Titulový zápas v pérové váze UFC přinesl reklamu na MMA

Titulový zápas v pérové váze UFC přinesl reklamu na MMA Volkanovski s Ortegou předvedli neskutečnou podívanou. | zdroj: Getty Images

Australský šampion Alexander Volkanovski se po šílené pětikolové bitvě s  Ortegou může radovat z druhé obhajoby.

Vrcholem dnešního turnaje UFC 266 byl dlouho očekávaný titulový zápas v pérové váze ve kterém se utkal šampion Alexander Volkanovski s divizní dvojkou Brianem Ortegou. A jednalo se o opravdu parádní podívanou, jež zvedala diváky ze sedadel.

V první minutě duelu jsme sice žádný úspěšný úder či kop neviděli, ale to rozhodně neznamená, že by to byla nuda. Pokusů o útok jsme totiž mohli zaznamenat z obou stran hned několik a napětí mezi oběma bojovníky by se v tu dobu dalo krájet. Volkanovski i Ortega se ani na vteřinu nezastavili a neustále monitorovali, kde by mohla být nějaká mezera.

Do větší akce se jako první pustil Ortega, jenž kombinací donutil svého protivníka trochu zacouvat. Volkanovski si to ale nedal líbit, odpověděl ve velice podobném stylu a navrch přidal ještě loket a calf kick. Hlasitá atmosféra v lasvegaské hale oba fightery navíc ještě více nakopávala k neustálému útočení a do konce úvodní části jsme podobných výměn viděli hned několik.

Ve druhém kole se Volkanovski soustředil především na okopávání soupeřových nohou. To občas proložil tvrdými údery nejvyšší kvality, což se brzy začalo projevovat ve formě krvavých šrámu v oponentově obličeji. Ortega působil malinko pasivním dojmem, ale v poslední minutě přeci jen trochu šlápl na plyn a Volkanovskiho několikrát trefil nepříjemnou pravou zadní. Po závěrečném gongu si navíc borci vyměnili několik názorů a ukázali, že se opravdu nemají v lásce.

Volkanovski do třetího kola doslova vlétl a Ortegu několikrát zasáhl přímo na hlavu. Ten se sice snažil odpovídat, jak nejlépe mohl, ale téměř při každém pokusu o ofenzivu inkasoval. I tak ale díky svému neohroženému stylu dostal šanci ukončit zápas. V polovině prostřední části totiž tvrdou levačkou sestřelil Volkanovskiho na zem a okamžitě mu nasadil gilotinu.

Australan byl v tu chvíli téměř nahraný, začala mu rudnout hlava a pouze bezmocně klepal nohama, takže to chvíli vypadalo, že Ortegovi tato submise vyjde. To se ale nakonec nestalo, protože Volkanovski se nějakým zázračným způsobem dokázal vykroutit. Navíc se dostal na svého souputníka a začal ho doslova tlouct do krve.

Také Ortega ale předvedl neskutečnou mrštnost a z tohoto pekla nakonec unikl. Posléze se dokonce pokusil o triangl, jenž mu ale těžce nevyšel a tak skončil opět na zádech. Volkanovski na nic nečekal a spustil opravdu zběsilou kanonádu pěstí mířených na hlavu, ale do konce časového limitu zápas neukončil.

Ortega nicméně ve svém rohu vypadal hodně zbědovaně a rozhodčí Herb Dean raději přivolal lékaře. Ten se v Američanově rohu zdržel téměř pět minut, ale po důkladné prohlídce nakonec bojovníka i přes jeho napuchlé oko a několik ošklivě vyhlížejících ran do zápasu pustil.

Čtvrté kolo začalo oproti předchozímu o dost klidněji, ale to se velice brzy změnilo. Ortegovi se totiž po minutě a půl povedl takedown a na zemi začal svého protivníka znovu škrtit. Volkanovski se však nevzdával, opět se nějakým téměř nepochopitelným způsobem zvládl vyvléknout a dostal se do vrchní pozice odkud vysílal jeden tvrdý úder za druhým. To však Ortega zvládl přežít až do konce rundy, ovšem pouze za cenu zkrvaveného obličeje a zlomeného nosu.

I tak ale nastoupil i do závěrečné části tohoto strhujícího duelu a rval se jako lev. Volkanovski Ortegu ani v pátém kole vůbec nešetřil, ale ten se stejně jako na začátku zápasu pouštěl s obří vervou do dalších a dalších přestřelek. Australana dokázal v jednu chvíli dokonce opět nepříjemně trefit a poslat k zemi, ale k ukončení to nevedlo. V poslední minutě Ortega ještě vydoloval poslední zbytek sil, a dokonce se i přes všechna utrpěná zranění pokusil o naskočené koleno a závěrečnou kombinaci, kterou už ale výsledek zápasu nezměnil.

Při siréně ohlašující konec posledního kola už stála celá hala na nohou a hlasitě aplaudovala. Volkanovski sice nakonec jasně obhájil na body, ale potlesk patřil oběma borcům za neskutečné představení, jenž se může už teď zcela jednoznačně zařadit mezi nejlepší zápasy tohoto roku a mezi nejlepší titulové duely v pérové váze za poslední roky. Tohle je MMA!

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články