Tohle je nátlak Bruselu na české volby, paní Jourová?! Petr Žantovský se zhrozil nad slovy eurokomisařky

Za předsednictví Evropské unie jsme vyhodili a za další předsednictví znovu vyhodíme spoustu miliard, ale nic se tím pro Českou republiku k lepšímu nezměnilo a nezmění. Je to skutečně jenom formální šaškárna, která má vzbudit zdání demokracie v Evropské unii, ale žádná tam není.

Petr Žantovský
Petr Žantovský

Zdroj: ParlamentníListy

Pořádně vedle šlápla eurokomisařka Věra Jourová svým vyjádřením k volbám, které čekají Česko už za dva týdny. Petr Žantovský jí zazlívá především tvrzení o nepřijatelnosti možné koalice ANO a SPD, což by se dalo brát i jako nátlak ze strany Evropské komise. A zcela odmítá i její slova, že by ráda viděla takovou vládu, která by posílila autoritu Česka v EU. Přitom sama musí dobře vědět, že od okamžiku, kdy jsme přijali potupnou Lisabonskou smlouvu a vzdali se tím většiny národních pravomoci v legislativě, žádná autorita Česka v Evropské unii není myslitelná.

Do předvolebního klání v Česku se rozhodla promluvit i eurokomisařka, jak ukazuje článek pod titulkem „Jourová: Vláda ANO s SPD je nepřijatelná. Nový kabinet má mít autoritu v EU“, který vyšel na serveru Seznam Zprávy. „Paní Jourová se hned při nástupu do pozice eurokomisařky vyjádřila v tom smyslu, že v Evropské komisi v žádném případě nezastupuje Českou republiku, ale Evropu, a že s tím, že je česká občanka, nemá její funkce pranic společného. Nevím už přesně, jakými slovy to formulovala, ale znamenalo to tohle. V Týdnu v médiích jsme to tehdy i glosovali. Je to velmi arogantní postoj, který na ni vyzrazuje, že je jí úplně jedno, čí chleba jí, a toho píseň zpívá. Je to vyjádření značné osobnostní rozeklanosti, když si neuvědomuje, kdo ji tam poslal, kdo jí to umožnil, kdo se za ni postavil. Zda to náhodou nebyl český premiér, a ne třeba irský,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Věra Jourová se tím vrací na domácí politickou scénu, i když jen symbolicky přes média, kterým poskytla vyjádření o nepřijatelnosti koalice hnutí ANO a SPD. „Paní Jourové, když se tak rychle vzdala svého češství a své národní identity, do toho vůbec nic není, jaká koalice vznikne. Má jeden voličský hlas jako každý z nás a může si o tom myslet, co chce. Ale z hlediska funkce, kterou zastává, by měla být opatrná na vyjádření k domácí politice, protože by to mohlo být vnímáno jako nátlak ze strany Evropské komise. A to by jistě nechtěla. Takže do toho nemá co mluvit, a pokud si o tom něco myslí, měla by mlčet. Zaujala mě i její věta ‚Ráda bych viděla takovou vládu, která by posílila autoritu Česka v EU. Je to náš národní zájem‘. Od okamžiku, kdy jsme přijali potupnou Lisabonskou smlouvu a vzdali se tím většiny národních pravomoci v legislativě, tak žádná autorita Česka v EU není myslitelná,“ tvrdí mediální analytik.

Předsednictví EU je pro malé země jen falešnou hrou na vliv

Jedním z důvodů je nízký počet obyvatel a také to, že nám chybí někdo, kdo by EU alespoň verbálně vzdoroval. „Poslední takový byl Václav Klaus, který oddaloval ratifikaci Lisabonské smlouvy, co jen to šlo, a podmiňoval ji dosaženými ústupky. Teď tady máme eurooptimistickou vládu, eurooptimistického prezidenta, a ti všichni si možná myslí, že něco může posílit naši autoritu v Evropské unii. Ale tu by mohla posílit jediná věc tak, jako posílila autoritu Polska. To znamená suverenita, sebejistota, sebedůvěra v prosazování svých zájmů. Jenže Polsko je početně třiapůlkrát větší než my a je to nárazníková země vůči Rusku a ještě navíc ze strany zbytku západní Evropy. Čili je na tom lépe a nedá se to srovnávat. Polsko je solí v očích Evropské unie, a ta, pokud to jde – a paní Jourová v tom často hraje hlavní roli – se Polsko snaží kaceřovat, ostrakizovat, izolovat, trestat či vyhrožovat kvůli nedodržování toho či onoho,“ míní Petr Žantovský.

