Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní. Stačí k tomu pečicí kámen, stojánek na kuře, trhací kleště a teploměr na jehle. Kuchař Martin Kortus ukáže krok za krokem, jak na to.

„Umíchat těsto na briošky a ugrilovat kuře zvládne nejspíš každý, ale důležité jsou některé postupy, fígle, aby nám třeba těsto správně vykynulo a kuřátko bylo opravdu měkké,“ říká Kortus. 

„V našem receptu přidáváme hned po tom, co zamícháme mouku s cukrem, kvasnice. Základ těsta osolíme a až nakonec přidáme rozpuštěné máslo, abychom jím ‚nezabili‘ kvasnice,“ upozorňuje šéfkuchař s tím, že těsto tvaruje po vykynutí v ruce a hned sází na pečicí kámen. Před tím ho ale lehce popráší moukou.

„Takzvaný pizza kámen necháme nahřát na 220 stupňů, k dokonalému upečení pak stačí dvacet minut,“ doporučuje Kortus.

Do stojánku na kuře nezapomeňte přidat víno

Když jsou bulky hotové, je čas připravit si kuře. Kortus doporučuje kupovat kvalitní drůbež, nejlépe z volného chovu ve farmářských prodejnách. 

„Má skvělé maso a kvalitní suroviny jsou základ dobrého jídla,“ říká, když očištěné kuře sype kořením. To má sice trochu nezvyklý název – vadouvan, ale tato francouzská verze indické směsi masala se dá běžně koupit v obchodech. 

Těsto na housky

Na 8 ks briošek

  • 270 gramů hladké mouky + na poprášení
  • 30 g droždí
  • 30 g cukru
  • 6 g mořské soli
  • 3 vejce (150 g)
  • 112 g másla + na vymazání

„Můžete si ji i umíchat z jednotlivých ingrediencí, mně se skvěle osvědčil běžný mlýnek na kávu, jen ho nemůžete znovu použít na kávu a zůstane vám jen na koření,“ směje se Kortus, který okořeněné kuře umístí na stojánek, do jehož podstavce nalil růžové víno. Odpařující se víno dodá masu další chuť.

Ještě zbývá vpíchnout do masa jehlu s teploměrem. „Musí to být do nejsilnější části kuřecího stehna, ale teploměr se nemůže dotýkat kosti. Až bude mít maso teplotu 70 až 80 stupňů, což potřebujeme, ozve se mi signál na mobilu, s nímž je to vše uvnitř propojené,“ radí Kortus, který vlastní gril rozehřál na 180 stupňů.

Do signálu na vyjmutí kuřete z grilu je čas padesát až osmdesát minut, kdo nechce k trhanému kuřeti briošku a má raději třeba brambory, může si je přidat do grilu na poslední půlhodinku.

Nechat odpočinout

Upečené kuře nechejte chvilku odpočinout – všechny svaly má z horkého grilu ještě stažené, kdybyste do něj řízli, vytekla by všechna skvělá šťáva. 

„Až pak zbavíme kuře kůže, nasekáme ji najemno, je v ní spousta chutí, tak ji určitě nevyhazujte. Hromadu kousků kuřete natrháme speciálními kleštěmi, já jim říkám drápy. Vystačíte si ale i s obyčejnou vidličkou,“ vysvětluje šéfkuchař, jemuž zbývá jídlo už jen zkompletovat.

„Kuřecí maso si skvěle rozumí i s jednoduchým dipem, který umícháte z řeckého jogurtu, česneku čerstvého koriandru, pažitky a podle chuti i přidáním pálivé pasty harissy,“ dodává kuchař. Když ostrým nožem rozřezává bulky, dává mezi ně natrhané maso, které zdobí bílou omáčkou.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

K hovězím líčkům na víně se nejvíce hodí bramborová kaše.

VIDEO Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Péči o dvě gorilí mimina v jedné náruči si zkouší Duni, dcera slavné Moji

30. dubna 2024

Minulý týden začala samice Kijivu, zkušená pětinásobná matka, půjčovat své sotva dvoutýdenní mládě...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...