, protože to je jedinečný závod pouze jednou za rok. V Mantově už jsem několikrát startoval, takže mám představu, jak to tam bude ve světové konkurenci vypadat,“ uvedl nadšený motokrosař.

Do třídy Open nastoupí zkušený Petr Polák, člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky a pravidelný účastník závodů mistrovství světa v dresu stáje Hostettler Yamaha Racing. "Máme mladý tým a zaručeně do toho dáme všichni všechno,“ prohlásil 21. jezdec průběžného pořadí seriálu MX2.

Foto: Autoklub ČR

Fotogalerie

Autor

Radek Vičík

Sportovní redaktor online deníku Aktuálně.cz a externí spolupracovník redakcí motormix.cz a ceskeokruhy.cz je jedním z nejlepších českých motoristických novinářů. Motorsportu propadl už v dětství a věnuje se mu velkou část své novinářské kariéry.