Novoborský LASVIT a lindavská sklárna AJETO na XIV. ročníku Mezinárodního sklářského sympozia uvítají šest světových umělců 

Nový Bor/Lindava, 1. října 2021 – Nový Bor se již po čtrnácté změní ve světovou metropoli skla. Na Mezinárodní sklářské sympozium (IGS) letos dorazí bezmála 50 umělců a šest z nich bude tvořit nejenom v sídle společnosti LASVIT, ale zejména ve sklárně AJETO. Slavnostní zahájení IGS proběhlo ve čtvrtek 30. září ve Skleněném domě sklářské a designérské společnosti LASVIT, kde byl do síně slávy IGS uveden 90letý výtvarník a malíř prof. Vladimír Kopecký. Ten bude během IGS tvořit právě v sídle LASVITu. Ostatní umělci – Kurt Gebauer, Martin Janecký, Martin Skalický, František Skála a Gizela Šabóková – budou tvořit ve sklářské huti AJETO. 

Nový Bor po třech letech opět hostí Mezinárodní sklářské sympozium, a to od čtvrtka 30. září do neděle 3. října. Letošního čtrnáctého ročníku se zúčastní na 50 českých a zahraničních sklářských výtvarníků a uznávaných umělců. Slavnostní zahájení IGS proběhlo ve čtvrtek 30. září přímo v prostorách sídla sklářské a designérské společnosti LASVIT, mimo jiné za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, starosty Nového Boru a ředitele IGS Jaromíra Dvořáka a kurátorky akce Sylvy Petrové. 

„Pro LASVIT je uspořádání slavnostního ceremoniálu čtrnáctého ročníku Mezinárodního sklářského sympozia velká čest. Jsme také rádi, že zrovna u nás proběhlo uvedení profesora Vladimíra Kopeckého do síně slávy IGS za doprovodu jeho životního jubilea. Spojení pana prof. Kopeckého, žijící legendy, s LASVITem není náhodné. Už v minulosti jsme společně pracovali na různých projektech, například na kolekci Monster, která v Miláně vyhrála v roce 2018 tzv. Oscara designu‘,“ říká Leon Jakimič, majitel a prezident společnosti LASVIT. 

Prof. Vladimír Kopecký již v minulosti spolupracoval s Maximem Velčovským, současným uměleckým ředitelem LASVITu, hned na několika projektech. Společnými silami tak vznikly limitované kolekce skleněných objektů s názvem Monsters či Dance of Turtles. Tvořit pro LASVIT bude prof. Kopecký i letos, a to přímo v prostorách Skleněného domu.

Atraktivní podívaná se bude odehrávat i v lindavské sklárně AJETO patřící společnosti LASVIT. Od pátku do soboty zde předvedou neopakovatelnou sklářskou show Martin Janecký s Františkem Skálou. Sochařské umění ve spojení s novým materiálem – sklem – si poprvé vyzkouší akademický sochař prof. Kurt Gebauer a Martin Skalický. Vybranou mužskou společnost rozzáří také uznávaná dáma sklářského oboru, Gizela Šabóková. 

V ateliéru TGK pak bude své mimořádné nápady realizovat Wanda Valihrachová, talentovaná designérka společnosti LASVIT. Podle jejího návrhu vznikla například kolekce modulárních skleněných stěn LASVIT Art Walls či 16metrová kinetická instalace v Abu Dhabí s názvem Art Therapy, která skrze pohyby kyvadla kreslí objekty do písku. 

„Sklo je ztělesněním křehké krásy, zároveň promlouvá ke všem národům stejným jazykem, a tedy nezná hranic, jak zní i samotné motto letošního sympozia. Mezinárodní sklářské sympozium v Novém Boru patří k nejvýznamnějším událostem Křišťálového údolí a tradičně dosahuje světové úrovně. Již se velice těšíme na prostředí společné tvůrčí práce, výměny zkušeností a posilování kontaktů se sklářskými umělci, výtvarníky a designéry z Čech i zahraničí,“ říká Martin Šikola, jednatel společnosti LASVIT.

LASVIT návštěvníkům sympozia zároveň otevře dva domy od dvojice architektů Opočenský a Valouch – Skleněný dům s fasádou ze skla inspirovanou tradičními břidlicovými taškami na novoborských domech a Černý dům s technickým zázemím, které LASVIT využívá pro zkušební instalace vznikajících projektů. Ve všech prostorách včetně atria bude probíhat umělecký a doprovodný program, jenž bude pomocí live streamu přenášen na všechny obrazovky v sídle. 

„Spojení tradice a nových výzev v podobě moderních technologií demonstruje právě prostor našeho novoborského sídla, jde o kontrast roubenek a dvou nových domů – skleněného a černého. Věříme, že spojování tradice s moderními technologiemi je budoucnost nejen sklářského řemesla, ale vůbec každého lidského konání. My v LASVITu chceme stále posouvat hranice možného,“ dodává Leon Jakimič. 

Veřejnost a všichni návštěvníci sklářského sympozia jsou zváni na kulinářské zážitky do Sklářské krčmy, která se nachází hned vedle sklárny AJETO. K příležitosti IGS je připraveno speciální svatováclavské menu z lokálních surovin i pivo z novoborského pivovaru, a to včetně Sklářské osmičky AJETO, která se vaří exkluzivně pro lindavskou sklárnu a restauraci.

O společnosti LASVIT

LASVIT je globálním lídrem v oblasti vytváření odvážných a jedinečných prostorových a světelných zážitků, které jsou navrženy tak, aby doslova povznesly pocity a estetiku všech. Společnost LASVIT, kterou založil Leon Jakimič, je lídrem světového designérského průmyslu. Vedle osobitého stylu a vytříbeného vkusu LASVIT vyniká svým nekonečným optimismem a touhou propojit design s uměním za využití tradičních i moderních metod a technologií.

LASVIT je moderním a progresivním tvůrcem nových prostorových konceptů. Svébytně rozvíjí dlouholetou tradici českého sklářství, kdy pod jednou střechou propojuje mimořádné designérské, umělecké a řemeslné talenty. Stává se tak centrem kreativního umění světového významu. Výsledkem jsou dechberoucí instalace vytvořené na míru po celém světě, stejně jako nepřehlédnutelné kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla. 

Neformální a neotřelý přístup společnosti LASVIT zaujal i světový designový průmysl. LASVIT získal řadu ocenění, mezi nejprestižnějšími je tzv. „Oscar designu“ na světové výstavě Salone del Mobile. 

V průběhu let LASVIT přilákal renomované designéry a umělce, kteří si přáli spolupracovat s odvážnou, nekonvenční českou společností. Ve spojení s tak významnými osobnostmi, jako jsou The Campana Brothers, Kengo Kuma, Yabu Pushelberg, Nendo nebo Ross Lovegrove LASVIT zrealizoval ty nejnezapomenutelnější skleněné kolekce, které vznikly na základě uměleckých kvalit jednotlivých designérů v kombinaci s precizním řemeslným uměním českých sklářů.

Společnost LASVIT má jedinou misi a cíl: doslova povznést každého vytvářením dechberoucích a úchvatných prostorových zážitků, které pohladí duši každého člověka, který se v prostoru ocitne. 

LASVIT. Lift Everyone. 

#LasvitDesign