Double Volkswagenu v anglických lesích

Na čtvrtý podnik sezóny se britské mistrovství přesunulo na východní pobřeží severní Anglie do tamních lesů.

V nich se už od osmdesátých let koná Trackrod Rally Yorkshire. Do kalendáře hlavního ostrovního šampionátu se však podnik vrátil po dlouhých osmi letech. V duchu současné sprinterské podoby britských soutěží pořadatelé připravili trať s šesti rychlostními zkouškami a celkové délce 90 ostrých kilometrů. Ještě před hlavním sobotním dění ale na posádky čekala velká výzva v podobě nočních 18 kilometrů na pátečním úseku Dalby. Jako lídr mistrovství dorazil do Filey Rhys Yates, který ale se svým Fordem Fiesta Rally2 zatím žádný podnik nevyhrál. Hodně podobně na tom před startem byl i Osian Pryce pilotující letos Volkswagen Polo GTI R5. Zatím žádná výhra na kontě, ale poctivý sběr bodů a pokaždé umístění na pódiu. Až za ním se pak držel značkový kolega a britský šampión posledních dvou uskutečněných sezón Matt Edwards. Ten sice vyhrál Nicky Grist Stages, ovšem následující Grampian Forest Rally pro technickou závadu nedokončil. Z vítězství se na skotské půdě radoval navrátilec do šampionátu Matthew Wilson, který se do hrabství Yorkshire obzvlášt těšil. Poslední jeho britský triumf před tím letošním se totiž odehrál právě tam.

Na krásných šotolinách v lese Dalby bohužel chyběla dvojice irských bratrů Moffettových. Zejména Sam měl sezónu díky vítězství na úvodním podniku v Oulton Parku dobře rozjetou. Jelikož se ale mezitím obnovil život na irské scéně rallysportu, oba bratři se stáhnuli zpátky domů. Účast v BRC pro ně evidentně znamenala pouhé vyplnění závodní pauzy. Do hry se naopak znovu zapojil Oliver Mellors, který na Nicky Grist Stages předvedl hodně ošklivou havárii. Než v rodinných dílnách připravili nový Proton Iriz R5, musel mladý Mellors vynechat Grampian Forest Rally. V Yorskhiru už nechyběl, ale jak se sluší a patří na nový vůz, nebylo to bez menších porodních bolestí. V páteční zkoušce tak bojoval se zhasínajícím motorem a pak také ztratil kvůli defektu. V sobotu už se mu dařilo lépe a nakonec se vyšplhal až na solidní čtvrtou příčku. Výrazně mu k ní pomohl lídr mistrovství. Yates už v pátek večer ztratil kvůli defektu a s různorodou šotolinou se nebyl schopný pořádně sžít ani druhý den. Čtvrté místo ale držel. Než přišel druhý defekt v předposledním testu. Yates vypadnul z top ten konečných výsledků a už také nevede hodnocení šampionátu. K první příčce mistrovství má i po čtvrté soutěži hodně daleko někdejší mistr Keith Cronin. Fiestu Rally2 tentokrát opravoval už před startem prvního testu. V sobotu se pak ještě zdržel v servisu a díky dvouminutové penalizaci spadnul na konec top ten.

Všechny rivaly pod rouškou tmy doslova deklasoval Edwards, který i nejbližšímu soupeři nadělil takřka sekundu na kilometr. Pryce mu to trochu zjednodušil, když ve tmě a prachu přestřelil jednu odbočku. Ani v sobotu ráno ale nebyl schopný s týmovým kolegou držet krok a jeho hlavním úkolem pro tuto rally se stalo uhájit druhé místo před zle dotírajícím Wilsonem. Pilot Fordu se před Prycem držel od prvních ranních kilometrů, ale jeho náskok se nikdy nedostal přes dvě sekundy. Jezdec Volkswagenu si na závěrečný test pošetřil nové pneumatiky a to se ukázalo jako dobrá taktika. Wilsona tam porazil a druhé místo mu sebral o pouhých osm desetin. Skvělý výsledek také Pryce posunul do čela šampionátu. Největší hvězdou Trackrod Rally Yorkshire se však stal jiný pilot Pola, Edwards. V sobotu dokazoval, že páteční skvělý čas nebyl náhoda. Kromě jediné vyhrál všechny rychlostní zkoušky a stal se letos prvním jezdcem, který dokázal v britském mistrovství vyhrát dvě soutěže. Dalším podnikem bude legendární asfaltová rally na ostrově Mull, která zažije v BRC svou premiéru. Na posádky čeká extrémně náročná soutěž s 239 ostrými kilometry, které budou muset absolvovat nejen za denního světla, ale hlavně v noci.

Stav šampionátu: 1. Pryce 66, 2. Edwards 62, 3. Wilson a Yates 53, 5. S. Moffett 37, 6. J. Moffett 24

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!