Čtvrtek 25. dubna, 2024
Evropský rozhled

Potyčku pražského předsedy SPD Vítězslava Nováka s exčlenem Robertem Vašíčkem prověřuje policie

 
Vítězslav Novák (vlevo) a Robert Vašíček (vpavo)
 

Bývalý člen SPD Robert Vašíček podal na policii vysvětlení k podezření ze spáchání přestupku Vítězslavem Novákem, když ten do něj dne 9. září 2021 v pozdních odpoledních hodinách strkal u petičního stánku SPD na pražském Chodově. Robert Vašíček na Chodově diskutoval s krajským lídrem SPD Josefem Nerušilem, zatímco vysílal z rozhovoru živý přenos na sociální síť Facebook, když tu do záběru přiběhl Vítězslav Novák a začal Roberta Vašíčka za použití fyzické síly z veřejného prostoru vytlačovat a zakazovat mu mluvit s přítomnými členy strany. Předseda pražské SPD Vítězslav Novák kandiduje v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny z třetí pozice kandidátky SPD za hlavní město Praha.

Na záběrech pořízených z místa incidentu je vidět, že lídr pražské kandidátky SPD Josef Nerušil Roberta Vašíčka přijímá u petičního stánku s úsměvem, podáním ruky a slovy, že jej rád vidí a je ochoten s ním v živém přenosu diskutovat o politickém programu SPD. První otázka pražského lídra kandidátky trochu zneklidní, neboť se Robert Vašíček ptá, zda se program SPD shoduje s křesťanskou etikou. Josef Nerušil totiž pochází z Arcibiskupství pražského. Robert Vašíček proto otázku částečně pozmění a zopakuje, „jestli politika nenávisti, kterou SPD provozuje…“, ale nestihne ji doříct, protože Josef Nerušil zakroutí hlavou, že takovou politiku neprovozují. Vzápětí však přiznává, že je ve straně teprve od července 2021.

Do diskuse náhle vstoupí Vítězslav Novák s oslovením „nazdar hulváte“ a Robert Vašíček na kameru odpoví, že se jedná o místního opilce pana Nováka. Upozorní pražského předsedu SPD, že vstoupil do živého vysílání, ale ať se klidně dál předvádí. Vítězslav Novák mluví o blíže nespecifikovaných „dobytčárnách“ Roberta Vašíčka a o tom, že zaslouží dostat přes držku. Další člen SPD na Roberta Vašíčka pokřikuje, že asi kandiduje za Piráty a STAN, načež Vítězslav Novák chytne levou rukou Roberta Vašíčka pod krkem a pravou sevře v pěst a drží ji v blízkosti Vašíčkova břicha. Po žádosti, ať se jej nedotýká, ho Vítězslav Novák na chvíli pustí, ale vzápětí do něj několikrát po sobě strčí oběma rukama, aby ho vytlačil z prostoru stánku, zatímco starší člen SPD incident doprovází slovy: „Roberte, proč chodíš na náš stánek? Ty tady nemáš vůbec co dělat.“ Robert Vašíček pak provolává: „To je SPD! Násilí v praxi! Fašisti! Fašisti!“ Starý pán mu stále oponuje, že „tady nemá vůbec co dělat, když je z Pirátů“.*

Josef Nerušil i přes tuto potyčku zůstává klidný a je ochoten v živém přenosu s Robertem Vašíčkem pokračovat. Vítězslav Novák jim ale opět vstoupí do rozhovoru a snaží se ho od lídra kandidátky odtáhnout dalšími nevyžádanými doteky. Robert Vašíček se brání, že se může bavit s kým chce, ale Vítězslav Novák kroutí hlavou a odpovídá, že nemůže. „Vy z něj normálně děláte loutku, ale on má zastávat mandát poslance,“ reaguje Robert Vašíček. „Roberte, přestaň si tady dělat svoje PR,“ pokračuje Vítězslav Novák. „Vypadni odsaď, ti říkám.“ Vítězslava Nováka nakonec od Roberta Vašíčka odvádí jiný muž ze stánku SPD.

Robert Vašíček v živém přenosu uvádí, že chtěl ukázat divákům pravou tvář politiky SPD v praxi.

Ve středu 22. září 2021 dle svého vyjádření k incidentu podal vysvětlení na místním policejním oddělení Jižním Město z pozice oznamovatele pro podezření z přestupku proti občanskému soužití ze strany Vítězslava Nováka.

*Poznámka redakce: Robert Vašíček není z Pirátů

 
Odkazy:

Video z incidentu na sociální síti Facebook