Královo Pole má novou nahrávačku, tento týden se k týmu připojila Gretell Elena Moreno Borrero z Kuby, která nahradila původně avizovanou Gerganu Georgievu z Bulharska. Elena v uplynulých dvou letech sbírala zkušenosti v Peru, s týmem Regatas Lima si na své konto v minulé sezóně připsala mistrovský titul a byla vyhlášena nejlepší nahrávačkou ligy. Ve své mateřské zemi je navíc dlouhodobě součástí širšího kádru reprezentačního družstva žen. Její příchod do Brna se sice oproti plánům z léta zpozdil, teď už je ale naplno připravena zahájit s A-týmem novou extraligovou sezónu.

Z Kuby jsi odešla v roce 2019 hrát do Peru, teď míříš do České republiky, co tě k tomu vedlo?
Chci se neustále zdokonalovat a posouvat dál a jsem moc ráda, že mám příležitost poznat, jakým způsobem se volejbal hraje na různých kontinentech. V Peru jsem hrála dvě sezóny v řadě a teď se mi naskytla možnost přesunout se do České republiky, kde je kvalitní extraliga. Jsem moc vděčná KP Brnu, že mám příležitost být letos součástí právě jeho týmu.

Jak dlouho hraješ volejbal?
Už třináct let, chtěla jsem vždycky sportovat, a když jsem začala s volejbalem, byl kubánský národní tým mezi TOP trojkou celého světa a to samozřejmě byla veliká inspirace.

Zkušenosti dlouhodbě sbíráš i v reprezentačním týmu.
Ano, už od 14 let jsem byla součástí kubánské národní volejbalové školy a v 16 letech jsem začala působit v nároďáku. Mám toho za sebou hodně včetně dobrých výsledků s týmy U18, U20 i U23. Co se týká žen, tam stojí určitě za připomenutí stříbrná medile z roku 2014 v Guatemale v NORCECA Championship, kterou jsme se kvalifikovaly na mistrovství světa. Mým zatím největším úspěchem je šesté místo z mistrovství světa U23 ve Slovinsku z roku 2017.

Co je tvým volejbalovým snem?
Zahrát si na Olympiádě, zvítězit s týmem Kuby a být tam nejlepší nahrávačkou :-).

Jak jsi se těšila do Brna a do České republiky?
Těšila jsem se moc a doufám, že tohle město poznám nejenom ze sportovní stránky. Než jsem přijela, snažila jsem se zjistit něco o České republice a její bohaté historii, i třeba politice, ale všechno musím poznat víc až osobně. Teď je ještě přílš brzy něco hodnotit, jsem tu teprve pár dnů.

Zkoušela jsi se naučit nějaká česká slova?
Ano, chtěla jsem umět alespoň pozdravit, ale vypadá to, že čeština je hodně náročný jazyk, tak uvidíme, jestli mi to půjde.

Co děláš ve volném čase?
Studuji pátým rokem na kubánské univerzitě. Ráda ču a trávím čas s rodinou, teď to bude samozřejmě kontakt na dálku.

Gretell Elena Moreno Borrero, dosavadní kariéra:

2018-2019 GRANMA CLUB (Kuba)
2019-2021 REGATAS LIMA (Peru)

Výška: 183 cm,
pozice: nahrávačka

 

 

Autor: Barbora Mertová
Foto: Ivo Stejskal