Jak umýt okna bez zbytečné dřiny a beze šmouh

Podzim je většinou dobou, kdy se ještě snažíme douklidit dům. Na řadě je i mytí oken. Nejspíš tato činnost nepatří mezi ty nejoblíbenější, ale pohled na skvěle čistá a lesknoucí se okna za to stojí. Máme pro vás tipy, jak na dokonale čistá okna.

Jak na mírně špinavá okna

Prach a drobné nečistoty zvládnete za pomocí jemné bavlněné utěrky (postačí i staré triko). Pak rozprašovačem postříkejte okno mýdlovou vodou a nechte působit. Hadrem namočeným v čisté vodě s troškou mýdla omyjte okna zevnitř i zvenčí včetně parapetu.

Jak na zaschlé vrstvy špíny

Na zaschlé skvrny budete opět potřebovat mýdlovou vodu, tentokrát ale v hutnější podobě a voda by měla být horká. Opět postříkejte skvrny a nechte působit několik minut. Pak špína lépe pustí. Potom si vezměte bavlněný hadr a horkou vodu a nánosy špíny smíchejte.

Které hadry se nehodí? Chlupaté a takové, které pouští vlákna. Látka by neměla být od prachu.

Na mytí oken noviny a ocet

Ocet a noviny patří mezi tradiční pomocníky se špínou. Ocet je známým prostředkem na úklid všeho druhu a kromě toho dezinfikuje. Ocet se používá v kombinaci s vodou, nejlépe v poměru zhruba sklenice octa na pět litrů vody.

Okna podle tradičního způsobu vyleštíte listy od klasických novin.

Na čištění oken se ale také kromě bavlněných hadrů a novin hodí mikrovlákenné utěrky.

Okna dobře umyjete mýdlovou nebo octovou vodou. Foto: Pixabay

Jak postupovat při mytí oken

Kromě mýdlové vody se na myjí oken hodí již zmíněný ocet a přípravky na jeho bázi. Než se pustíte do skel, omyjte rámy. Pokud máte žaluzie, začněte s nimi, pak pokračujte rámem. Na čištění žaluzií se výborně hodí speciální kartáčky, které zvládnou setřít hned několik lamel najednou. Voda by měla být odmašťující (třeba octová voda). Nakonec lamely osušte hadříkem. S lamelami zacházejte opatrně, aby se nepoškodily.

Pak přicházejí na řadu skla, můžete využít výše uvedené postupy. Vzniklá pěna se dá také stírat pomocí stěrky, kterou táhněte po co největší ploše skla shora dolů, ale také ze strany na stranu – gumou vždy nahoru. Stěrku mezi novým tahem vždy setřete, zamezíte tak šmouhám. případné drobné šmouhy na kraji oken můžete naleštit třeba mikrovlákenným hadříkem. Hodí se i staré silonky.

Kdy mýt okna

Velký úklid se provádí zhruba dvakrát do roka. Než se pustíte do mytí oken, podívejte se na předpověď počasí. Ideální je jaro, případně léto (pokud není příliš slunečno – pak totiž vznikají šmouhy). Hodí se i podzim, jestliže není velká zima. Jinak byste spíše napáchali paseku a voda by na oknech zamrzala. Navíc přípravky na mytí oken v mrazu ztrácí účinnost.

Jaká tedy má být teplota? Hodí se zataženo a teplota nad 5 °C.

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *