InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Divadlo A.Dvořáka: Jentl – drama podle povídky I. B. Singera

    pátek 17.5 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Mustang Bluesride

    pátek 17.5 19:00 - Club Highway 61 Kijevská 1474, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zvrat ve sporu o územní plán. Majitel statku v Semicích žádost stáhl

PÍSEK/SEMICE – Rušné debaty o změně územního plánu v Semicích, které už v této osadě u Písku nadělaly tolik zlé krve, skončí. Investor avizuje, že kvůli zjitřené atmosféře od změny ustoupí. Žádost o změnu územního plánu mířila na navýšení možné kapacity pro ubytování v chátrajícím statku, který firma bývalého zastupitele a současného člena osadního výboru v Semicích Zdeňka Kuliče plánuje přebudovat na školicí centrum s restaurací penzionem. město dostalo dopis, ve kterém investor od žádosti o změnu územního plánu odstupuje. Zastupitelstvo ve čtvrtek 30. září se zrušením změny souhlasilo.

Spor mezi místními se rozhořel v době, kdy zastupitelstvu změnu územního plánu doporučil osadní výbor, který rozhodl po telefonu bez řádného zasedání, kde by se mohli k záměru investora vyjádřit také občané. Obtelefonování členů proběhlo údajně kvůli pandemii covidu, kdy se klasické zasedání nesvolávalo. Zastupitelstvo žádost posvětilo.

Skupina místních obyvatel iniciovala podnět pro zastupitelstvo, měl 160 podpisů. Skupina chtěla rozhodnutí o změně územního plánu zvrátit, což by novému vlastníku statku nezamezilo v přestavbě areálu na školicí centrum a penzion, ale omezovalo by to jeho maximální kapacitu. Tou kritici argumentovali třeba při poukazování na dopravní zátěž a hluk v centru Semic. Objevovaly se také obavy z otevření ubytovny, což ale investor Zdeněk Kulič vyvracel. Klidnil také vášně a snažil se vizi projektu vysvětlovat.

Změnu nechceme, zní z firmy

V podkladech pro jednání zastupitelstva 30. září se objevil materiál, který prozradil, že se změny územního plánu sejde. „Zastupitelstvo rozhodlo o pořízení změny číslo čtyři na základě návrhu společnosti ALFA-IEC, která je vlastníkem pozemků. Tato společnost plánovala přestavbu stávajícího objektu. V té souvislosti požádala o změnu územního plánu Písek, v rámci které by byla navýšena maximální ubytovací kapacita v objektu z 20 na 40 lůžek. Dne 10. srpna obdržel úřad územního plánování oznámení od společnosti ALFA-IEC, která odstoupila od požadavku na pořízení změny územního plánu Písek," uvádí městský úřad.

„Jelikož v květnu zastupitelstvo odsouhlasilo zahájení procesu pořízení změny územního plánu pro pozemky v Semicích, je nyní nutné, aby zastupitelstvo proces pořízení změny územního plánu i ukončilo," vysvětluje úřad. Přikládá také dopis zástupce investora, který je podle zásad ochrany osobních údajů anonymizovaný. Z dopisu je patrné, že autorem by mohl být jednatel firmy Zdeněk Kulič nebo někdo z užšího vedení společnosti, která statek koupila.

Dopis začíná poděkováním městu za normální přístup k řešení žádosti. „Už se to ale nedá říct o iniciátorech obrovského a nepochopitelného odporu proti změně územního plánu. Nikdy mě nenapadlo, že taková malá změna vyvolá takovou nenávist a zlobu v některých lidech. Nejhorší je však to, že zloba a závist šla tak daleko, že se iniciátor pustil i do hotového stavebního povolení pomocí svých žádostí a odvolání. Nejhorší na tom je, že do chování některých lidí v Semicích vložil nejistotu, váhavost a zlost. To je úrodná půda pro rozhádání lidí v Semicích," píše se v dopise, kterým firma odstupuje od žádosti o pořízení změny územního plánu.

„Lži a nepravdy mě odtahovaly od práce, která mě a mé zaměstnance živí. Děkuji lidem, kteří můj návrh podpořili, ale doufám, že chápou, proč nechci ve změně územního plánu dál pokračovat. Chci normálně žít a nechci, aby se do konce mého života na zastupitelstvu jednalo o změně územního plánu číslo čtyři. Písek má daleko větší problémy," stojí v odstoupení od žádosti.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace