Hlavní obsah

Přehledně: Jak si co nejlépe vybrat investiční fond

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rozhodli jste se investovat do fondů, ale nevíte, který si vybrat? Právě pro vás je následující text. SZ Byznys přináší další přehledný článek zaměřený na podílové fondy.

Článek

Na trhu najdeme stovky podílových fondů. Nabízejí různé zhodnocení, odlišný investiční horizont, jinou poplatkovou politiku a tak dále. Výrazně se častokrát liší i jednotlivé fondy od stejné banky či investiční společnosti.

O podobných fondech od jiných poskytovatelů ani nemluvě. Výběr je skutečně velmi široký a zdaleka neexistuje univerzální fond, který by vyhovoval každému. Právě naopak. Nejdříve je totiž nutné, aby si každý zodpověděl několik otázek a podle nich se rozhodl, do kterého fondu bude nejlepší investovat.

Jak tedy vybrat ten správný investiční fond?

Určení investičního horizontu

Dluhopisový, akciový, smíšený, fond fondů… Druhů podílových fondů je několik. Každý přitom má jiný minimální investiční horizont, ve kterém by se investice měla vyplatit.

Pokud si nejste jistí, jaké jsou mezi jednotlivými fondy rozdíly, přečtěte si první článek ze série textů o podílových fondech od SZ Byznys. V něm přehledně představujeme jednak podstatu jednotlivých fondů a jednak jednotlivé investiční strategie.

Jak investovat do podílových fondů

SZ Byznys přináší sérii článků o investování. V době vysoké inflace jde o jeden z mála způsobů, jak se proti růstu cen pojistit.

Různé druhy fondů tedy mají rozdílné investiční horizonty. Pokud se rozhodnete investovat do akcií, nemá velký smysl vybírat peníze z fondu už za několik měsíců. V takovém případě totiž jde spíše o dlouhodobou investici.

„U akciových fondů by nás měly zajímat průměrné výsledky fondu za posledních pět až 10 let a ideálně ještě déle, má-li fond tak dlouhou historii. Je ovšem potřeba mít vždy na paměti, že minulé výnosy ještě nejsou zárukou těch budoucích,“ poukazuje mluvčí UNIQA investiční společnosti Eva Svobodová.

„Důležitým ukazatelem je pak také volatilita, která značí kolísavost fondu, čím menší je tato hodnota, tím lépe,“ dodává.

Na jakou minimální dobu lidé investují do jednotlivých druhů podílových fondů, můžete zjistit v následující tabulce:

Obvyklé minimální investiční horizonty
Typ fonduDoba investice
Fondy peněžního trhu6 až 12 měsíců
Fondy dluhopisové2 roky
Garantované fondy3 až 5 let
Fondy smíšené3 až 5 let
Fondy fodnů3 až 5 let
Fondy akciovéVíce než 5 let

Investiční cíl

„Proč vůbec chci investovat?“

Tuto otázku si musí položit prakticky každý, kdo se chystá investovat. Chci své peníze bránit před inflací? Chci si kromě zachování hodnoty peněz přijít ještě na nějaké další zhodnocení? Chci si zlepšit životní úroveň v důchodu? A co když jsem na začátku produktivního věku a pomýšlím v budoucnu na hypotéku nebo podobnou velkou investici?

Příklad: Mám větší finanční obnos, nechci podstupovat větší riziko a stačí mi pokrýt inflaci.

„V případě, že chce investor pokrýt inflaci, bude muset alespoň z části využít zastoupení akcií ve svém portfoliu, protože kvůli nízkým úrokovým sazbám nelze překonat inflaci pouze dluhopisovými investicemi. V rámci diverzifikace je vhodné využít i fondy alternativních investic, jako jsou například nemovitostní fondy.“

Adam Erler, Relationship Manager Conseq Investment Management

Každý z těchto cílů je jiný a každý také vyžaduje jinou investiční strategii a jiný podílový fond. Než začnete investovat, je nutné si tyto cíle vyjasnit.

Pokud hledáte možnost, jak rychle zbohatnout na podílových fondech, půjde pravděpodobně o spekulaci. Fondy slouží buď k dlouhodobým investicím, nebo k tomu, aby vaše peníze ochránily před inflací.

Snaha o rychlé zbohatnutí prostřednictvím fondů tak bývá čistou spekulací. Ta sice může s určitou dávkou štěstí vyjít, opak bývá velmi často pravdou. A z dlouho spořených úspor nakonec nemusí prakticky nic zůstat. Tyto investice totiž nebývají nijak pojištěné.

Riziko

Pro výše zmíněné řádky je nutné zhodnotit si míru rizika, kterou jste schopni akceptovat. Tu má každý nastavenou jinak.

Známý se rozhodl investovat do dynamických fondů a hodnota jeho úspor často kolísá? Není žádný důvod jít do stejného rizika. To samé samozřejmě platí i v opačném případě. Každému vyhovuje něco jiného.

Příklad: Chci si investování hlavně krátkodobě vyzkoušet a pak uvidím, co dál.

„Krátkodobě lze investovat do instrumentů peněžního trhu, respektive fondů s podobným investičním zaměřením. Na důkladnější seznámení s investováním je ovšem vhodnější investovat raději menší, snadno postradatelnou částku, ale počítat s delším horizontem. Tímto způsobem lze získat cennou zkušenost s investováním do zajímavějších typů cenných papírů, respektive podílových fondů.“

Eva Svobodová, mluvčí UNIQA investiční společnost

Míra rizika se také zpravidla liší podle věku investora. Mladší lidé jsou ochotnější brát na sebe větší míru rizika, starší se spíše snaží držet hodnotu svých peněz a spíše spořit například směrem k penzi.

Navíc to, že si vyberete podobný fond u jiné společnosti, než u které nakonec investujete, znamená také jinou míru rizika. Každý správce fondů investuje alespoň částečně odlišně, což s sebou nese různé riziko. Před samotnou investicí se podrobně s podmínkami fondu seznamte.

Výběr konkrétního fondu

Poté, co si uděláte na základě předchozích faktorů představu o tom, jaký fond je pro vás ideální, je na řadě si nějaký konkrétní vybrat.

Nejdříve si stojí za to prověřit informace, jak fondy o svých investicích informuje. V tomto případě platí, že čím transparentnější, tím lepší.

Úspory ve fondech v Česku (v mld. Kč)
Typ fonduDomácí fondyZahraniční fondyCelkem
Fondy peněžního trhu03,493,49
Fondy dluhopisové102,0049,06151,06
Fondy akciové66,4673,62140,08
Fondy smíšené163,3267,15230,47
Fondy strukturované0,7120,4521,16
Fondy nemovitostní42,550,8743,43
Celkem375,05214,65589,69
Zdroj: Asociace pro kapitálový trh České republiky (AKAT); stav k 31. 12. 2020

Dalším z ukazatelů dobrého fondu je jeho dlouhodobá výkonnost (alespoň tři až pět let).

„Vhodné je také si porovnat více fondů a jejich výkonnost vedle sebe ve stejném časovém horizontu, ať vidíte, jak se fondu dařilo v období, kdy ekonomika kvetla, tak v časech, kdy se fond musel potýkat s krizí na finančních trzích, případně v reálné ekonomice,“ říká portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan.

„Pokud se totiž budete dívat jen na absolutní výkonnost, tedy to kolik fond za danou dobu vydělal, může se vám lehce stát, že si vybere fond třeba na konkrétní region či sektor, kterému se v poslední době extra dobře dařilo, ale to také může znamenat, že ceny na něm jsou dnes velmi drahé a má malý potenciál do budoucna,“ dodává Richard Siuda z Asociace pro kapitálový trh.

„Proto se soustřeďte zejména na to, do čeho a jakým způsobem fond investuje, zkuste tomu alespoň v základu porozumět. A pokud máte méně zkušeností, vybírejte spíše obecně zaměřené fondy,“ dodává.

Příklad: Chci pravidelně investovat menší částky a za pár let si peníze vybrat. Zatím nevím přesně, na co je využiju

„Pokud budete pět let pravidelně investovat, potom průměrná doba držení vaší investice bude jen 2,5 roku – a to je velice krátká doba. V takovém případě byste měli investovat spíše konzervativně. Naopak pokud by to znamenalo ‚až to bude s ohledem na vývoj na trzích výhodné‘, tedy pokud máte horizont dlouhodobý a otevřený, potom si můžete dovolit podstupovat větší kolísání hodnoty svých investic a vaše portfolio tak může být mnohem dynamičtější (to znamená s dominantním podílem akciové složky).“

Člen výkonného výboru AKAT Richard Siuda

Vyplatí se zaměřit se také na poplatky. Pokud si chcete investování vyzkoušet krátkodobě, bude nejlepší fond s minimálními vstupními poplatky. Pokud chcete investovat v delším časovém horizontu, zaměřte se zase na správcovské poplatky, které platíte průběžně.

„Nákladovost obecně je důležitá a je dobré pochopit veškeré poplatky a náklady, které budete v souvislosti s investicí hradit. Na druhou stranu, ne vždy je to nejlevnější tím nejlepším řešením,“ upozorňuje Richard Siuda z AKAT.

Nezapomeňte také své investice rozvrstvit do více fondů. Ochráníte se tak proti propadu hodnot.

„Vedle nemovitostí bych doporučil diverzifikovat investiční portfolio ještě minimálně na další dva finanční instrumenty. Dlouhodobá složka by měla vždy obsahovat určitý podíl akcií, pokud někde vnímáme potřebu dřívější potřeby hotovosti – řekněme za dva až tři roky, je dluhopisová složka vhodnou součástí portfolia,“ říká Michal Semotan z J&T Investiční společnosti.

Příklad: Peníze z investic bych chtěl za několik let použít na hypotéku, případně podobnou velkou investici. Momentálně peníze nemám jak využít a netrápí mě kolísavost investice.

„Při tomto požadavku by mohl investor preferovat akciový fond, který v delším horizontu nabízí vyšší výnos díky „rizikovějším aktivům“, právě jako jsou akcie. S blížící se splátkou hypotéky by však měl být obezřetnější a místo akciové složky volit konzervativnější instrumenty, to znamená je vyměnit například za dluhopisy."

Michal Semotan, portfolio manažer J&T Investiční společnosti

Reklama

Doporučované