Stavbu retenční nádrže připravují ve Vrbně pod Pradědem

29. září 2021

Vrbno pod Pradědem získalo státní dotace na stavbu záchytné vodní nádrže na okraji města. Přívalové srážky a stékající voda z okolních kopců tam totiž často zaplaví zahrádky několika rodinných domů a příjezdovou cestu. Radnice navíc v místě plánuje i novou zástavbu a musí tak zajistit dostatečné odvodnění parcel.

„Jedná se o dílo, které by mělo pomoct při přívalových deštích, protože v tomto místě se stéká celé údolí a sbírá se to vlastně do jednoho bodu,“ říká starosta Petr Kopinec (ANO).

Vody ze svahů tady přibývá i v souvislosti s těžbou kůrovcového dřeva. „Dochází tady k masivnímu odlesnění celé stráně, takže přívalové vody budou podstatně intenzivnější. Takže se snažíme nádrž vybudovat co nejrychleji,“ dodává starosta.

Nádrž souvisí i s připravovanou zástavbou v lokalitě. Město má připraveno přes tři desítky parcel. „Jedná se o tři nové ulice, které vzniknou příčně k svahu,“ upřesňuje starosta.

Radnice má hotový projekt a na stavbu za zhruba pět milionů korun už získala i peníze od státu. Podle podmínek dotace musí být suchá nádrž hotová do konce roku 2023.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související