Hlavní obsah

Rybáři na severu Moravy zahájili podzimní výlovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Tři měsíce před Vánocemi spustili v sobotu ráno na rybníku Kačák u Albrechtiček na Novojičínsku rybáři ze společnosti Denas Studénka tradiční podzimní výlovy. Pokračovat v nich budou až do poloviny listopadu.

Tradiční podzimní výlovy zahájili rybáři ze Studénky v sobotu ráno na rybníku Kačák. Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Kačák je pravidelně první rybník, který lovíme, protože tady ta ryba je určena pro zpracovatelskou produkci. Vánoční rybu začínáme lovit až za 14 dní, prvním rybníkem s vánoční rybou bude Velký Bědný v katastru Studénky,“ popsal pro Novinky.cz Zdeněk Karásek, vedoucí výroby studéneckého rybářství, které obhospodařuje přes dvě desítky rybníků táhnoucích se od Studénky až po Odry.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tradiční podzimní výlovy zahájili rybáři ze Studénky v sobotu ráno na rybníku Kačák.

Z Kačáku tahali rybáři hlavně kapry I. kategorie, což je ryba do 2,5 kilogramů.

„Potom je tu amur, tolstolobik, sumci a trošku štik,“ vyjmenoval. Na adresu odlovených ryb Karásek řekl, že letos by to mohl být pro rybáře dobrý rok.

„Myslím, že přírůstek není špatný. Ze začátku bylo chladno, ale postupně to ryba dohnala. Hlavně ale začínají být vodnaté roky, což je výhoda. Začíná být dostatek vody, a s tím se zvyšuje i přirozená produkce,“ vysvětlil s tím, že co se týká cen nejen vánočních kaprů, tak se zřejmě letos o něco málo navýší. „Stoupají náklady, zejména cena krmiva,“ objasnil vedoucí výroby.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tradiční podzimní výlovy zahájili rybáři ze Studénky v sobotu ráno na rybníku Kačák.

Druhé z velkých moravskoslezských rybářství, Chov ryb Jistebník, které hospodaří na rybnících v okolí Jistebníku a Polanky nad Odrou, zahájí podzimní výlovy v příštím týdnu.

„Prvního října začínáme menšími rybníky, větší rybník s tržní rybou máme až 7. října. To bude Prosňák. Druhý den pak začínáme s prodejem,“ ohlásil jednatel jistebnické firmy Jan Stehlík s tím, že prodej na sádkách bude v říjnu pouze v pátky a soboty. Výlov největšího rybníku v regionu, Bezruče, chystá Chov ryb Jistebník na 5. až 7. listopadu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tradiční podzimní výlovy zahájili rybáři ze Studénky v sobotu ráno na rybníku Kačák.

„Uvidíme, podle covidu, jestli to uděláme opět bez stánků. Ryby na místě ale prodávat budeme určitě,“ ujistil Stehlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám