„Mě zavřeli, a viník běhá po svobodě! Tady máte důkazy.“ Bývalý akcionář lukrativního fondu začal mluvit

24.09.2021 16:22 | Kauza

„Moje obvinění spočívalo ve vyvedení akcií z portfolia fondu Consus, jejich prodej, a následně jsem si měl peníze ponechat. Byl jsem tehdy největší akcionář, a pan Šlajer, který fond založil, s ním manipuloval a připravil takzvaný plán JEŠL, který ukazoval různým lidem a kde bylo uvedeno, jak fond nevýhodnými obchody rozkrade. Představenstvo proto rozhodlo, že akcie z fondu uloží do depozitu u advokáta,“ řekl pro PL Jan Mareš, o němž jsme již jednou psali. Teď se k případu vrátíme.

„Mě zavřeli, a viník běhá po svobodě! Tady máte důkazy.“ Bývalý akcionář lukrativního fondu začal mluvit
Foto: archiv redakce
Popisek: PhDr. Jan Mareš

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí
Tak by prý akcie ležely dál, ale makléř, jenž ve fondu dříve pracoval, upozornil, že akcie klesají, že již podniky ovládli privatizátoři a akcie mohou být bezcenné. Zařídil tedy kupní smlouvu, kterou vidíte níže, kdy se cenné papíry odkoupily a peníze předaly fondu.

Až sem bylo vše v pořádku.

„Když mne zatkli, sdělili mi, že jsem neoprávněně převedl akcie a nezaplatil. Makléř byl tehdy již po smrti, ale doklady o transakci, a především smlouva a doklady o zaplacení, se nacházely v trezoru. Požádal jsem policii, aby je vyzvedla, ale ta to odmítla. Až půl roku poté, kdy jsem stále byl ve vazbě, Městský soud nařídil prohlídku tresoru a sám soudce Kamil Kydalka ji uskutečnil se svými známými policisty z Prahy 6, ačkoliv kancelář spadala pod Prahu 2. Přestože sám vydal příkaz k zajištění daktyloskopických a pachových stop, na místě toto zrušil, což je dle mého trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. Z tresoru vytáhl listiny a odnesl si je na soud. Nikdy se tak už nezjistí, kdo listiny do tresoru dal!“ řekl PL Mareš.

Listiny byly podle jeho slov naivní falzifikáty v kopiích s několikrát stejně ofocenými podpisy. Následně byl Jan Mareš odsouzen.

„Poté, co jsem se dostal z vazby, kde mne drželi tři roky, jsem se snažil dohledat originály,“ vzpomíná.

Podařilo se najít originál smlouvy, která obsahuje přesné určení akcií, označuje i platbu za tyto akcie. „Navíc mi předal náš zaměstnanec dokument „tajné“, kde nařizuje Šlajer zfalšovat či zlikvidovat doklady o zaplacení a především smlouvu. Na oba doklady – tedy smlouvu i „tajné“ byly vypracovány posudky o pravosti listin i podpisů. Jedná se o pravé listiny, musel jsem být velmi opatrný, protože se mi několikrát různí lidé snažili prodat padělky, aby ze mne dostali peníze a také, aby mne u soudu znevěrohodnili,“ vzpomíná na krušnou etapu svého života.

A závěr?

Jan Mareš předložil listiny soudu a předpokládal, že rozsudek změní. Akcie byly převedeny zákonným způsobem a byly doloženy i platby. To ukázaly shora uvedené dokumenty.

Jenomže to se nestalo.

Soudce Kamil Kydalka prohlásil přes opakované návrhy na obnovu řízení, že rozhodl správně, nic měnit nebude a že ho to vůbec nezajímá.

„Stav je tedy takový, že ten, kdo spáchal podvod, běhá po svobodě, a ten, kdo „spáchal“ obchod a zaplatil, je odsouzen. Soudcům Kamilu Kydalkovi ani Pavlu Zelenkovi z Vrchního soudu Praha vůbec nevadí, že odsuzují nevinné, je jim úplně jedno, že chrání a kryjí podvod. Nikdy třeba ani nepodali trestní oznámení, nikdy nezkoumali listiny, a aby nemuseli číst spis, tak raději nekonají. Tak vypadá česká spravedlnost…“ uzavírá Jan Mareš.

Zde je nutno dodat, že si svůj trest odpykal a nyní mu jde o jediné: o poukázání na skutečnosti, jak to s fondem Consus tehdy doopravdy bylo.

Případ budeme i nadále sledovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …