Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nečekaný český výbuch na MS. Prskavec i Přindiš skončili v semifinále

Očekával se od nich útok na medaile, čeští kajakáři ale nečekaně nepojedou na mistrovství světa ani finále. Olympijských šampion Jiří Prskavec, vítěz Světového poháru a úřadující mistr Evropy Vít Přindiš i stříbrný olympijský medailista z Londýna 2012 Vavřinec Hradilek skončili v Bratislavě už v semifinále. Ve finále se představila pouze kajakářka Antonie Galušková, jež obsadila konečné šesté místo.

Jediná česká zástupkyně ve finálovém programu zvládla jízdu s jedním dotykem branky a od stupňů vítězů ji dělilo 3,39 sekundy.

Dvacetiletá kajakářka byla se svým umístěním při debutu na seniorském MS naprosto spokojená. "Ta jízda měla samozřejmě svoje mouchy, nebylo to úplně perfektní, ale kdyby mi někdo včera řekl, že budu šestá, tak rozhodně beru všema deseti," pochvalovala si předloňská juniorská mistryně světa. Nevydařené akce do 23 let jí pošramotily sebevědomí. "Můj trenér s tím měl co dělat. Vedli jsme dlouhé rozhovory. Na těch seniorských akcích se mi jezdí mnohem líp, protože nevím, co od sebe mám čekat na těch velkých akcích," svěřila se.

Titul v Bratislavě vybojovala Ricarda Funková, která navázala na olympijské zlato z Tokia. Německý úspěch podtrhla ziskem stříbrné medaile Elena Apelová. Třetí místo obsadila Kimberley Woodsová z Velké Británie.

Finále kajakářů se poprvé od roku 2014 jelo na mistrovství světa bez české účasti. Na světovém trůnu vystřídal předloňského šampiona Jiřího Prskavce Francouz Boris Neveu, který navázal na svůj sedm let starý triumf. Ve finálové jízdě naprosto dominoval, vyhrál téměř o čtyři sekundy před italským překvapením Marcellem Bedou. Bronz obhájil Španěl Joan Crespo.

Prskavce dělilo od postupu pět setin

Obhájce titulu Prskavec nastupoval po 19. místě v kvalifikaci jako první z českých závodníků a po nepříliš vydařené jízdě se zařadil na šestou příčku se značnou ztrátou na nejlepší. Od finálové desítky ho nakonec dělilo jen pět setin.

S postupem se ale loučil dlouho dopředu a byl s ním smířený. Po Hrách v Tokiu se nedokázal vrátit do špičkové formy. "Já jsem do toho nastupoval tak, že tady nejsem favorit. Chybí mi ta vteřina, dvě, které normálně na startu mám. Tréninku bylo málo a i to psychické rozpoložení do závodu bylo špatné," uznal. Nakonec ho z finálové desítky odsunul až úplně poslední závodník na startu, Francouz Boris Neveu.

Předtím se totiž nevedlo zbývajícím dvěma Čechům. Hradilek jel pomalu a navíc dostal padesátisekundovou penalizaci za špatný průjezd dvacáté branky. Přindiš se s přehledem pohyboval na postupových místech, ale do jednadvacítky se nevešel celou hlavou a bylo po nadějích. Rozhodčí mu po zhlédnutí videozáznamu také udělili 50 sekund navíc. Byl mnohem zklamanější než Prskavec, protože na rozdíl od něj cítil možná životní formu.

"Strašně mě to mrzí, je to hloupá chyba, která mě stojí účast ve finále a případně nějaký pěkný úspěch. Takhle odcházím dost zklamaný," posteskl si.

Sjezdař Rolenc je na divoké vodě dvojnásobným mistrem světa

Kanoista Ondřej Rolenc získal na mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě v Bratislavě dvě zlaté medaile. Nejprve ovládl individuální závod a poté s Danielem Suchánkem i závod deblistů. Devětadvacetiletý Rolenc měl do dneška z MS již 29 medailí, počet zlatých v Bratislavě zvýšil na jedenáct.

"Jízda sice měla drobnou chybu, ale zachránil jsem to tam a naštěstí jsem nenaboural do hrázky. Nakonec jsem s jízdou spokojený, jelikož tady na tom kanále je to opravdu těžké," uvedl Rolenc.

První skončil i v kategorii C2. "Vždycky se snažím, když má Rolda nějaký úspěch nebo neúspěch ze svého individuálního závodu, aby udržel emoce i do druhého závodu. Ale dneska byl tak zvláštně klidný, asi si ani neuvědomoval, že vyhrál," řekl Suchánek.

Dvě stříbra do české sbírky přidala Tereza Kneblová, jež uspěla na kajaku i na kanoi, bronz pak Martina Satková. Kneblová nestačila mezi kajakářkami jen na Francouzku Lisu Vinetovou, Satková byla těsně pod stupni vítězů. Na kanoi Satková skončila za Kneblovou a vítěznou Italkou Cecilií Panatovou třetí. Ze čtyř českých finalistů na kajaku byl nejlepší pátý Adam Satke. Vyhrál Slovinec Nejc Znidarčič.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Bratislavě:

Muži:

K1: 1. Neveu (Fr.) 83,92 (0 trest. sekund), 2. Beda (It.) -3,83 (0), 3. Crespo (Šp.) -3,98 (2), ...v semifinále 11. Prskavec, 36. Přindiš, 38. Hradilek (všichni ČR).

Ženy:

K1: 1. Funková 94,80 (2), 2. Apelová (obě Něm.) -2,51 (0), 3. Woodsová (Brit.) -3,10 (2), ...6. Galušková -6,49 (2), v semifinále 15. Minařík Kudějová, 18. Nesnídalová (všechny ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články