Snad celá Olomouc je zná jako »Nitěnky«, málokdo ale zná jejich příběh. Dvě drobné hubené sestry, dvojčata, která mnozí potkávali v ulicích Olomouce, dráždily kolemjdoucí svou jinakostí. Smrtko, narkomanko, zrůdo…tak někteří pokřikovali na jednu z nich, bývalou zdravotní sestru Evu Juroškovou (59). I o tom sama vypráví v dokumentu režiséra Lukáše Vojáčka Nitěnky.

Obě sestry velkou část svého života prožily ve Velké Bystřici, pracovaly jako zdravotní sestry v nemocnici a mají za sebou příběh, který by vydal na celovečerní film. To, čím si v životě prošly, si umí jen málokdo představit.

Strach ze ztráty dítěte

Eva Jurošková v dokumentu popisuje nejen šťastné dětství, ale i odloučení od rodiny a stěhování za manželem do Holandska. Také následnou životní ránu v podobě vážně nemocného syna Kristiána, u něhož lékaři diagnostikovali cystickou fibrózu.

Začalo trápení, nemohla jsem jíst, nemohla jsem spát, že to děťátko mi tak brzinko umře. Zhubla jsem asi deset kilo, strašně jsem se trápila, pořád obviňovala, že je to moje chyba,“ svěřuje se v dokumentu paní Eva.

Rozvod a anorexie

Popisuje následný krach manželství i boj o dítě. Související zdravotní a psychické problémy u ní zapříčinily rozvoj mentální anorexie - nemoci, kdy se člověk snaží odmítáním potravy vypořádat s bolestivými životními událostmi.

Složitý život potkal i její dvojče. „Téměř není dne, kdy by se nebály vyjít ven na ulici a kvůli svému vzhledu se nesetkaly s urážkami, posměšky a pomluvami od lidí, kteří vůbec netuší, co prožily. Někteří je mají za narkomanky, jiní za bývalé prostitutky a nezdráhají se jim dokonce do očí říct, že jsou to smrtky a zombie, které už tady dlouho nebudou,“ uvádějí autoři dokumentu Nitěnky.

Jedna ze sester zemřela

Bohužel je tomu jen pár měsíců, co jedna ze sester skutečně zemřela na celkové vyčerpání organismu. I po tom všem v sobě paní Eva dokázala najít sílu, žít dál a radovat se z každodenních maličkostí. „Život paní Juroškové mnoho šťastných chvil nepřinesl, přesto věříme, že můžeme tímto videem společně s vámi mnohé změnit a vrátit radost do života člověku, který si to zaslouží.

Stačí jediné, najít odvahu i v nás samotných a její příběh sdílet dál, aby si co nejvíce z nás připomnělo, že ne všechno bývá ve skutečnosti tak, jak se na první pohled může zdát,“ dodávají autoři Nitěnek, snímku, který vznikl pod záštitou Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci v rámci projektu Trochu jinak.

Fotogalerie
11 fotografií