Navíc je to u Polska spíš pozice „mohou si to dovolit, protože jsou takoví, jsou větší, jsou mocnější“ než autorita. „A pokud by se nespojili s ostatními z V4, s Maďarskem, s námi či se Slovenskem, tak vůči tomu zdrcujícímu přepočtu hlasovacích pravomocí pro ty nejsilnější země nemají mnoho šancí. Čili je to balamucení ze strany paní Jourové. Ona musí vědět, že to, co říká, není pravda. Protože pokud by to nevěděla, tak je smutné, že naše – resp. jejich – eurokomisařka nezná Lisabonskou smlouvu a vše, co z ní vyplývá. Vnímám to jako velice fejkové vyjádření, za nímž je nějaký velice konkrétní politický zájem právě před volbami u nás. Hezky to okomentovali lidé z Okamurovy SPD: ‚Předsednictví EU je pro malé země jen falešnou hrou, že mají vliv na chod EU‘. Je to tak. Stačí si vzpomenout na naše předchozí předsednictví za Mirka Topolánka a ty silácké plakáty, že to ‚Evropě osladíme‘. Neosladili jsme nikomu nic, navíc uprostřed předsednictví Topolánkova vláda padla,“ připomíná mediální odborník.

 

Czexit je proti našim zájmům. Europoslanec by přišel o trafiku

Podle něj jsme za předsednictví vyhodili spoustu miliard, ale nic se tím pro Českou republiku k lepšímu nezměnilo. „Je to skutečně jenom formální šaškárna, která má vzbudit zdání demokracie v Evropské unii, ale žádná tam není. Tam rozhoduje administrativa, a to je ta Evropská komise s paní Jourovou mezi svými členy. Takže to je jeden velký politický podvod, který má sloužit k tomu, aby se mohlo vyhrožovat ať už Babišovi či komukoli jinému pro povolební časy. Je to velmi nemravné. A zaujal mě i výrok Alexandra Vondry, místopředsedy ODS a europoslance, protože z titulu té druhé funkce je v téhle diskusi tak trošku v kolizi zájmů. Řekl: ‚S SPD pro vládnutí nepočítáme. Czexit je nesmysl. Zcela proti našim zájmům‘. Hezké je, že to tak jako apodikticky prohlásí, ale neuvede jediný argument, proč je czexit nesmysl a proč je proti našim zájmům. Asi měl říci: ‚Je zcela proti mým zájmům‘, protože by tím přišel o trafiku. Tomu by se dalo lidsky rozumět,“ uznává Petr Žantovský.

Druhé téma se zabývá komentářem Jiřího Leschtiny, známého redaktora Mladé fronty před rokem 89, který v ní psal velmi obdivně o budování socialismu. „Tenhle člověk bude zřejmě za každého režimu na straně vládnoucí a do krve bude bojovat proti všemu, co by mohlo být ‚tomu dobru‘ v cestě. Už tato věta z článku je vypovídající: ‚Jak se mohou demokraté bránit temné straně sociálních sítí nahánějících voliče do objetí populistů‘. ‚Temná strana‘ – to je výrazivo jak z 50. let. Vybavuji si články z tehdejších Rudých práv, v nichž se to jen hemžilo podobnou rétorikou, strašením, malováním čerta na vrata a vyhledáváním vnitřního i vnějšího nepřítele. Tak teď máme temnou stranu sociálních sítí. V komentáři jde o to, že sociální sítě – a obecně různé internetové informační zdroje – jsou viníky toho, že máme nedostatečnou liberální demokracii, že se na ni útočí a že je ohrožena. Je úžasné, jak pan Leschtina argumentuje, přesněji řečeno neargumentuje,“ podotýká mediální analytik.

