První podzimní víkend bude na Olomoucku hezky. Vyberte si z našich tipů, kam vyrazit

V Olomouckém kraji se poslední víkend v září určitě nudit nebudete. Zajet si můžete na pouť, přehlídku ochotnických divadel nebo čokoládový festival.

Jesenicko

Zámek Jánský vrch v Javorníku obsadí dnes a v sobotu večer pohádkové bytosti. Potkat se s nimi můžete i vy při večerních prohlídkách památky. První začíná v 18 hodin, poslední v devět hodin večer. 

Pokud máte rádi pohyb v přírodě, tak právě vám je určená pozvánka na sobotní akci Rejvízský chodník. Na trasu pětadvacet kilometrů dlouhé procházky za krásami Zlatohorska se můžete vydat od rejvízského kiosku v době od osmi do půl deváté ráno. 

Lázeňské vinobraní si můžete v sobotu užít v Jeseníku. Začíná v jednu hodinu po popoledni u hudebního altánku Priessnitzových lázní. V případě nepříznivého počasí se akce bude konat v kongresovém sále. Kromě ochutnávky moravských vín a burčáků se můžete těšit na vystoupení cimbálové kapely Strýci. 

Olomoucko

Pohybrady. To je název dvoudenního festivalu zdraví, který pořádají od dnešních 14 hodin zdravotníci olomoucké fakultní nemocnice v areálu přírodního koupaliště Poděbrady. Dnes návštěvníkům nabídnou například základní zdravotní vyšetření, konzultace v oblasti pohybu, výživy, otužování a duševní hygieny, přednášky a workshopy na téma aktivní zdraví a taky sportovní a zábavné hry pro děti i dospělé. Sobotní program začíná v devět hodin ráno a zaměří se například na správné dýchání, protahování, posilovací a koordinační cviky. Vstup na festival je zdarma, nutná je ale rezervace na webové stránce ambulance AZ.fnol.cz

Následující pozvánka je určená především milovníkům sýru s nezaměnitelným aroma. Chybět by neměli na dvoudenním Tvargle festu, který začíná dnes ve tři hodiny odpoledne ve Velké Bystřici. Sobotní program startuje v deset hodin dopoledne a zahrnovat bude například soutěž v pojídání tvarůžkových kremrolí, kuchařskou show, koncerty kapel a ohňostroj. 

Akvarijní ryby, terarijní zvířata, ale taky krmiva, rostliny, chovatelské potřeby a mnoho dalšího si může nakoupit v neděli na olomouckém Výstavišti Flora. Na chovatelské burze Aquatera, kterou bude areál hostit od osmi do dvanácti hodin. 

Prostějovsko

Naše první pozvánka je už na dnešek a míří do prostějovské hvězdárny. Ta se i letos připojuje k akci Noc vědců. Jejím letošním tématem je čas. Kromě obvyklého pozorování oblohy proto návštěvníky hvězdárny bude čekat doprovodný program zaměřený na čas jako veličinu. Akce začíná v šest hodin odpoledne. 

Dronovou show si v pátek večer můžete vychutnat v Prostějově. Začíná o půl deváté a nejlepší výhled na ni budete mít podle organizátorů z křižovatky ulic Okružní a Lidická. 

Pokud chcete pomoct přírodě, můžete se v sobotu v Prostějově zúčastnit akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Její účastníci společně vyčistí břehy řeky Hloučely. Rukavice a pytle na odpadky organizátoři budou rozdávat od půl deváté ráno u občerstvení U Abrahámka a v olomoucké ulici u penzionu Stella. 

Přerovsko

Nyní by měli zpozornět majitelé aut, motorek a veteránů. Především jim je určená sobotní burza, která se koná od šesti do třinácti hodin na letišti v hranické místní části Drahotuše. Podle pořadatelů na ni můžete přinést vše, co se týká motorismu a překáží vám v garáži nebo ve stodole. 

Na tradiční bleší trhy můžete vyrazit v sobotu na výstaviště v Přerově. Pokud dorazíte, budete si moct koupit věci z druhé ruky, ale také ojedinělé kousky. Akce se koná od osmi do jedenácti hodin dopoledne. 

Zámecký park v Tovačově ožije v sobotu v devět hodin ráno Svatováclavskými hody. Na návštěvníky bude čekat hodový jarmark, hudební vystoupení, kejklování s divadlem Kejkle nebo zážitkový program s kozami. Součástí nedělního programu je mimojiné slavností vysazení lípy při příležitosti 700. výročí města. Svatováclavské hody pokračují i v úterý setkáním Hanáků. 

Šumpersko

Především příznivci divadla si přijdou na své na tradiční soutěžní přehlídce ochotnických souborů, kterou od pátku do úterý hostí kulturní dům v zábřežské místní části Václavov. Návštěvníkům nabídne pohádková představení i inscenace pro dospělé. Páteční program startuje v sedm hodin večer, v sobotu a v neděle ve tři odpoledne. 

Pokud rádi mlsáte, neměli byste v sobotu nebo neděli chybět ve Velkých Losinách. V areálu u zámku se bude konat festival zážitků pro všechny generace s názvem Čokoládové Losiny. Součástí přehlídky, která se koná oba víkendové dny od 10 do 17 hodin, bude i soutěž Velkolosinská buchta a hudební vystoupení. 

Na Svatomichaelskou pouť si můžete v sobotu zajet do Rejchartic. Začíná v jednu hodinu po poledni a nabídne stánky s řemeslnými výrobky, balónkovou show, modelování zvířátek z balónků, kolotoč, ale taky vystoupení sopranistky Evy Benešové, kouzelníka Mavericka nebo divadelní představení Pohádka mládí. 

Spustit audio