Kundratice sobě! V obci u Bystřice hrají pravidelně místní ochotníci z korby kamionu

24. září 2021

Kamion se dá využít nejen na přepravu velkých nákladů, ale i na koncert nebo divadelní představení!

Divadelní ochotníci z Kundratic, části obce Rozsochy na Bystřicku na korbě kamiónu hrají už deset sezón.

V obci žije necelá stovka obyvatel, a skoro polovina z nich si už v nějakém tom představení zahrála. Když každý rok o svatováclavské pouti postaví na návsi kamión a začnou snášet rekvizity a kostýmy k nedělnímu představení, už je jasné, že bude plno.

Nastrojit kamion…

Také pohádku Dařbuján a Pandrhola napsal i režíroval Josef Svoboda: „Kamión máme vždycky půjčený v rámci sponzorského daru, takže kolega, který tady bydlí, nám ho v pátek večer doveze, a my ho v sobotu musíme trošku nastrojit, udělat scénu, oponu a všechno, co k tomu patří. Kamión je výhoda, protože tam všechno schováte,“ usmívá se režisér.

Divadlo Kundratice, Bystřicko

Josef Svoboda vstupuje do patra hasičské zbrojnice, kde ochotníci zkoušejí. Než se sejdou herci, vzpomíná na svoje divadelní začátky. První představení hrál u konkurence v Rozsochách na trumpetu v zákulisí, další rok už měl jednu z hlavních rolí. A když později hasiči z Kundratic slavili kulaté výročí, napsal krátkou scénku, která se lidem líbila. „A tak jsem si řekl, že bych mohl napsat něco sám, a tak jsem napsal další pohádky,“ ohlíží se pan Svoboda.

Upravené pohádky

Diváci už díky němu shlédli Mrazíka, Anděla Páně, Princeznu ze mlejna, Obušku z pytle ven, nebo Byl jednou jeden král. Ani jeden z autorů původních scénářů by ale svoje pohádky nepoznali. „Přidáváme tam nějaké svoje fórky, aby to bylo srandovnější. Třeba tam hraje můj syn, a já mu tam říkám, ať si z toho nic nedělá, jak vypadá, že to má po tatovi, a lidi se smějou,“ přiznává jeden z nápadů.

V Dařbujánovi a Pandrholovi se vyskytují i doktoři Štrosmajer, Sova a Cvach a narážky se v představení dělají i na nedaleký les Pičulín nebo místní prasečák. Mezi herci je hodně dětí, kteří si rádi zahrají, i když mají jen malé role.

Kundratická derniéra

Josef Svoboda za svou mnohaletou práci dostal i nejvyšší cenu – Oskara. „To mi udělila Kundratická filmová akademie za režii. Udělali mi velkou radost, je to přesná malá kopie toho amerického Oskara a mám ho doma vystaveného,“ říká dojatě režisér, který chce letošní sezónou s divadlem končit, protože se hodně herců postupně stěhuje z obce jinam.

Pokud budete mít teď v neděli 26. září po poledni cestu na Bystřicko, můžete se stavit na návsi v Kundraticích u obce Rozsochy. Představení Dařbujána a Pandrholy hrané ochotníky na kamionu začíná od půl druhé.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.