V Chomutově si připomenou výročí úmrtí významných osobností města Karla Kutlvašra a Theodora Kouby
Foto z loňského ročníku vzpomínkové akce. Zdroj: Archiv města Chomutova
Chomutov

Chomutov – V Chomutově si připomenou výročí úmrtí významných osobností města, armádního generála in memoriam Karla Kutlvašra a štábního kapitána Theodora Kouby. Pietní akty s položením květin se uskuteční u jejich pomníků ve městě.

Představitelé města spolu s členy Československé obce legionářské, České obce sokolské, Českého svazu bojovníků za svobodu a členy Muzea čs. opevnění z let 1936–1938 „Na Kočičáku“ uctí položením květin a čestnou stráží v pátek 1. října 60. výročí úmrtí armádního generála in memoriam Karla Kutlvašra u jeho pomníku ve Škroupově ulici v Chomutově a 80. výročí úmrtí štábního kapitána Theodora Kouby ve čtvrtek 28. října ve 13 hodin u jeho pomníku v ulici Št. kpt. Kouby v Chomutově.

„Oba tito významní chomutovští muži nejdříve coby legionáři vydobyli naší nově vznikající republice uznání a následně za druhé světové války bojovali za její samostatnost proti nacismu. Vysoké morální hodnoty a vlastenectví oba dva stály život a jejich oběť je potřeba mít v hluboké úctě,“ vysvětluje David Dinda, náměstek primátora, proč město uspořádalo tyto dva pietní akty, jichž se zúčastní.

Karel Kutlvašr (27.1.1895–2.10.1961)

Byl československý legionář, důstojník a generál, který velel Pražskému povstání a po únoru 1948 se stal obětí politické perzekuce ze strany komunistického režimu. V srpnu 1914 se mezi prvními přihlásil do České družiny zakládající jednotky budoucích Československých legií na ruské frontě. Byl raněn u bitvy u Zborova.

V letech 1923–1931 velel 2. pěší brigádě v Chomutově, kdy zastával i funkci místostarosty zdejšího Sokola. Za okupace byl členem odbojové organizace Obrana národa. Krátce po únorovém převratu byl nejdříve přeložen do výslužby a následně byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen za velezradu k trestu odnětí svobody na doživotí. V roce 1960, po amnestii prezidenta republiky, byl z výkonu trestu propuštěn ve velmi špatném zdravotním stavu.

Zemřel náhle při zdravotní prohlídce v nemocnici v Motole. Po listopadu 1989 byl rehabilitován a In memoriam povýšen na armádního generála a byl mu udělen Řád M. R. Štefánika. V roce 1998 se stal čestným občanem města Chomutova. V roce 2017 mu byl in memoriam udělen Řád Bílého lva vojenské skupiny I. třídy za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu.

Theodor Kouba (2.6.1897–31.10.1941)

Jako rakouský voják se dostal do zajetí na italské frontě, kde následně bojoval jako legionář i u Piavy. Po ukončení I. světové války se zúčastnil bojů na Slovensku. Coby štábní kapitán pěchoty sloužil u chomutovského pěšího pluku č. 46 od roku 1934. Velel 8. kulometné rotě a v roce 1938 byl přidělen k praporu Stráže obrany státu. Právě tam se projevil jako zdatný důstojník, který se podílel i na potlačení povstání ve Vejprtech. Svými podřízenými byl velmi oblíbený. Po okupaci Československa se automaticky připojil k odboji a po příchodu R. Heydricha byl zatčen a následně popraven. V Chomutově je na jeho památku pojmenována ulice a v roce 2018 mu v ní byl odhalen pomník.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru