Čtvrtek, 18. dubna 2024

Už 30 let vede Lipka lidi k citlivému vztahu k přírodě. Teď buduje první klimatickou zahradu v Brně

Už 30 let vede Lipka lidi k citlivému vztahu k přírodě. Teď buduje první klimatickou zahradu v Brně

Brněnská organizace pro environmentální vzdělávání Lipka slaví 30 let. Z malého Domu ekologické výchovy se rozrostla na instituci, která má široký dopad na ekologickou výchovu dětí i dospělých. K oslavám připravila Lipka pro veřejnost 30 inspirací pro lepší budoucnost. Jednou z nich je i vůbec první klimatická zahrada v Brně. Lidé se mohou těšit také na tipy na tvoření z přírodních materiálů, debaty o klimatu, prohlídku elektromobilu či výlety do přírody.

První klimatická zahrada v Brně vzniká na ulici Kamenná poblíž Poříčí. Z neudržovaného prostoru na břehu Svratky se tam Lipce nejdříve povedlo během pár let vytvořit přírodní terapeutickou zahradu U Řeky. Okolo přístupové lávky k ní teď vzniká ukázka klimatické zahrady - zahrady, která svými prvky a způsobem péče ukazuje možnosti adaptačních a mitigačních opatření v malém měřítku. Vhodné jsou pro každou zahradu zejména ve městech.

,,Zatím se podařilo vytvořením svejlů zabránit vodní erozi a sesuvu půdy na svahu. Zároveň se tím zvyšuje vsakování vody do spodních vrstev půdy. V plánu je i vybudování malého mokřadu. Novinkou je africký záhon, který se v podstatě nemusí zalévat," popisuje zahradnice Dana Křivánková prvky v zahradě.

Veřejnost se jimi může inspirovat při podzimní slavnosti 2. října od 11 do 17 hodin. Hlavním lákadlem bude kromě klimatických prvků také prohlídka elektromobilu a přednáška o biouhlu. Nadšení zahradníci můžou přinést semínka, pokojovky, sazenice nebo přebytky ze zahrádky a směnit je za jiné. Chybět nebude ani ochutnávka netradičních plodů ze zahrady, moštování, opékání na ohni nebo divadelní představení pro děti.

Oslavy 30 let založení Lipky pokračují na dalších podzimních akcích. ,,Už 1. října se můžete těšit na swapovací akci Výměnný blešák na Lipové, o týden později na Slavnosti podzimu na Jezírku. Související inspirace jsme připravili tak, aby si každý našel svoje," láká PR manažerka Lipky Veronika Neckařová. Třicet inspirativních nápadů připravila Lipka veřejnosti v duchu toho, co už třicet let dělá - vzdělává, pomáhá, čerpá inspirace ze svého okolí a posílá je zase dál. Tipy a výzvy se postupně odkrývají od 18. září během celého podzimu na Facebooku a na webu Lipky.

Třicet let Lipky pohledem zakladatelů

Příběh Lipky začal v roce 1991, kdy se poprvé otevřely brány Domu ekologické výchovy na Lipové. Z malého domku s pěti zaměstnanci se povedlo vybudovat jednu z největších vzdělávacích organizací zaměřenou na životní prostředí v Česku s pěti pracovišti. To vše díky Haně Korvasové a Aleši Máchalovi, kteří za Lipkou stáli a stojí dodnes.

,,V prvních letech po založení Lipky jsem si přál, aby naše úsilí vedlo ke stavu, kdy už žádné Lipky nebudou potřeba, poněvadž se environmentální gramotnost stane i naším přičiněním samozřejmou součástí výchovy, vzdělávání a osvěty všech občanů ČR. S přibývajícími lety se však ukázalo, že toto přání se nepotkalo s realitou. A tak jsem rád, že díky obětavosti, nadšení a pracovitosti stovek skvělých lidí, kteří za třicet let Lipkou prošli, je o naše služby stále veliký zájem, i když kýžené směřování společnosti k environmentálnímu občanství se děje mnohem pomaleji, než bychom si přáli," říká Aleš Máchal.

Na začátky Lipky vzpomíná i ředitelka Hana Korvasová. ,,Byl to všechno trochu zázrak: dostali jsme dům se zahradou, finance na pět úvazků a důvěru. Třicet let Lipky bylo naplněno obrovským množstvím vzdělávací práce. Když se sama sebe ptám, zda se nám podařilo naplnit původní představu o vzdělávací organizaci pro ekovýchovu, odpovídám si, že snad ano. A díky všem lidem, kteří se k nám postupně přidali, jsme udělali mnohem více práce, než jsme si kdy dokázali představit."

Podrobnosti: www.lipka.cz/30-let-lipky

Přehled souvisejících akcí pro veřejnost: novináři vítáni

1. října 2021 - Výměnný blešák, 15:00-18:00, Lipová

2. října 2021 - Zahradní slavnost, 11:00-17:00, zahrada U Řeky

2. října 2021 - Pecha Klima Kucha, 18:30-20:30, Kamenná

9. října 2021 - Slavnosti podzimu, 10:00-15:00, Jezírko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů