Zde může být vaše reklama.

"Nitěnky". O dvojčatech, která zná celá Olomouc, vznikl dokument

"Nitěnky". O dvojčatech, která zná celá Olomouc, vznikl dokument

foto: Archiv CMTF

24. 09. 2021 - 13:11

V Olomouci se nenajde moc lidí, kteří by neznali sestry - dvojčata, kterým se přezdívá "Nitěnky". Alespoň od vidění je zná snad každý. Pod hlavičkou Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci teď o jejich životním příběhu vznikl patnáctiminutový dokument. Vznikal čtyři měsíce, nyní míří k divákům prostřednictvím Facebooku, kde je uveřejněn na stránce s názvem Trochu jinak. Na dokument naváže také výstava fotografií ze života sester od Emila Pališka, jejíž vernisáž se uskuteční 30. září 2021 v 18 hodin na Olodvorku na Dolním náměstí. Na vernisáži a s ní spojené diskuzi bude osobně přítomna také paní Eva Jurošková (roz. Rulíšková), jedna ze sester.

Tématu předsudků a společenských stereotypů se autoři námětu Evžen Weigl a Lukáš Hodis věnují v grantových projektech. Na základě konkrétního příběhu známých olomouckých postav chtějí přivést diváky k zamyšlení – ne všechno bývá ve skutečnosti takové, jaké se na první pohled může zdát.

„Hledali jsme námět, který by se k našemu tématu vztahoval. Prakticky ihned se nám vybavily sestry Rulíškovy, které zná snad celá Olomouc. Každý o nich říká něco jiného, ale vlastně nikdo nezná jejich skutečný příběh. Co jsme se o jejich životě v průběhu natáčení dozvěděli, nám vyrazilo dech. Nečekali jsme, že to bude tak silné,“ popsal začátky natáčení producent Lukáš Hodis.

#nesudmeostatni #nitenky

Dvě drobné hubené sestry, dvojčata, která prožila velkou část života ve Velké Bystřici. Pracovaly jako zdravotní sestry ve fakultní nemocnici a mají za sebou životní osudy, které by vydaly na celovečerní film. Těžká nemoc dítěte, nevydařená manželství, náročné roky v Holandsku, odloučení od rodiny, zdravotní a psychické problémy, které zapříčinily rozvoj mentální anorexie – nemoci, při níž se člověk snaží odmítáním potravy vypořádat s bolestivými životními událostmi.

„To, čím si v životě sestry Rulíškovy prošly, si umí jen málokdo z nás představit. Přesto není dne, kdy by se kvůli svému vzhledu nesetkaly s urážkami, posměšky a pomluvami kolemjdoucích. Někteří je mají za narkomanky, jiní za bývalé prostitutky a nezdráhají se jim do očí říct, že jsou smrtky, které už tady dlouho nebudou,“ prozradil Hodis.

Vedle řady setkání a rozhovorů pomohl členům dokumentaristickému týmu osobní deník, který jim paní Eva Jurošková spolu s rodinnými alby půjčila.

„Vážíme si toho, že paní Jurošková v sobě dokázala najít sílu podělit se o svůj příběh. Popsala nám silné sesterské pouto i předsudky, se kterými se musí vyrovnávat každý den. Život paní Juroškové mnoho šťastných chvil nepřinesl. Proto věříme, že tímto videem můžeme alespoň něco málo změnit a vrátit radost do života člověku, který si to zaslouží,“ dodal Hodis.

Výstava, promítání, debata

Dokumentární fotografie obou sester, které vznikaly poslední dva roky nezávisle na dokumentu, budou k vidění ve čtvrtek 30. září od 18 hodin v Olodvorku na Dolním náměstí. Fotografie Emila Pališka budou rozděleny do několika cyklů, které zachycují život a prostředí sester Rulíškových. Výstavu zahájí promítání dokumentu, po něm bude následovat diskuze s Evou Juroškovou, Josefem Opluštilem (farářem z Velké Bystřice) a také autory dokumentu.

Dokument lze zhlédnout na facebookové stránce Trochu jinak.

Další články