Bára Poláková: Díky filmu Krajina ve stínu jsem si hodně uvědomila naši svobodu

29. září 2021

Bára Poláková je česká herečka a zpěvačka. Vystudovala pražskou DAMU, obor herectví činoherního divadla a jejími profesory byli takoví herci jako Jana Hlaváčová, Boris Rösner, nebo Ladislav Mrkvička. Je také držitelkou pěti hudebních cen Anděl.

Bára Poláková

Poslední film, ve kterém se Bára Poláková objevila, se jmenuje Krajina ve stínu. Natočil ho režisér Bohdan Sláma a Bára v něm ztvárnila fanatickou dívku, která zcela propadne Adolfu Hitlerovi.

„Ten film musel být natočen. Spoustu věcí jsem díky němu pochopila, objevila. Uvědomila jsem si naši svobodu. Hodně mi to rozvětvilo asociační vějíř všeho, čeho bych si měla v téhle době vážit. A díky té vědomosti jsme chráněni, že se už nic podobného nemůže stát znovu. Jsem šťastná a hrdá, že jsem si v tom mohla zahrát,“ říká Bára Poláková.

V rozhovoru, který jsme natočili v kavárně plzeňské Besedy, se mluvilo nejen o natáčení tohoto černobílého dramatu z malé vesničky v pohraničí. Bára zavzpomínala i na svá studia na DAMU. A protože je také úspěšnou a oceňovanou zpěvačkou, řeč přišla samozřejmě i na muziku.

autor: Veronika Albrechtová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.