Roudnická nemocnice má víc lůžek na gynekologicko-porodnickém oddělení. Reaguje tak na větší zájem o porody

1. říjen 2021 14:52

Nemocnice v Roudnici nad Labem na Litoměřicku rozšířila svoje gynekologicko-porodnické oddělení. Kapacita lůžek se zvýšila o 15 na současných 39. Zařízení tím reaguje na vyšší zájem o porody. Letos by mohlo rodit v roudnické nemocnici víc než 700 maminek.

„Když jsem sem nastupovala, to je tak 6, možná z let zpátky, tak to bylo 350 porodů za rok. Teď jsme už několik roků nad 600 porody, teď to vypadá, že jich bude přes 700,“ vysvětlila primářka gynekologicko-porodnického oddělení roudnické nemocnice Mária Procházková.

Za větším množstvím porodů může být i covidová pandemie

Za nárůstem počtu porodů může být podle ní zřejmě i covidová pandemie. „Statistici tvrdí, že celkově v republice zůstává počet porodů stejný. Já si myslím, že ano, protože lokálně tady vidíme, že i ty covidové vlny u nás jsou. Podstatné je navíc pro nás to, že k nám jezdí rodičky z daleko většího spádu,“ dodává Procházková.

Kapacita gynekologie a porodnice se rozšířila z 24 na 39 lůžek. Ta vznikla hlavně místo někdejšího dětského oddělení.

„Personálně nejsme schopni postavit dětské oddělení, takže jsme se zaměřili na tu neonatologii a gynekologii, a na ty porody, o které je velký zájem,“ vysvětlil ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl.

Čtěte také

Vedle roudnické nemocnice chystá změny pro nastávající maminky například i Krajská zdravotní, která provozuje velké nemocnice v kraji.

„V děčínské nemocnici bychom chtěli rozšířit pavilon péče o matku a dítě, který je navazující stavbou na ten urgentní příjem,“ vysvětlil její ředitel Petr Malý.

Podle něj čeká další rozvoj i porodnici v litoměřické nemocnici, kterou Krajská zdravotní letos převzala od města. V tomto případě teď krajská společnost zpracovává strategii dalšího rozvoje.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související