Ostrava: V rámci unikátního výzkumného projektu Clairo byly vysazeny stovky stromů

25.09.2021 12:01 | Tisková zpráva

V městské části Radvanice a Bartovice bylo vysázeno již 442 nových stromů, 1 867 keřů a založeno 14 700 m2 trávníku. Stalo se tak v rámci výzkumného projektu Clairo, na který Ostrava jako jediné město v České republice získala grant z prestižního evropského programu UIA. Uspěla tak ve velké konkurenci jiných evropských měst, jako jsou Amsterdam, Atény nebo Barcelona.

Ostrava: V rámci unikátního výzkumného projektu Clairo byly vysazeny stovky stromů
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Díky projektu Clairo testujeme v Ostravě nový způsob výsadby zeleně, která by měla prokázaný pozitivní dopad na kvalitu ovzduší. Schopnost zeleně snižovat množství prachu v ovzduší je dlouhodobě známa, ale snažíme se identifikovat konkrétní výběr vhodné zeleně, způsob její výsadby a speciální ošetřování pro posílení odolnosti vůči vnějším vlivům. Zjednodušeně jde o zefektivnění procesu odstraňování prachu a dalších látek výsadbou rostlin, které budou lépe prosperovat ve „stresovém“ prostředí. Lokality pro výsadbu zeleně jsme určili za odborného dohledu vědců z univerzit, protože bylo zapotřebí najít takové plochy, které mají vhodnou velikost a zároveň polohu. Cílem bylo najít místa zatížená nejen silným znečištěním, například z dopravy, průmyslu či domácností, ale i s odlišnými půdními vlastnostmi. Na základě těchto kritérií byly jako nejvhodnější lokality vybrány dva pozemky o celkové ploše 20 tisíc m² na území obvodu Radvanice a Bartovice,“ řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

První část výzkumu začala již v roce 2019, kdy vědci z Vysoké školy Báňské – Technické univerzity Ostrava v místě plánované výsadby zeleně nainstalovali měřicí senzory monitorující stav ovzduší. Na základě dat získaných z průběžných měření a meteorologických parametrů pak vědci ze Slezské Univerzity v Opavě vytvořili modely pro zachycování látek znečišťujících ovzduší pro stávající vegetaci i nově navrženou zeleň. Vedle záchytu škodlivin vědci sledují i reakci zeleně na experimentální ošetření s obsahem biostimulantů a protistresových látek vyvinuté výzkumníky z Univerzity Palackého v Olomouci. Vědci jsou přesvědčeni, že díky nim se odolnost rostlin i schopnost záchytu prachu ještě zvýší.

„Základní principy výzkumu vědci shrnuli v tzv. Inovativním návrhu zeleně. Ten se spolu s dalšími vzniklými podklady promítne do metodiky, odborné publikace, jejíž součástí budou podrobnosti o měření, záchytu škodlivin a výsadbě zeleně. Metodika je jedním z hlavních výstupů projektu a může sloužit jako „návod“ pro výsadbu zeleně ve městech. Kromě metodiky vědci pracují také na databázi dřevin s prokazatelným vlivem na snížení znečištění ovzduší, která může městům a obcím pomoci s výběrem rostlin nejvhodnějších pro výsadbu v emisemi zatíženém prostředí,“ dodala náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Celkový rozpočet projektu Clairo je přibližně 65 milionů korun, dotace z evropských fondů činí 52,7 milionu korun. Statutární město Ostrava je nositelem projektu, zodpovídá za jeho koordinaci a administraci a současně se spolu s Moravskoslezským krajem na projektu ve stejné výši finančně spolupodílí. Aktuální informace o plánovaných akcích v rámci projektu je možné sledovat na webových stránkách projektu www.clairo.ostrava.cz.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…