Úžasné životy: Režisér František Filip podle herce Josefa Dvořáka

26. září 2021

Jeho seriály Tři chlapi v chalupě, F. L. Věk nebo Chalupáři patří mezi klenoty televizní tvorby. Na kontě má ale i Kočár nejsvětější svátosti nebo Utrpení mladého Boháčka. Sám Dvořák díky němu získal svou slavnou roli kuchaře Svatopluka Karáska.

Autor: Tomáš Voženílek
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Petr Janečka
Premiéra: 26. 9. 2021
Produkce: Klára Illiašová

František Filip byl jedním z nejuznávanějších televizních režisérů. Narodil se v Písku. Absolvoval FAMU, přesto dal přednost televizní tvorbě.

Jím natočené seriály Tři chlapi v chalupě, Eliška a její rod, F. L. Věk, Byl jednou jeden dům či Chalupáři patří dodnes mezi klenoty televizní tvorby. Jsou často opakovány a některé z nich získávají stále nové a nové diváky.

František Filip, Josef Dvořák a štáb natáčení Rozpaků kuchaře Svatopluka. Repro z archivu Josefa Dvořáka

Poradil si i s operou

Jiří Hubač jej dokonce označil za zakladatele české televizní režie. Vzpomeňte třeba na snímek Kočár nejsvětější svátosti s Janem Werichem a Jaroslavou Adamovou, který byl oceněn na mezinárodních televizních festivalech v Římě a Monte Carlo.

František Filip natočil také úspěšný film s Pavlem Landovským v hlavní roli Utrpení mladého Boháčka. Poradil si s adaptacemi slavných oper či operet.c

Z profesního setkávání se stalo přátelství

Společná fotka z Rozpaků kuchaře Svatopluka. Repro z archivu Josefa Dvořáka

I přesto, že jeho tvorba čítala na stovky úspěšných děl, sám byl skromný a často nad svými úspěchy jen mával rukou. Na Františka Filipa, který zemřel letos v lednu ve věku úctyhodných 90 let, bude v Úžasných životech vzpomínat herec Josef Dvořák.

První nabídku, na natáčení seriálu Byl jednou jeden dům, Filipovi z mladické nerozvážnosti překvapivě odmítl. Další už nikoliv. A nikdy nelitoval. Však, kdo by neznal kuchaře Svatopluka Kuřátka nebo žvanivého seržanta z Cirkusu Humberto?

Josef Dvořák při natáčení Úžasných životů
Spustit audio

Související