Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Dojemná zpověď: Fotbalista Střeštík popsal, jak mu životem otřáslo narození postiženého synka

Dojemná zpověď: Fotbalista Střeštík popsal, jak mu životem otřáslo narození postiženého synka
Zdroj: Se svolením Marka Střeštíka
Zpověď

Osud do cesty lidem často připraví pořádně těžké chvíle. Přesvědčil se o tom i někdejší fotbalista pražské Sparty a brněnské Zbrojovky Marek Střeštík (34). Jeho prvorozený syn Tobias totiž přišel na svět s těžkým postižením. "Vyžaduje nepřetržitou péči, takže sotva se probudí, musíme ho přenášet, krmit, oblékat. Neřekne si o čůrání, takže musí nosit plínky," svěřil se Střeštík v dojemném rozhovoru pro portál Bezfrází.

"Pane Střeštíku, běžte ven," dostal rozkazem bývalý juniorský reprezentant Marek Střeštík, když byl zrovna na sále u své rodící manželky. Náhle bylo jasno, že přišly komplikace. "Že plodová voda není v pořádku, jsem postřehl i já. Byla zkažená, úplně zelená. Porodní asistentka i doktor najednou začali běhat. Všechno kolem se přepnulo do spěchu," popisoval někdejší hráč Sparty pro portál Bezfrází první moment, kdy se mu život obrátil naruby.

Něco je špatně

Ačkoli chtěl čerstvý tatínek vědět, co se děje, nikdo mu neřekl ani slovo. Do toho najednou přišel na svět malý Tobias. Hned ale bylo jasné, že něco není v pořádku. "Viděl jsem, že se nehýbe, ruce má volně spuštěné, je úplně zničený a zelený. Nejhorší den mého života," říká otevřeně Střeštík. Ačkoli neznali diagnózu, věděli, že jejich miminko má velké problémy.

"S manželkou jsme si poplakali. Já, který normálně nebrečím, jsem bulel vedle ní v porodnici i později doma. Ten večer mi volal táta, nadšený, že má vnuka, a já ho utnul, že se něco stalo, něco je špatně," vzpomíná fotbalista. Rodiče dlouho nevěděli, co vlastně je s jejich synkem špatně. Lékaři na to totiž několik let nedokázali přijít, což maminku i tatínka psychicky ničilo každý den. Střeštík se ani nemohl soustředit na fotbal, který rodinu živil.

Diagnóza po osmi letech

Nakonec lékaři malému Tobíkovi diagnostikovali vzácnou chorobou ATR-X, která způsobuje velice vážná postižení. Od porodu k určení diagnózy uběhlo dlouhých osm let. "V mozečku se mu něco poskládalo špatně," říká Střeštík. Chlapeček vyžaduje každodenní péči, protože nikdy nebude soběstačný. "Vyžaduje nepřetržitou péči, takže sotva se probudí, musíme ho přenášet, krmit, oblékat. Neřekne si o čůrání, takže musí nosit plínky. Má svou řeč a pomáháme mu i kakat," popisuje Střeštík.

Vážné postižení malého Tobiase ale rodiče neodradilo, aby se snažili o další miminko. Nakonec tak přišel na svět zdravý Maxík, který rodinu nabil novým impulzem. Střeštík ale oba syny miluje stejně. "I s postiženým dítětem se přitom dá žít v rámci možností plnohodnotný a hezký život. Musíte jen toho človíčka přijmout, jaký je. Každý den se těšit z maličkostí.To nás Tobík naučil. A to předáme i jeho bráchovi," dodává fotbalista.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy