Odborná firma začala s odstraňováním graffiti, které neznámý vandal nasprejoval na skálu u Edmundovy soutěsky ve Hřensku

1. říjen 2021 08:47

Nasprejovaný nápis na pískovcové skále u stezky v Edmundově soutěsce v Hřensku na Děčínsku odstraňuje stejná firma, která si poradila i s graffiti na pražském Karlově mostě. Vandalské dílo objevili převozníci předminulý víkend.

Stříbrno-modro-červený nápis je téměř metr vysoký a na šířku má tři metry. Správa národního parku České Švýcarsko, které skály patří, podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Pátrá po něm policie.

Odborná firma sice přivezla do Hřenska veškerou techniku, kterou disponuje, na úzkou stezku k soutěsce si ale nakonec mohla vzít jen jeden přenosný přístroj.

Odborníci se snaží odstranit graffiti ze skály na cestě do Edmundovy soutěsky ve Hřensku

„Je to parní generátor. Není u něj důležité, aby to dávalo tlak, ale teplota té páry. Na minutu provozu to spotřebuje jen půl litru vody, proto se tomu říká suchá pára. Navíc to má teplotu 180 stupňů Celsia,“ vysvětluje majitel firmy Miloslav Černý.

Přístroj a barely vody přivezli pracovníkům firmy na místo zaměstnanci obce Hřensko malým traktůrkem. Pak už začala samotná práce na odstraňování nasprejovaného nápisu.

„Tady vidíte, že po prvním použití parní technologie došlo k tomu, že u některých pigmentů už dochází ke smývání bez toho, aby došlo k poškození povrchu toho pískovce,“ ukazuje po pár minutách práce Miloslav Černý.

„Jsme velmi rádi za to, že to graffiti firma odstraní zdarma. Nejde přitom o nějaký reklamní krok, ale spíš to vychází z jejich přesvědčení, že takové umělé výtvory do přírody zkrátka nepatří,“ dodává mluvčí správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Po nasprejovaném nápisu na skále u vstupu do Edmundovy soutěsky by tak už brzy neměla zůstat ani stopa.

Spustit audio

Související