Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

Láva ze sopky teče na Kanárech do moře. Ostrov hlásí lockdown, ve vzduchu jsou toxické emise

Proud lávy ze sopky na španělském ostrově La Palma, která začala být aktivní předminulý týden, dorazil v noci z úterý na středu 29. září do Atlantského oceánu. foto: Reuters

Proud lávy ze sopky na španělském ostrově La Palma, která začala být aktivní předminulý týden, dorazil v noci na středu do Atlantského oceánu. Lidé v nejbližším okolí nemají zatím vycházet ven. „Až se láva dostane do moře, musí být důsledně dodržován lockdown,“ sdělil ředitel krizového týmu Pevolca Miguel Angel Morcuende. Sledujte sopku na iDNES.cz v přímém přenosu.
  7:39aktualizováno  19:01

„Lávový proud dorazil k moři na úrovni pláže Playa Nueva,“ oznámil krátce po půlnoci SELČ na Twitteru místní vulkanologický ústav Involcan.

Pyramida kouřící černé horniny se zvedla z Atlantského oceánu u španělského ostrova La Palma v místě, kam stéká proud lávy ze sopky. Po střetu žhavé lávy s mořskou vodou se ve vzduchu stále vznáší oblaka páry s toxickými plyny. Místní úřady proto doporučily nepřibližovat se k místu nejméně na 3,5 kilometru. 

Podle vulkanologa, jehož citovala agentura EFE, je ohrožení škodlivými plyny jen lokální. Lidé v nejbližším okolí nemají zatím vycházet ven. Kvalita ovzduší na ostrově je dobrá, místní úřady ji monitorují. Místní letecká společnost Binter, kterou citovala agentura Reuters, uvedla, že ve středu byly obnoveny lety na ostrov a z ostrova. Letecká doprava byla zrušená minulý týden.

„Láva nyní vytváří strukturu, které říkáme ‚lávová delta‘ a táhne se od ostrova na západ,“ řekl agentuře Reuters mořský geolog Juan-Tomas Vázquez, který sleduje vývoj na výzkumném plavidle Ramon Margalef.

Odborníci dříve varovali, že kontakt žhavé lávy o teplotě asi tisíc stupňů Celsia se slanou mořskou vodou povede ke vzniku toxických emisí. Involcan uvedl, že nebezpečí jedovatých zplodin je omezené na místa v blízkosti lávového proudu. Žádná zranění zatím hlášena nebyla.

Sopka Cumbre Vieja na La Palmě, která je součástí Kanárských ostrovů a leží západně od Tenerife, je aktivní poprvé po 50 letech a začala chrlit popel a lávu 19. září. Láva po cestě k pobřeží poničila téměř 600 domů a banánové plantáže. Erupce dosud vyhnala z domovů skoro sedm tisíc lidí. Kvůli popelu rozptýleném ve vzduchu byly přerušeny lety z místního letiště. Experti se podle agentury AP domnívají, že erupce sopky by mohla trvat až tři měsíce.

Proud lávy ze sopky na španělském ostrově La Palma, která začala být aktivní předminulý týden, dorazil v noci z úterý na středu 29. září do Atlantského oceánu.

Španělská vláda v úterý po jednání kabinetu oznámila, že ostrovu poskytne okamžitou pomoc ve výši 10,5 milionu eur (asi 268 milionů korun). Peníze mají posloužit k nákupu bytů nebo domů pro místní, kteří přišli o střechu nad hlavou, a k poskytnutí finanční pomoci postiženým katastrofou.

Rychlost toku lávy na její cestě k oceánu se střídavě zvyšovala a snižovala, a nebylo tak dopředu jasné, kdy k moři dorazí. V pondělí odpoledne se žhavý proud podle médií nacházel zhruba 600 metrů od pobřeží.

24. září 2021

Autoři: ,