Ocenění pro vědce, kteří dělají čest naší vědě. Ceny Neuron připomněly české úspěchy v hematologii či krystalografii

neuron

Foto: Nadační fond Neuron

David Preiss, Josef Prchal a Václav Petřiček

0Zobrazit komentáře

Jeden zasvětil svůj život hematologii, druhý krystalografii a třetí matematice. Všichni svým bádáním dokázali posunout kupředu nejen vlastní obor, ale ve výsledku přispět také k o něco lepšímu životu nás všech. Přesto jméno Josefa Prchala, Václava Petříčka či Davida Preissa zná mimo odbornou veřejnost jen málokdo. To se však mění s letošním vyhlašováním Cen Neuron.

Ceny Neuron pravidelně oceňují vědce a podnikatele, kteří rozšiřují slávu české vědy do celého světa a posouvají skrze své objevy celou naši společnost kupředu. Všichni tři výše zmínění pánové byli oceněni za svůj celoživotní přínos vědě, dalších sedm ocenění bylo předáno mladým a nadějným vědcům a jedno ocenění bylo uděleno za mimořádné propojení vědy a byznysu.

Josef Prchal

ceny-neuron3

Foto: Nadační fond Neuron

Oceněný Josef Prchal

Identifikoval geny odpovědné za adaptaci člověka na vysoké nadmořské výšky a odhalil molekulární základ krevních chorob. Josef Prchal započal s vědeckým výzkumem již coby student lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Následně emigroval do Kanady a později do USA, kde mu dveře otevřela dříve získaná Purkyňova cena.

Postupně začal budovat jednu z nejkomplexnějších světových laboratoří zaměřenou na výzkum poruch červených krvinek. Dnes Patří Josef Prchal mezi největší kapacity svého oboru a za svého „vědeckého otce“ ho považují i dva současní laureáti Nobelovy ceny, Bruce Beutler spolu s Julesem A. Hoffmannem.

Václav Petříček

ceny-neuron5

Foto: Nadační fond Neuron

Oceněný Václav Petřiček

Taje struktury látek naopak učarovaly Václavu Petříčkovi, který se zabývá vývojem programových systémů pro výpočet komplikovaných krystalových struktur. K tomu slouží program JANA, který Petříček pojmenoval po své dceři. Tento program umožňuje zkoumat vnitřní strukturu pevných látek i různých organických materiálů.

Co dříve trvalo týdny, nyní díky jeho programu zabere maximálně hodiny. Na Fyzikálním ústavu Akademie věd České republiky dnes Petříček, který zde působí již padesát let, vede další generaci vědců, které po jeho vzoru dále posouvají celý obor krystalografie.

David Preiss

ceny-neuron4

Foto: Nadační fond Neuron

Oceněný David Preiss

Geniální matematik. Tak popsal Davida Preisse Colin Sparrow, vedoucí matematického institutu University of Warwick. Preiss, který taktéž na této anglické univerzitě působí, je odborníkem na geometrickou teorii míry. Ta studuje interakci mezi geometrií a měřením velikosti v euklidovských, tedy intuitivně představovaných i obecných prostorech.

Za své bádání se Preiss dočkal řady ocenění. Také je voleným členem Britské královské společnosti. Dnes je považován za jednu ze špiček oboru, který je nezbytnou součástí moderní matematické analýzy, ve které pomáhá s řešením parciálních diferenciálních rovnic, teorii pravděpodobnosti nebo úloh numerické matematiky.

Další ocenění

Za své celoživotní dílo bylo toto trio vědců odměněno částkou ve výši 1,5 milionu korun, kterou Nadační fond Neuron poskytne z darů mecenášů. Finanční odměna ve výši půl milionu korun byla předána také mladým vědcům.

V letošním ročníku se mezi oceněnými objevil matematik Jan Hladký, fyzička Lenka Zdeborová, Jitka Palich Fučíková působící v oblasti medicíny, chemik Prokop Hapala a bioložka Zuzana Musilová.

Tato jména doplnil i Martin Tancer oceněný za svou činnost ve výpočetní technologii, kde se snaží nalézt efektní algoritmy pro problém související s transformací prostorových objektů. A posledním oceněným se stal ekonom Petr Sedláček za svůj výzkum rolí firem a startupů v makroekonomice.

„Propojování vědy a byznysu patří vedle popularizace vědy k hlavnímu poslání Nadačního fondu Neuron,“ řekla předsedkyně správní rady a spoluzakladatelka fondu Monika Vondráková. „Proto jsem ráda, že letos můžeme ocenit nejen vědce, kteří se věnují základnímu výzkumu, ale i ty, kteří své objevy dál zpracovávají a aktivně se snaží, aby jejich práce měla co největší dopad na celou společnost.“

ceny-neuron2

Foto: Nadační fond Neuron

Všichni ocenění letošního ročníku Cen Neuron

Proto letos vůbec poprvé udílel Neuron Cenu za mimořádné propojení vědy a byznysu. Tu získali vědci Vítězslav Bryja a Kamil Paruch společně s transferářem Radoslavem Trautmannem, kteří byli oceněni za svůj akademický spin-off CasInvent Pharma, jenž pracuje s duševním vlastnictvím Masarykovy univerzity a zabývá vývojem léku proti leukémii.

Vývoj spin-offu je aktuálně v preklinické fázi a díky novým investičním partnerům se pomalu chystá na klinické testování. Hodnota celé firmy je momentálně odhadována na tři miliardy korun. Za CasInvent Pharma stojí i biotechnologický inkubátor i&i Prague, který nedávno oznámil záměr investovat do vzniku a fungování podobných akademických spin-offů částku 1,1 miliardy korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym