Elon Musk se stal třetím člověkem, který kdy nashromáždil majetek v hodnotě 200 miliard dolarů. To podle redakce amerického magazínu Forbes znamená, že výše jeho majetku momentálně překonala hodnotu jmění miliardáře a konkurenčního dobyvatele vesmíru Jeffa Bezose.

Forbes při té příležitosti Muska oslovil o komentář. A ten pro slova rozhodně nešel daleko. „Bezosovi pošlu velkou sochu ve tvaru dvojky a stříbrnou medaili,“ odepsal mailem.

Rýpnutí rozhodně nemůže nikoho překvapit. Excentrický miliardář a majitel společnosti Tesla už na adresu Bezose dvakrát na Twitteru vyhlásil, že se po Muskovi opičí – v angličtině se používá termín „copycat“.

Poprvé se tak stalo, když v dubnu 2019, dva roky po startu Muskova projektu Starlink, Amazon oznámil, že má v plánu zlepšit dostupnost internetu pomocí satelitů na oběžné dráze Země.

Podruhé pak v červnu 2020, kdy Bezos koupil malý kalifornský startup Zoox, zaměřený na samořídící robotická elektrická taxi.

V posledních letech se tito dva muži nepředbíhali pouze ve vesmírných ambicích, ale i v tom, kdo bude stát na pomyslném nejvyšším stupínku nejbohatšího muže světa.

A že to byl napínavý závod: ještě v březnu 2020 mělo Muskovo jmění hodnotu 24,6 miliardy dolarů, v té době o téměř 90 miliard méně než Bezos. V srpnu 2020 se pak Bezos stal vůbec první osobou v historii, jejíž jmění přeskočilo hranici 200 miliard dolarů.

Muskovi však v závodu o první příčku pomohla pozoruhodná akcelerace akcií společnosti Tesla, které v roce 2020 vystřelily o 720 procent. Díky tomu se Musk v lednu 2021 nakrátko stal nejbohatším člověkem planety. A nebylo to naposledy.

Dvojice miliardářů si letos mezi sebou titul pinkala tam a zpět a do „hry“ se zapojil i Bernard Arnault, šéf francouzského konglomerátu luxusního zboží LVMH, který výše zmíněné pány překonal na konci letošního května.

Od úterního odpoledne je Musk opět na prvním místě žebříčku, tentokrát s odhadovaným majetkem ve výši 200,3 miliardy dolarů, k čemuž přispěla i zdařilá vesmírná mise Inspiration4.

Bezosovi tak zbývá číslo dvě s majetkem 193,1 miliardy dolarů, Arnault pak trojici doplňuje s jměním v hodnotě 174 miliard dolarů.