Francouzská genialita. Závěrečný koncert Svatováclavského hudebního festivalu

28. září 2021

V Den české státnosti se Český rozhlas Vltava připojil k festivalu, který se letos už po osmnácté věnoval duchovní a staré hudbě. Se svým často exkluzivním programem a vynikajícími interprety zajíždí festival i do malých kostelů moravských a slezských vesnic a měst. Závěrečný koncert festivalu si v katedrále Božského Spasitele v Ostravě připomněl sto let od úmrtí Camilla Saint Saënse, a to vzácně uváděným oratoriem Potopa.

PROGRAM

Camille Saint Saëns: Le Déluge (Potopa), op. 45.
Hector Berlioz: Les nuits d'été, op. 7 (Letní noci, výběr)
Francis Poulenc: Stabat Mater

Zpívá Kateřina Kněžíková (soprán), Isabelle Druet (mezzosoprán), Sébastien Droy (tenor), Tomislav Lavoie (bas).
Český filharmonický sbor Brno (sbormistr Michael Dvořák) a Janáčkovu filharmonii Ostrava diriguje Philippe Bernold.
Moderuje Renáta Spisarová a Kateřina Huberová.

Z francouzské hudby zazněl Stabat Mater Francise Poulenca, ale i světské písně z Letních nocí Hectora Berlioze. Vedle Kateřiny Kněžíkové zazpívala také Isabelle Druet. Český filharmonický sbor Brno a Janáčkovu filharmonii Ostrava dirigoval Francouz Philippe Bernold.

Čtěte také

„Brzy se zlo začalo šířit jako odporný mor. Svými hříchy člověk urazil nebesa. A Bůh zalitoval, že stvořil svět.“ Takto začíná vrcholné dílo přímého přenosu, Potopa op. 45 Camille Sant Saënse, které vychází z První knihy Mojžíšovy, podle které se Bůh rozhodl zničit tehdejší lidskou společnost, protože byla zkažená a plná násilí. Toto oratorium napsal Camille Saint Saëns v roce 1875 a vykazuje vlivy skladatelů Hectora Berlioze a Richarda Wagnera, ale také skladatelovu zálibu v kontrapunktu. Patří k jeho nejvýše ceněným kompozicím, přesto se uvádí zcela výjimečně, u nás jsme dílo slyšeli v české premiéře.

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě

Vedle Kateřiny Kněžíkové vystoupila cenami ověnčená koloraturní mezzosopranistka Isabelle Druet. Další francouzské pěvce do Ostravy přivezl dirigent, mj. světoznámý flétnista, Philippe Bernold, se kterým, stejně jako s přítomným Českým filharmonickým sborem Brno Svatováclavský hudební festival spolupracuje mnoho let. Výjimečným koncertem Vás v den svátku „na svatého Václava“ provedla od 19 hodin z ostravské katedrály Renáta Spisarová a Kateřina Huberová. Natáčel tandem Lubomír Výrek a František Mixa. Přímý přenos připravila Tvůrčí skupina Hudba ve spolupráci s Českým rozhlasem Ostrava.

Spustit audio

Související