Pirátům padají procenta a můžou za to dezinformační weby

Všímá si dalších Leschtinových vět: „Pokud bychom hledali největší lež v letošní předvolební kampani, která by to byla? Na celé čáře zatím vyhrává ta babišovská o Pirátech. Piráti sem dotáhnou migranty a nasadí je občanům do bytů. Už na první pohled jde o naprostou pitomost“. „Tečka. Žádná argumentace, žádné vysvětlení, proč je to pitomost. Jen to konstatuje, protože to po něm chce jeho chlebodárce. Patří to k rétorice té názorové skupiny, tudíž je to naprostá pitomost a my nemáme sebemenší právo znát důvod, proč si to ti lidé myslí a proč to píšou. Ještě je tam úžasná formulace: ‚Jenže tady jsme byli i svědky toho, jak spolehlivě zapůsobila dezinformační scéna se svými fašistickými a prokremelskými weby‘. Tak už máme fašistické a prokremelské weby, donedávna jsme měli jen prokremelské. Nevím, které pan Leschtina myslí. Bylo by prima, kdyby je jmenoval. To by byly zajímavé právní dohry, jak by dokazoval nějakému webu, že je fašistický, co fašistického by v něm shledal a na čem by stavěl svoji obhajobu,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Bere to jen jako další nálepku, další výkřik v hysterické kampani proti všem, kdo si myslí něco jiného, než je oficiálně předepsáno a umožněno. „Cituje tam české elfy, kteří se nechali slyšet touto větou: ‚Dezinformační kampaně jsou skutečně účinné. Lze vysledovat závislost křivek vzestupu Pirátů, následované masívním negativním zaměřením dezinformační propagandy proti nim a podpory Babišova ANO a následný pokles a přehození preferencí‘. To mi přijde hodně zajímavé od elfů, o nichž nikdo nic neví, kdo je platí, co je to za lidi, jsou anonymní. Známe pouze pana Kartouse, kterého platíme z našich daní, protože je zároveň ředitelem Pražského inovačního institutu, a to je veřejná instituce placená z pražského rozpočtu. Tak tihle tzv. elfové nám představují zjednodušenou verzi svého propagandistického myšlení. Za to, že Piráti, kteří byli před časem i díky mediálnímu vynášení na procentech dosud nevídaných, ale najednou jim procenta začala klesat a začala růst procenta Babišova ANO. A za to můžou dezinformační weby,“ žasne mediální odborník.

(Celý text najdete ZDE)

5 7 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Pani Jourová, nezdá se vám, že jste poněkud drzá ?

Tatran
Tatran
před 2 lety

Jak je možné, že nikým nevolená “komisařka” Jourová se vyjadřuje, jakoby jí do funkce jmenoval Bůh a ona může vše. Vždyť kdyby došlo k volbě těchto “nebeských celebrit” tak pochybuji, že by někdo jiný než český volič volil Jourovou! Vždyť ona se ničím pozitivním v evropském měřítku neproslavila. EU řve o falšovaných volbách v Rusku… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Ono není až tak důležité co nám prostoduchá pí.Jourová sdělila. Horší je to, že se po oznámení co je pro ní nepředstavitelné, “novinář” nezeptá – proč. To bychom teprve viděli vysokou školu politiky. To by panečku byla podívaná. Okamžitě by si normální občan musel říci, tak tohle boží hovádko … to… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 lety

Premiér Babiš a Jourová je skutečně divná dvojka a po 30letech demsvob jde do další vývrtky .

cablik
cablik
před 2 lety

Gruppenführer ďourová a byrokraté z EU si myslí že je musíme poslouchat na slovo a to se velice mýlí. Pryč s prašivou EU co nás chce zlikvidovat paskvilem NWO.

Vendol
Vendol
před 2 lety

Docela se bojím, aby to nedopadlo jako při prezidentských “volbách” amerických, ze kterých díky korespondenčnímu hlasování podvod smrděl až k Neptunu. Pro Bideta tenkrát hlasovaly i hřbitovy, resp. mimo jiné mu dal hlas i jistý pan James, který z tohoto světa odešel v roce 1913. To u nás nehrozí, korespondenční hlasování u nás možné není, ale vzal bych… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety

Ani Moskva nám nikdy otevřeně a neskrývaně nepřikazovala, koho volit” HANBA BRUSELU a JOUROVÉ zvlášť!

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  vera havrankova

Tedy nechci provokovat, ale my jsme jednak neměli tajnou volbu (za plentu šel jen sebevrah), a jednak jsme neměli koho na výběr. Dostali jsme papír s kandidáty Národní fronty, nebo jak se to jmenovalo a ten jsme vzápětí hodili do urny. A už samotná absence u těchto voleb byla poměrně kurážným počinem. Tím tedy nechci… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Navzdory plánovanému hospodářství buď nebyly brambory (jednou), nebo třeba vložky, či toaletní papír. Největší skutečný zločin nebyla vražda, ale rozkrádání společenského vlastnictví. I když se toho dopustil soudruh, šel nemilosrdně do tepláků. A dostal pálku. Výběr zboží v obchodech byl malý. A to nás dostalo! Všechny. Ne chiméra demokracie, ale kšefty narvané zbožím v lákavých obalech… Číst vice »