Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Na Slovensku přibylo nejvíc nakažených za půl roku. Polsko ohlásilo příchod čtvrté vlny

Očkování středoškoláků ve slovenském Zvolenu (17. září 2021) foto: Profimedia.cz

Slovensko hlásí nejvyšší denní nárůst případů koronaviru za posledního téměř půl roku. Za úterý tam laboratoře odhalily 1459 infikovaných. Počty nakažených rostou i v sousedním Polsku, kde ve středu tamní ministr zdravotnictví Adam Niedzielski ohlásil příchod čtvrté vlny pandemie.
  15:46

Počet hospitalizovaných pacientů v souvislosti s covidem-19 vystoupil v pětimilionovém Slovensku na nové maximum od konce května. V nemocnicích je 531 lidí, z nichž téměř 85 procent nebylo očkováno.

Zároveň přibylo 14 potvrzených úmrtí, což je nejvíce za jeden den od poloviny května. Od příštího týdne už žádný ze slovenských regionů nebude podle středečního rozhodnutí v nejnižším stupni epidemického rizika a přibude okresů s přísnějšími omezeními.

Laboratoře v zemi odhalily za úterý 1459 nově nakažených. Vyšší počet potvrzených nových případů infikovaných mělo Slovensko naposledy na začátku dubna po předchozí silné druhé vlně covidu-19.

Počtem obyvatel dvojnásobně větší Česko v posledním období až na výjimky zaznamenalo v absolutním vyjádření nižší laboratorně potvrzené přírůstky nových případů koronavirové infekce než Slovensko.

Tempo šíření koronavirové infekce na Slovensku začalo zrychlovat v srpnu. Slovenské ministerstvo zdravotnictví už dříve upozornilo, že v příštích týdnech bude v zemi přibývat nových případů nákazy a v této souvislosti i pacientů v nemocnicích.

V očkování proti covidu-19 země zaostává za průměrem EU i za Českem (dvě dávky očkování obdrželo 41 procent Slováků a 55 procent Čechů). Důvodem je nízký zájem veřejnosti o vakcíny. Očkování v zemi dříve nepodpořili nebo kritizovali představitelé opozice; prezidentka Zuzana Čaputová i zástupci vládní koalice naopak opakovaně vybídli obyvatele k očkování, které označili za cestu ke zvládnutí třetí vlny epidemie covidu-19.

11. září 2021

Polsko ohlásilo čtvrtou vlnu

V Polsku počet nově potvrzených případů nákazy překročil 1200 a země čelí čtvrté vlně pandemie. Naposledy úřady takové hodnoty hlásily případů 26. a 27. května, připomněla televize TVN 24 na svém webu.

Očkování by mělo být pro zdravotníky povinné, domnívá se imunolog

„Dnes jsme překročili hranici čtvrté vlny,“ řekl ve středu ministr zdravotnictví Adam Niedzielski stanici Radio Plus. „Je to výrazný skok z týdne na týden,“ dodal s tím, že čtvrtá vlna se rozvíjí v souladu s odhady odborníků.

Ministr již v úterý na Twitteru varoval, že v současnosti Polsko, které má přibližně 38 milionů obyvatel, čelí nakažlivější mutaci koronaviru.

Ministerstvo zdravotnictví ve středu informovalo o 1234 nově potvrzených případech nákazy koronavirem a 22 úmrtích. O týden dříve to bylo 882 nově nakažených, počet případů tedy vzrostl o 40 procent, upozornila TVN 24. Aktuálně je celkem 168 111 nakažených, což je nejvyšší počet od května, dodala stanice.

Od začátku pandemie se nakazilo více než 2,9 milionu Poláků, z nichž 75 623 nákaze podlehlo. Plně očkováno je 19,4 milionu lidí (51 procent).

Autoři: ,