Na znamení jednoty se Svatým stolcem předsedové biskupských konferencí připutovali k Petrovu hrobu

Na znamení jednoty se Svatým stolcem předsedové biskupských konferencí připutovali k Petrovu hrobu
24. září 2021 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

50 let existence slaví Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) na plenárním zasedání, které včera v podvečer ve svatopetrské bazilice otevřela bohoslužba s papežem Františkem. 

"Znovu postavte Boží dům," vyzval mimo jiné papež František římskokatolické představitele jednotlivých evropských zemí při homilii úvodní mše svaté. "Každá rekonstrukce probíhá společně, ve znamení jednoty. S ostatními. Mohou existovat různé vize, ale jednota musí být vždy zachována. Pokud si totiž zachováme milost jednoty, Pán buduje i tam, kde my selháváme. Taková je milost celku. (...) To je naše poslání pastýřů: shromažďovat stádo, ne ho rozptylovat, ani ho uchovávat v krásných uzavřených ohradách, protože tak ho zabíjíme. Obnova znamená stát se řemeslníky společenství, tkalci jednoty na všech úrovních: ne podle strategie, ale podle evangelia," kladl František na srdce desítkám přítomných.

Předseda CCEE, italský kardinál Angelo Bagnasco papeži vyjádřil vděčnost za ochotu předsedat úvodní bohoslužbě a modlit se za oživení misie, kterou předchůdce Pavel VI. před padesáti lety svěřil vzniklému společenství.  "Úkol hlásat Krista, Spasitele světa, našemu milovanému kontinentu se nezmenšil, ba naopak získal na důležitosti. (...) Jsme si jisti, že nové předsednictví bude příležitostí k obohacení a podnětem ke službě Evropě," sdělil ústy svého zástupce anglického kardinála Vincenta Nicholse, protože se liturgické slavnosti ani zasedání nemůže z důvodu onemocnění účastnit osobně. 
 
Cílem čtyřdenního setkání je obnovit závazek církve budovat Evropu v souladu s výzvou papeže Františka, který před dvěma lety účastníkům zasedání v Santiagu de Compostela vzkázal, aby pracovali na "novém evropském humanismu, schopném dialogu a integrace", a aby Evropa "rostla jako rodina národů, země míru a naděje". Biskupové budou po dvou letech opět osobně nahlížet na situaci v Evropě, identifikovat nejdůležitější prvky, které v současné době ovlivňují podobu kontinentu a hledat perspektivy v kontextu encykliky Fratelli Tutti, jak zní motto setkání. Loni se zasedání mělo konat v Praze, ale z důvodu pandemických opatření proběhlo pouze online formě. 
 
Předsedy evropských biskupských konferencí, včetně arcibiskupa Jana Graubnera, dnes  odpoledne přijme italský prezident Sergio Mattarella, v sobotu bude volené nové předsednictvo, které bude sloužit mši svatou v neděli dopoledne v bazilice sv. Jana v Lateránu. 
 
CCEE tvoří 39 členů, z nichž 33 jsou národní biskupské konference a dalšími jsou biskupové Lucemburska a Monackého království, maronitský arcibiskup Kypru a biskupové moldavského Kišiněva, Mukačevské řeckokatolické eparchie a Apoštolské správy Estonska. CCEE zastupuje katolickou církev ve 45 zemích evropského kontinentu. Mezi lety 1993 a 2001 této radě předsedal kardinál Miloslav Vlk.
 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony