Hlavní obsah

Nováček ve finále. Softbalistky Arrows Ostrava splnily tříletý plán hned v prvním roce

Softballistky Arrows Ostrava šokovaly extraligu a hned v prvním roce po návratu do mezi elitu budou hrát o titul. V dramatickém semifinále play off si extraligový nováček vyšlápl na vítěze základní části. Žraloky Ledenice, kteří se opírali o hvězdnou nadhazovačku Veroniku Peckovou vyřadili 3:2 na zápasy (2:0, 1:4, 3:1, 1:3, 6:3). Finále začíná v sobotu (2. 10.) v Praze a Ostravanky v něm vyzvou sedminásobné ligové šampionky a obhájkyně titulu SK Joudrs Praha.

Foto: Jan Kovalský

Ženy Arrows Ostrava (v tmavém) vyřadily v semifinále extraligy Ledenice

Článek

Ostravanky se do extraligy vrátily po devíti letech a obě předchozí účasti mezi elitou skončily v letech 1998 i 2012 sestupem. To nechtěly svěřenkyně Pavla Burkoviče opakovat a vytýčily si smělý plán dostat se mezi nejlepší týmy soutěže. A do tří let patřit k aspirantům na mistrovský titul.

„Nechtěli jsme být za otloukánka ligy a věřili jsme si. Věděli jsme, že jsme sice nováček, ale taky jsme věděli, že nemáme slabý tým. Nešli jsme do extraligy jen pro to, abychom ji udrželi," uvedl trenér Burkovič.

Foto: Jan Kovalský

Ženy Arrows Ostrava (v tmavém) vyřadily v semifinále extraligy Ledenice

Odvážné predikce se jim podařilo splnit hned v této sezoně. V základní části skončily třetí, když z osmadvaceti zápasů vyhrály devatenáct. Lepší bilanci měly jen první Ledenice, které vyhrály o čtyři zápasy více a Joudrs Praha s dvaceti vítězstvími.

Ve čtvrtfinále play off softballistky Arrows vyřadily Storms Řepy (8:0 a 4:3). V dramatickém semifinále si poradily i s Ledenicemi v čele s Veronikou Peckovou, která si v minulé sezoně jako vůbec první česká softballistka v historii zahrála profesionální japonskou ligu.

„V sérii na tři vítězné zápasy se oběma týmům dařilo na hřišti soupeře. Ledenice vyhrály dvakrát u nás, my jsme pro změnu favorita dvakrát překvapili v Ledenicích," popisoval Burkovič.

Rozhodující pátá bitva se hrála v Ledenicích. Až do osmé směny bylo skóre vyrovnané 2:2. „Tlak našich pálkařek donutil ke střídání i Veroniku Peckovou. Nahradila ji rakouská reprezentantka Martina Lacknerová. Naopak naše Dominika Rampáčková nadhazovala celý zápas skvěle," ocenil Burkovič.

V prodloužení měly blízko k vítězství domácí, ovšem ostravská obrana vyřadila dvě běžkyně Ledenic najednou a otevřela si cestu k rozhodujícímu vítězství. „Na prkno se pak vrátila Verča Pecková, ale ani ta už nezastavila náš rozjetý útok, který přidal další dva doběhy," popisoval Burkovič."

Historické finále

Ve finále extraligy žen bude hrát Arrows Ostrava, jejímiž oporami jsou reprezentantky Tereza Kubicová a Barbora Saviola nebo japonské importy nadhazovačka Mariko Goto a chytačka Kyo Morita, poprvé v historii.

Nejlepším dosavadním výsledkem v lize, která první šampionky vyhlašovala v roce 1991, bylo třetí místo v roce 1993 ještě pod hlavičkou VOKD Ostrava. Finálové rivalky, SK Joudrs Praha, získaly mistrovský titul už sedmkrát. Naposledy v minulé sezoně.

Pokud by se ostravským softballistkám povedlo vybojovat zlato, navázaly by na nedávný titul baseballistů Arrows Ostrava. Podobný kousek, tedy zlato v ženské lize softballu i mužské v lize baseballu, se v historii povedl pouze Technice Brno v roce 1993.

Reklama

Související témata: