Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Kam zmizeli Eva a Vašek? Žijí v USA a Američany okouzlili Bílou orchidejí

Eva a Vašek v roce 2021.
Zdroj: Se souhlasem dua Eva a Vašek
KARIÉRA

Známé pěvecké duo Eva a Vašek, tedy Eva Ševčíková (50) a Václav Ševčík (67), kdysi bořili české hitparády především díky zájmu dříve narozených. Pak jejich sláva trochu ustoupila, ale neztratili se. Posledních pár let začínají prakticky nanovo v USA. A vůbec ne neúspěšně, jak se pochlubili eXtra.cz

Eva a Vašek vystupují v USA

Když jsme se rozhodli kontaktovat pěvecké a manželské duo Eva a Vašek, nestačili jsme se divit, kde jsme ho zastihli.

„Od 15. října 2019 jsme zůstali ve Spojených státech. Původně jsme v USA před třínácti lety začali pobývat hlavně kvůli dceři, aby se angličtinu učila v přirozeném prostředí. Ale byl tu zájem i o naše vystupování, a tak jsme si před pěti roky zajistili i umělecké vízum a dnes už máme dvanáct až patnáct vystoupení měsíčně. A kvůli covidu jsme se pak nemohli vrátit domů, takže jsme tady,“ řekl eXtra.cz Václav Ševčík.

Eva dnes zpívá v sedmi jazycích

„I zde v USA covid v roce 2020 na pár měsíců zastavil živé koncerty a my s Evou nemohli vystupovat. Během hodiny jsme přišli o všechny smlouvy, což nás nechalo bez příjmů. Ale mám tu vybudované audio-video studio, tak jsem si v něm pracoval a byl v kontaktu i s našimi lidmi v Česku.

Pak se naštěstí i zde kultura vrátila částečně zpátky. Nemáme žádnou agenturu, vše si organizujeme sami. Eva s angličtinou začínala před těmi pěti lety od nuly, teď už v angličtině zpívá všechny pro vystoupení důležité americké hity. A v dalších šesti jazycích songy z celého světa. Z toho jsou místní hotoví,“ je Vašek hrdý na svou ženu.

Eva a Vašek jako Eva Adams

Vystupuji jako Eva Adams, Vašek se raději ani nepředstavuje, jeho jméno ani pořádně nejde přeložit. Noví posluchači ho pak nazývají Adam, což ho vždy pobaví. A tak jako v Česku spolu zpíváme pro generaci 60 let a výš, stejně to máme s repertoárem nastavené i tady. Zpíváme 50. až 70. léta, občas zabrousíme i do osmdesátek. Ale neustále se učím nové věci,“ říká Eva.

„Už i posluchači mi nosí písničky. Zpívám i v němčině, italštině nebo španělštině a podobně. Lidé pak za mnou chodí a jsou vděční. Ocení, když se v repertoáru objeví i něco jiného než anglické songy,“ prozradila Eva Ševčíková.

Bílá orchidej

Dvojice přináší do USA i anglicky otextované populární české a německé písničky. Možná je proto s podivem, že jejich nejslavnější, Bílá orchidej, zůstávala až donedávna ladem.

Je to tři týdny, kdy byl text k Bílé orchideji dokončený. Otextovala to pro nás skvělá Američanka Nancy, které je 78 let. Asi před týdnem měla premiéru,“ prozradila eXtra.cz Eva.

„Spousta lidí v České republice se sice Bílé orchideji směje, ale nemají potuchy, co pro zpěváka znamená, když se mu podaří udělat takový celonárodní hit. Píseň jsme přivezli z Rakouska v roce 1994. Český text jsem napsal po šesti letech společného zpívání, dnes spolu zpíváme 32 let. V českých rádiích si ho posluchači pořád žádali, takže nakonec se na nás spustila embarga,“ přidává Vašek.

Co Američané milují

„V USA nás k hraní nakoplo vystoupení v německých klubech. Německá komunita miluje můj akordeon a české polky a valčíky zpívané německy. I ‚Bílá orchidej‘ v němčině se brzy prosadila mezi žádané skladby publika.

Bylo mi jasné, že když uspěla v Česku a německy mluvících zemích, mohla by uspět i v USA anglicky. Musel jsem Evu trochu tlačit, raději zpívá tutovky v angličtině. Nakonec se ale podařilo a třetí den si překvapení Američané písničku už pobrukovali a začali na ni i tančit tam, kde se normálně netančí,“ dodala mužská část dua Eva a Vašek.

„Atmosféra na koncertech je tu jiná. Američané jsou daleko spontánnější a otevřenější a nebojí se vyjádřit emoce,“ dodala Eva.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy