Dvanáctinásobná návratnost. Česká bpd partners se těší na stamilionový exit

Vstup společnosti Ginkgo Bioworks na americkou burzu. Dnes se jejíj hodnota pohybuje mezi 24 a 25 miliardami dolarů.

Vstup společnosti Ginkgo Bioworks na americkou burzu. Dnes se jejíj hodnota pohybuje mezi 24 a 25 miliardami dolarů. Zdroj: ČTK

„Sázka na biotechnologie se nám z dlouhodobého hlediska vyplatila,“ říká jeden ze zakladatelů BT Ventures Pavel Brůžek.
„Výsledky našich investic především na americkém biotechnologickém trhu nám naši volbu potvrzují,“ dodává jeden ze zakladatelů BT Ventures Pavel Brůžek.
Spolumajitel bpd partners a jeden z bývalých vlastníků Mostecké uhelné Petr Pudil.
4
Fotogalerie

Společnost BT Ventures, kterou spoluvlastní česká bpd partners a rodina Brůžkových, dokončuje svůj velmi výnosný startupový exit. Poté co americká biotechnologická společnost Ginkgo Bioworks v polovině září vstoupila na americkou burzu, hodlá BT Ventures z firmy jako menšinový akcionář odejít. Původně investovaná částka českým podílníkům za čtyři roky několikanásobně vzrostla. „Zhodnocení u Ginkgo Bioworks předpokládáme v řádu stovek milionů korun oproti vstupní investici,“ řekl serveru E15.cz jeden ze zakladatelů BT Ventures Pavel Brůžek.

BT Ventures, v níž se prostřednictvím bpd partners angažují byznysmeni Vasil Bobela, Petr Pudil a Jan Dobrovský, vstoupilo do Ginkgo Bioworks v roce 2017 s investicí ve výši 1,75 milionu dolarů (podle tehdejšího kurzu asi 40 milionů korun).

Od té doby hodnota firmy stále rostla. Už za dva roky byla hodnota akcií držených BT Ventures trojnásobná. Na začátku září, před zahájením prvního veřejného úpisu akcií (IPO), se valuace Ginkgo Bioworks odhadovala na více než 15 miliard dolarů a dnes už se pohybuje mezi 24 a 25 miliardami dolarů. 

„Sázka na biotechnologie se nám z dlouhodobého hlediska vyplatila a výsledky našich investic především na americkém biotechnologickém trhu nám naši volbu potvrzují,“ uvedl Brůžek. Akcie sice na burze mohou před exitem zamířit ještě oběma směry, i tak lze podle BT Ventures očekávat minimálně dvanáctinásobnou návratnost.

Hodnotu Ginkgo Bioworks podle expertů zvyšuje zejména obrovská databáze specifických biologických vzorků a také velmi propracovaný systém automatizace.

„Ten významně urychluje celý proces testování nových produktů, což je pro vědecké týmy klíčové. Určitě pomáhá i její divize zaměřená na vakcíny, která spolupracovala i s farmaceutickou firmou Moderna,“ míní například Michal Zahradníček, který založil biotechnologickou společnost Primecell a zároveň investuje do biotechnologických startupů. 

„Vstup na burzu je určitě vhodný okamžik pro prodej. Její valuace ale není v biotechnologiích až tak výjimečná. Předpovídal bych u ní další mimořádný růst hodnoty,“ doplňuje Zahradníček s tím, že investic do biotechnologií přibývá posledních 20 let a za poslední tři roky tento růst ještě akceleroval.

Společnost Ginkgo Bioworks byla založena v roce 2009 skupinou vědců z Massachusettského technologického institutu. Zabývá se výrobou geneticky upravovatelných organismů, bakterií, které jsou dále využitelné pro průmyslové účely. V chemickém a ve farmaceutickém průmyslu slibuje například výrazné snížení nákladů a současně šetrnější postupy k životnímu prostředí. 

BT Ventures má menšinový podíl také v biotechnologické společnosti Finch Therapeutics Group. Ta využívá technologie strojového učení na tvorbu dat, díky nimž dokáže efektivně rozpoznávat klíčové mikroby v lidském těle a tím i pomáhat v léčbě nemocí.

Do portfolia BT Ventures patří i projekt Scipher medicine, která vyvíjí testy předvídající pravděpodobnou účinnost léčby. „V portfoliu máme ještě několik slibně vyhlížejících biotechnologických investic a náš tým pracuje na vyhledávání dalších zajímavých příležitostí,“ dodal Brůžek.  

Sesterskou společností BT Ventures je česká obdoba BTCZ Ventures, kterou její majitelé bpd partners a B3 Holding využívají k investicím do českých a do slovenských nadějných projektů převážně v oblasti výzkumu, biotechnologií a sofistikovaných zdravotnických projektů.

Patří mezi ně například diagnostická společnost DIANA Biotechnologies a společnost Xeno Cell Innovations, která se zaměřuje na podobné biotechnologické výzkumy jako Ginkgo Bioworks.  

Skupina bpd partners spravuje investice miliardářů Bobely, Dobrovského a Pudila do oblasti obnovitelných zdrojů energie, realitního developmentu, chemického průmyslu a více než desítku biotechnologických a diagnostických startupů. Prvotním zdrojem miliardového jmění majitelů bpd partners byl prodej Mostecké uhelné Pavlu Tykačovi.

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub