Znáte první video z YouTube? Bylo nahráno před šestnácti lety

Vůbec první video na YouTube bylo nahráno 23. dubna 2005. Spoluzakladatel YouTube Jawed Karim zveřejnil video s názvem „Já v zoo“. Od té doby nasbíralo více než 187 milionů zhlédnutí, informuje server CNN.

Po kliknutí na tlačítko play se na obrazovce objeví obličej mladého Karima.

„Dobře,“ začne Karim. „Tak jsme tady, před slony. Na nich je super, že mají opravdu, ale opravdu dlouhé choboty,“ pokračuje. „A to je, to je super.“ Video končí prostým prohlášením: „A to je vlastně všechno, co k tomu můžu říct.“

Na rozdíl od mnoha dnešních videí tvůrců na YouTube, Karimovo video neobsahuje to, co se považuje za standardní: „Přihlaste se k odběru mého kanálu!“ nebo „Dej lajk a koment!“.

Rok po vydání videa „Já v zoo“ Karim a jeho spoluzakladatelé prodali platformu společnosti Google za neuvěřitelných 1,65 miliardy dolarů. Nyní se platforma může pochlubit více než 2 miliardami přihlášených uživatelů, kteří ji každý měsíc navštíví.

Miliarda hodin obsahu denně

YouTube má i své špatné stránky. Mezi ty nejhorší patří drama kolem některých tvůrců, včetně youtubera PewDiePie, jedné z největších hvězd YouTube, který čelil obvinění z rasismu a antisemitismu.
K vrcholům YouTube patří spuštění služby YouTube Red, streamovací služby s původními televizními pořady a filmy.

YouTube uvádí, že se denně zhlédne miliarda hodin obsahu. A všechno to začalo Karimem v Zoo.

Zdroj: cnn.com