Město otevřelo nový skatepark na Sportovním ostrově

24. září 2021, tiskové zprávy, přečteno: 3997×

Nové zázemí pro milovníky skateboardů, kol i koloběžek nebo třeba in-linových bruslí nabízí Sportovní ostrov Ludvíka Daňka. Město tam otevřelo nový skatepark. Zázemí pro jezdce všech věkových kategorií vyrostlo na místě původního skateparku, který už nevyhovoval. Za nový povrch i překážky rozmístěné na ploše okolo 700 metrů čtverečních město zaplatilo zhruba 2,5 milionu korun.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Původní kovové překážky nahradily nové překážky s měkčím povrchem, které odpovídají všem normám a bezpečnostním požadavkům a jízda na nich je také daleko méně hlučná. Nový je i typ řady překážek.

„Výměna překážek i povrchu skateparku byla kvůli technickému stavu a bezpečnosti uživatelů nutností. Chtěli jsme, aby nový skatepark byl co nejuniverzálnější a aby si na něm mohli zajezdit nejen vyznavači skateboardu ale také koloběžkáři, jezdci na in-line bruslích nebo bmx kolech. A jak je vidět hned první den, všechny zmíněné už nový skatepark oslovil,“ ocenil při slavnostním otevření blanenský místostarosta František Hasoň. 

Město za nový skatepark zaplatilo necelé 2,5 miliony korun. „Zhruba 470 tisíc korun stál nový asfaltový povrch, necelé dva miliony korun pak výroba, dodání a montáž překážek,“ dodal místostarosta.

„Překážky mají ocelovou pozinkovanou konstrukci a dřevěný rošt, na kterém je nepropustná asfaltová fólie a speciální pojezdový povrch SKATESMART. Ten má dobrou trvanlivost vůči povětrnostním podmínkám, na rozdíl od plechových překážek není tak kluzký a po dešti rychleji usychá,“ popsal Zdeněk Kotyza z firmy Parkpilot, která překážky dodala.

„Co do velikosti a typu překážek takový skatepark nemají ani v Brně, nejbližší podobný je třeba v Prostějově nebo Kroměříži,“ doplnil Kotyza.

Podobu nového parku město konzultovalo se zástupci skateboardistů i milovníky bmx kol. Snahou bylo zajistit vhodné provedení překážek i materiály, které budou mít příznivé vlastnosti pro odraz jezdců ale budou minimalizovat následky pádů.

„Mám z toho radost, myslím, že přesně se povedlo udělat skatepark vhodný pro co nejširší využití. Nové překážky sice možná vypadají náročně, ale jak je vidět, zvládnou je i nejmenší jezdci – na skateboardech, koloběžkách i kolech. Na rozdíl od starých překážek nemají ty nové tak ostré hrany, jsou z lepšího materiálu, při pádu se člověk hezky sklouzne a nehrozí takové zranění," pochvaloval si při slavnostním otevření několikanásobný mistr světa v biketrialu Vašek Kolář.

Podívejte se na fotogalerii z otevření skateparku:

FOTOGALERIE
Město otevřelo nový skatepark na Sportovním ostrově

Na slavnostním otevření se potkali zástupci vedení města, místostarostové František Hasoň a Ivo Polák, s mistrem světa v biketrialu Vaškem Kolářem (úplně vlevo) a zakladatelem původního skateparku Robertem Hořavou, s nimiž město podobu nového skateparku konzultovalo. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  8

„Určitě by ale nikdo neměl zapomínat na bezpečnost, já sám bych sem třeba nikdy nevjel bez helmy, stačí malá nepozornost, nebo do vás někdo vrazí a může to skončit špatně. Je také nesmysl jezdit na skatepark v dešti nebo za mokra, to budou klouzat všechny povrchy," varuje blanenský biketrialista.

„Před dvaceti lety, kdy začal v Blansku vznikat skatepark, jsme získávali překážky postupně, sami jsme zajišťovali údržbu a úklid. Oproti původnímu skateparku je to obrovská změna, jiná liga. S podobou jsme spokojení, většina překážek je univerzálních pro skateboardy, kola i koloběžky, jsou tady ale i streetovější překážky. Myslím, že se to hodně povedlo,“ zhodnotil Robert Hořava z Podaných rukou, Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež, který stál u zrodu původního blanenského skateparku.

Na ploše přes 700 m² mají jezdci k dispozici rozjezdový bank s rádiusem a danger bankem, bank to bank s lomenou bednou, street bednou a railem, funbox se sníženou částí a railem, bank s rádiusem a pojízdnou plošinou street rail nebo wallride. 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení