Aleš Lederer: Lidi zajímá alternativní život v moderní společnosti. Vydat Palána byl šťastný odhad

24. září 2021

V Praze právě probíhá festival Svět knihy. Tereza Kostková toho využila k tomu, aby si popovídala s jedním z největších českých vydavatelů: Alešem Ledererem, majitelem nakladatelství Prostor. Festivalu se účastní pracovně a zatím se zdá být spokojen.

„Veletrh beru jako společenskou záležitost a příležitost k setkání s autory, přáteli, čtenáři. Na ekonomiku nepomýšlím. Málokdy se to vyplatí. Kontakt čtenářů s lidmi, co stojí za nakladatelstvím, mají nevyčíslitelnou hodnotu,“ usmívá se nakladatel.

Vystihnout náladu ve společnosti

V říjnu vydává román Quentina Tarantina, v němž se podle něj vypořádává s Hollywoodem: „Prokázal, že je nejen zdařilý filmař, ale povedlo se mu napsat i dobrou knihu. Stále je to Tarantino, byť v literární formě, poznáte ho tam,“ říká o próze.

Během historie nakladatelství prošel několika krizemi. „Špatně odhadnete momentální nálady ve společnosti a co by mezi čtenáři mohlo fungovat,“ vysvětluje nejčastější příčinu ekonomických potíží. Letos oslaví dvaatřicet let podnikání.

Se kterou knihou se mu podařilo prorazit? Který druh literatury funguje v každé době? A jakou rozečtenou knihu má právě teď na nočním stolku?

autoři: Tereza Kostková ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.